onsdag den 12. oktober 2016

en kold efterårsdag

I dag var vi et ærinde i Holstebro, og på vejen hjem var vi omkring Jespers Planteskole for at købe såmuld og benmel. En af de planter, der stod og lyste op dernede i store mængder, var  vinget benved, Euonymus alatus; men den har vi allerede.

Faktisk tager den imod os i indkørslen.

Bag ved den ligger skovhaven, hvor den hvide ærenpris/ veronicastrum virginicum album også er iført sin efterårsdragt.

Det samme er almindelig benved/ Euonymus europaeus Red Cascade i  den modsatte ende af skovhaven.

Hydrangea Pinky Winky kan også være med i selskabet.

Sally Holmes og Ghislaine de Feligonde blomstrer ganske fint endnu og har det til fælles, at de starter blomstringen med en mørk knop og får lyse blomster, som blegner mere og mere.

I småtingsafdelingen er den lille efterårsblomstrende allium thunbergii Ozava ved at springe ud.


Høststenbræk saxifraga fortunei cherry pie har en enkelt blomst og ser desværre ikke ud til at få et kæmpeflor i år.

Hortensiaen bliver ensom, når vi snart vrister rosen ud af deres omfavnelse og sætter den til overvintring i drivhuset. Roxanne i forgrunden har en lille genblomstring. Det er det ellers småt med hos geranierne i år.


Filippa æbletræ

28 kommentarer:

 1. Dejligt med efterårsfarver, vi nød også turen, men det bliver endnu flottere. Synd I ikke kom til Lønbæk, så kunne vi have nydt Anne Maries smukke have sammen. Hun har også mange smukke store træer ligesom I har. Min benved står for meget i skygge, så ingen efterårsfarver der, jeg håber, det kommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke langt til Lønbæk fra Holstebro, det har du ret i; men vi skulle nu noget andet om eftermiddagen. Det var jo ikke ligefrem sådan, at solen skinnede på efterårsfarverne i dag.

   Slet
 2. Hej Marie

  Ghislaine har længe været en favorit men din Sally Holmes ser nu også godt ud med sin enkle renhed!
  Allium thunbergii er et spændende bekendtskab!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ghislaine er også fin som busk med det lette løv. Der er Sally Holmes nok mere ordinær.

   Slet
 3. Hej Marie. Det var skønne efterårsfarver, jeg bliver helt glad af at se de smukke farver - tak for det:) Hvor er bedet med rosen i potte smukt og Ghislaine er også fin. Jeres have tager sig rigtig godt ud på denne årstid også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige typisk Birgitte at lægge mærke til krukken:-)Det hævdes vist, at farverne virker mere mættede på en overskyet dag, og måske er der noget om snakken.

   Slet
 4. En græsplæne med et gammelt æbletræ er for mig indbegrebet af en hyggelig have. Den viste allium kender jeg ikke, men den ser smuk ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. De gamle æbletræer er da hyggelige, og så giver det desforuden varmen at rive æbler sammen.

   Slet
 5. Smuk smuk have du har Marie tak for kikket.
  Hilsen Grethe

  SvarSlet
 6. Tak, Grethe, og kold og blæsende er den også.

  SvarSlet
 7. Du har fortsatt så mye fint i hagen din, og rosene er jo fortsatt så deilige å se på. Her hadde vi 5 dager med frost i forrige uke, og det er ingen blomster igjen :(
  Men sånn er det bare her i "nord" ;)
  Roxanne er helt utrolig når det gjelder blomstring!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja efter 5 dage med frost kan der ikke være blomster tilbage, desværre. Roxanne er også en favorit hos mig.

   Slet
 8. Benved er vist mit yndlingstræ lige nu :-)
  Sjovt at I kommer på Jespers Planteskole. Alt hvad jeg har købt til vores nye have, har jeg købt hos dem, men jeg har aldrig været der, for jeg køber over Internettet. De har en meget fin service!
  God efterårsdag til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jespers Planteskole har vist en udmærket netbutik, selvom den ikke har så mange år på bagen. Der har jeg dog ikke handlet endnu.

