torsdag den 27. oktober 2016

mest træer

Hver gang vi kører ind på gårdspladsen eller går ud ad døren og kigger mod øst, møder blikket uvægerligt dette gamle boiken æbletræ.

Det er fyldt af stenhårde, eddikesure æbler, som bliver hængende, indtil frosten har blødgjort dem. Så bliver de ædt af fuglene.

Stammen er interessant og kroget, ligesom den skal være på et gammelt æbletræ.

Ser man godt efter, opdager man også lette, fligede blade - de tilhører Lykkefund, som bor til leje i træet.

Rosen bliver ikke deadheadet og producerer nogle ganske kønne små hyben.

Formiddagsskygger

Hvad er dog dette? Jo, det er et udgået blommetræ og Constance Spry, som er lænket sammen, set fra nordsiden, hvor rosen ikke fylder ret meget.

Tulipantræets gule farve går vi altid og venter på at se om efteråret. Den starter inderst inde i træet, hvilket jeg hermed kan dokumentere.


Forskellige bladformer  - krukkeplanten er en rispapirplante (tetrapanax papyrifer rex).

Dahlia tamburo

Amsonia hubrichtii  i efterårsdragt er den guleste staude, jeg overhovedet kan komme i tanker om.

Orkidebeskyttelse

24 kommentarer:

 1. Smart orkidebeskyttelse, uden tvivl en af Sørens gode idéer? Sjovt at se jeres tulipantræ, sammenlignet med mit er det slet ikke gået efterår i det endnu, vores er fuldstændig gyldent. Jeg har fået kommentar fra flere, som synes, at jeg endnu har mange blade på træerne. I bor godt lunt hos jer. Der er også de smukke gamle krogede frugttræer, det giver noget særligt til haven.

  SvarSlet
 2. Sådan mener jeg bestemt, det er hvert år med vores respektive tulipantræer. Og det er nok rigtigt, at Limfjorden er med til at sørge for, at vi har det forholdsvis lunt, og at træerne er længe om at smide bladene. Frugttræerne giver helt sikkert en speciel atmosfære.

  SvarSlet
 3. Åh, sådan nogle gamle frugttræer er noget af det skønneste. Vi har et par halvgamle frugttræer her, men ellers, som du så i går, kun nyplantede frugttræer. Jeg gad godt have nogle som dine! Nu er jeg i øvrigt blevet nysgerrig efter at se jeres gårdsplads :-) Det kan være jeg finder et billede hvis jeg bladrer i dine gamle indlæg ...
  Efterårshilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre kan man ikke købe sådan nogle frugttræer - man kan jo ellers købe alverdens ting. Jo, gårdspladsen skulle der være billeder af, men i virkeligheden glemmer jeg i reglen at tage billeder derude. Vi har ellers sådan en fin stenpikning.

   Slet
  2. Ja, jeg fandt et par stykker. Den er smuk :-)

   Slet
 4. Det tager lang tid at blive sådan et fint gammelt æbletræ, smukt er det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja til begge dele. Jeg tror, det er omkring de 80 år.

   Slet
 5. Hej Marie. Jeg synes også æbletræet er rigtig smukt. Jeg har faktisk ikke helt styr på om vi fik nattefrost her i Nordjylland, jeg tror det umiddelbart ikke. Det så i hvert fald ikke sådan ud fra tidlig morgenstund af. Nu lover de mildere vejr igen, så jeg har endnu ikke fået taget mine citrustræer ind, men det er da vist ved at være op over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er blevet rigtig mildt igen. Det ville være herligt med sådan en weekend. I en snæver vending kan vi jo lige smide et klæde over de sarte krukkeplanter, hvis vi ikke får dem samlet ind før frosten.

   Slet
 6. Hvor er det gamle æbletræ dog smukt. Det ser ud til at bære godt, så der må være mad til en stor sulten fugleflok. Det er også et flot billede af de gamle træer på række, der kaster deres lange skygger på græsset. Gamle træer er en gevinst for enhver have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de gamle æbletræer er en stor gevinst på alle måder. Det er også fedt at kunne gå ud og vælge dagens æbler under filippatræet pederstruptræet, som har enorme frugter i år.

   Slet
 7. Super orkidebeskyttelse! Jeg er specielt vild med billedet formiddagsskygger:-) og syntes også det gamle æbletræ er så flot-hvis det tager 80 år så må jeg erkende at jeg aldrig når at se vores i sådan en udgave. Mindre må gøre det;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvornår æbletræet havde udviklet sin karakter, kan jeg jo ikke huske; men mon ikke et æbletræ på egen stamme tydeligt kan skelnes fra de podede allerede i en ung alder, det vil jeg gætte på.

   Slet
 8. Hej Marie

  Ja, der er nu noget over sådant et stort gammelt æbletræ, med de rødder træerne idag bliver podet på bliver det nok et sjældent syn fremover.
  Flot Tulipantræ - håber mit i Sverige bliver inspireret:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, de fleste æbletræer, der sælges i dag, har en størrelse, der passer til parcelhushaven. Vi venter på blomster i tulipantræet - til næste år må de da dukke op.

   Slet
 9. Sånne gamle krokete epletrær er bare så fine! Som regel blir de skåret ned når de blir gamle har jeg sett mange ganger her, og det er jo så trist.
  Smart orkidébeskyttelse! Jeg har plantet mange nye nå i høst, og jeg aner ikke om de vil trives der jeg har plantet de. Tulipantreet er så flott, men dessverre liker det ikke kulden her. Jeg blir så misunnelig på alt du kan ha i hagen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er cypripedium regina, der gemmer sig under det gamle vindue. Den viste sig slet ikke over jorden i år. Jeg håber alligevel, den ligger der, men tør ikke kigge efter. Her i landet er vi jo så heldige, at tulipantræet er totalt hårdført.

   Slet
 10. Godaften Marie.Er da også vild med det gamle æbletræ.Og holder jo også meget af mit gamle Filippa træ.Der var fire store æbletræer da vi købte huset.........men de fyldte næsten hele græsplænen
  Men billedet formiddagsskygger er jeg bare vild med.
  Smart at lade roserne gro op i træerne.
  Lige nu vælter alle bladene ned her hos mig........det ser bare godt ud.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er både hyggeligt og kønt med alle de mange blade, og det rasler så behageligt, når man går. Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på det store arbejde med at rive dem sammen, som venter på os.

   Slet
 11. Hvor er det en smuk stamme, det æbletræ har. kan godt forestille mig at LYkkefund klæder træet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det burde jeg i grunden også have vist et billede af.

   Slet
 12. I love that old apple tree in your garden. You are lucky with the Liriodendron not damaged of frost in his first years.

  SvarSlet
  Svar
  1. The apple tree is almost an old friend. Not once in the 15 years we have had the liriodendon has it been damaged by frost. Each spring we search it for flowers, but in vain so far.

   Slet
 13. Dessa gamla äppelträd är så vackra i sitt åldrande. Vi har också några som i år har gett otroligt mycket frukt till glädje för trädgårdens alla fåglar.

  Ha det så gott Marie!

  SvarSlet