søndag den 23. oktober 2016

ingen egentlig rød tråd

- men løst og fast fra en stille og grå og halvvåd oktobersøndag. Og så alligevel. Måske kan man godt sige, at den røde tråd har været, at jeg har styret uden om efterårsløvet.
Den hvide høstanemone er en rigtig drillepind, vanskelig at få gang i og ustyrlig, når den først har fået fat. Den blomstrer til gengæld længe, er smuk  og får dekorative frøstande. Det er ikke hvert år, vi når at se de dunede frøstande.

Cobaea pringlei blomstrer stadigvæk på livet løs, men blomsterne ødelægges ret hurtigt af regnen.

Pilebladet solsikke når måske ikke at springe helt ud. Knopperne er i mine øjne også mere spændende end de små gule kurveblomster.

Det triste vejr har fået mig til at bringe de første ikke-blomstrende krukker i sikkerhed for eventuel nattefrost og i ly for den evindelige regn. 

Geranium maderense er heller ikke hårdfør. Fordi den står så fint i bedet, har jeg besluttet, at den ikke  skal graves op, men vinterdækkes på en eller anden måde.

Når man ser planten i modlys, kan man lettere få øje på dens specielle opbygning nærmest med en stamme.

 Hydrangea Mirai har set ud, som om tørken havde gjort det af med den, og så leverer den alligevel nogle få smukke blomster her i anden halvdel af oktober.

I vores lille spaltebed leverer en lav dueskabiose / scabiosa columbaria nana en stor genblomstring.

Rundt omkring i butikkerne sælges der for tiden flotte grenkugler, hvilket  fik mig til at lokke Søren med på, at vi prøvede at lave noget lignende selv, og det skulle gerne være en rigtig stor kugle. Han startede med at lave en skabelon af noget hegnstråd, han havde liggende, og så har vi bundet lianer af vild kaprifolie fast på den, mange af dem nogle som i forvejen havde flettet sig ind i hinanden. Kuglen har nok en lidt flad nakke - nærmest ligesom min morgenfrisure - men ellers er den blevet  grov og rustik og lige præcis sådan, som jeg havde håbet på.
Lav pudeasters / aster dumosus Kristina

Louise Odier

22 kommentarer:

 1. Næh nu er du også ved at blive kreativ :) flot kugle og flot fundet på, den skal du nok få ros for. Geranium maderense kender jeg ikke, den ser vældig fin ud i opbygningen. De hvide anemoner driller vist mange steder, her er de ikke meget for at gro.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er helt stolt af mig selv. Det er et minus, at maderense ikke er hårdfør. Den ville passe godt i et orangeri, men sådan et har vi jo ikke.

   Slet
 2. Geranium maderense - vilken originell växt, har aldrig sett den förut.

  Inte är det nödvändigt med en röd tråd, det går så bra ändå trädgårdsmänniskor emellan. Riktigt läcker boll du har åstadkommit.

  Men jag noterade ett roligt? ord, det låter humoristiskt i alla fall - drillepind - jag blir så nyfiken så jag måste fråga vad det betyder.

  Hälsningar från ett mörkt, fuktigt och höstlikt Sörmland.

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det imponerer mig altid, når andre bloggere, bl.a. ofte dig selv, har en rød tråd. En drillepind er en "person", som kan lide at drille (reta på svensk, tror jeg). maderense er vist også sammen med palmatum de eneste geranier med den vækstform.

   Slet
  2. Aaah..då vet jag vad drillepind betyder - retsticka!

   Slet
 3. Kuglen af kaprifolielianer er superflot, I er et godt makkerpar :-)
  Geranium Maderense er simpelthen så flot, jeg håber at den klarer overvintringen med dække.
  Endelig er det lykkes mig at få hele to hvide høstanemoner til at tage fat - typisk hvis de skal ende med at blive helt ustyrlige :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi synes også selv, at vi har været dygtige:-} Alletiders at dine anemoner har taget fat. Jeg har lidt en teori om, at vi bør sætte dem i jorden i foråret og ikke i sensommeren, hvor de forhandles drevet i blomst; men om foråret ser de jo ikke ud af ret meget.

   Slet
 4. Mye fint hos deg, spennende kuler. Ha en fin søndag,
  hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Ingeborg. Jeg kigger ind hos dig senere i aften.

   Slet
 5. Godaften Marie.Fine hvide høstanemoner du viser.Min har blomstret fint de sidste par år.Og det passer mig fint at den ikke bliver så høj.
  Men er imponeret over den flotte kugle.Godt gået.
  Og rigtig god aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens huske din store, flittigt blomstrende hvide høstanemone. Dejligt at du synes om kuglen.

   Slet
 6. Hej Marie

  Den røde tråd bliver jo indimellem at der ikke er nogen:)
  God oversættelse til Gunilla!
  spændende om det lykkes med din Geranium maderense, den skulle være meget frostfølsom?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, sådan er det med den røde tråd. Den er klart frostfølsom, men står inde under vores stjernemagnolia, så hvis den også får en fleecepose over sig og en grangren om roden, så satser jeg på, at den klarer sig.

   Slet
 7. Du har jo så mye fint å vise selv nå!. Jeg ble forelsket i din hortensia Mirai. Hortensia er en stor slekt med spennende sorter, og den du viser har jeg aldri sett her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mirai har temmelig mørkt løv og starter sin blomstring allerede i slutningen af juni, så den er god at have i haven.

   Slet
 8. Det er da dejligt med en hortensia, der overrasker med friske blomster på denne årstid - og det er nogle rigtig fine blomster.
  Det er en flot kugle,I har fået lavet. Hvor har du tænkt dig, den skal anbringes?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt en rigtig god hortensia. Kuglen ligger foreløbig i udkanten af det stubbed, vi ved at opbygge, og så pønser vi på at lave to små babykugler til at gøre den selskab.

   Slet
 9. Fed kugle i har skabt, og endnu federe bliver det at i laver selvskab til den:-) kaprifolie "grenene" er fantastiske-og nu popper der lige et lille minde op, fra dengang vi boede i Mariager-i den fineste lille hybel, med så højt til loftet at der var fritliggende bjælker, på dem lagde vi mængder af fede gamle snoede kaprifoliestokke, der dannede et transparent loft:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan lige se det for mit indre blik. Mariager er for resten sådan en idyllisk lille by.

   Slet
 10. Hej Marie. Det er godt nok en flot kugle. Den pynter rigtig godt. Mon ikke I kan have glæde af den i flere år? Jeg kan godt lide forfaldet og farverne i jeres have. Ja, jeg må nok også snart få mine frostfølsomme planter i krukkerne ind. Måske bliver det snart frost om natten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber da, at kuglen kan holde et par år. I nat var vi helt tæt på frysepunktet.

   Slet