   Slet
 9. Hvor har I mange fine ting i efterårshaven, det viser jo, at hvis man er lidt omhyggelig kan haven være flot en stor del af året. Jeg faldt over Vinget benved sidste år og købte en, den er stadig grøn, men er begyndt at vise de røde farver.
  Jeg kender ikke Sally Holmes, men du har ret i at den minder meget om Ghislaine, som nok er den rose, jeg holder mest af i haven.
  Jeres have er bare så spændende, det kunne da være dejligt hvis I havde mod på et lille blogtræf :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Benved er nærmest uundværlig her om efteråret. Ghislaine er også en stor favorit for mig. Jeg håber, Søren får lavet et fint stativ til den hem over vinteren. Vi har haft tanken om et blogtræf oppe at vende.

   Slet
 10. Hej Marie.Hvor ser din efterårshave bare smuk ud.Sikke en farve din benved har.Og Og billede nr. to er bare så fint med alle de forskellige farver.Og den lille fine allium er da ikke til at stå for.
  Har jo også et gammelt Filippa træ som bare har givet masser af dejlige æbler.Og en del ligger nu i fryseren som mos.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så sjovt med vinget benved, at dens glødende farver nærmest dukker op på samme klokkeslet hvert år uanset vejret. Et gammelt filippatræ er virkelig en gave.

   Slet
 11. Hvor var den rød og smuk. Skønt du selv havde en i haven.
  Man kan ellers let blive fristet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man nemlig. Der blev sendt mange forelskede blikke i dens retning.

   Slet
 12. Hvert år bliver jeg mindet om at jeg burde plante noget med flotte høstfarver....min have bliver lige rigeligt splattet og mørkebrun..Men det skal være noget der også er lidt spændende resten af året.?? Hmmm. Der kommer ' din' stewartia måske ind i billedet igen....andre forslag modtages med tak. Mange hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Stewartia har noget at byde på året rundt, men er umanerlig lang tid om at vokse sig stor. Vi er også meget glade for almindelig benved med tilnavnet Red Cascade. Om vinteren står den med mørkerøde skudspidser. Så er der forskellige amelanchier og physocarpus. Endelig må vi absolut ikke glemme Fuji kirsebær, som er meget mindre end de tidligere nævnte. Ja, mundvandet løber næsten ved tanken om alle de lækre planter.

   Slet
  2. Fuji kirsebær har jeg plantet i år, og inspireret af jer har jeg i dag investeret i et par små vinget benved, så bliver der lidt kulør næste år :-) 'desværre' kom der også en rødbladet catalpa på efterårsudsalg med hjem. Den er ikke podet på stamme, så jeg tænkte at holde den nede som busk.. Jeg elsker jo store blade. god weekend, kattene er allerede smeltede foran brændeovnen.

   Slet
  3. Tak i lige måde. Vinget benved er ret anonym resten af året; men da er der jo så meget andet til at give farve. Vi har en gul trompetkrone, som jeg holder nede på den måde. Jeg tror hvert år, at den er gået ud, fordi den springer ud så sent.

   Slet
 13. Hej Marie!

  Den lyser fint benveden Euonymus alatus. Jag skrev upp den för jag behöver lite mera av de sprakande höstfärgerna. Tack för tipset och en trevlig helg!

  SvarSlet
 14. Sjovt din Red Cascade er gul i høst. Min er knaldrød. Måske jeres gode jordbund gør sig gældende her. Jeg har plantet Stewartia monadelpha i år. Der er helt lodden og utrolig flot her i høst.Uhmmm, Filippa æbler er en mangelvare her hos os.Træerne står for mørkt.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan desværre rigtig mærke alderen trykke, når jeg læser om sådan en spændende stewartia. Det rykker nu i mig alligevel.

   Slet