fredag den 7. oktober 2016

YouTube og blogliste

Mens der faldt en stille regn udenfor i søndags, nød jeg afsnit 27 af Gardeners World på YouTube. Jeg håber linket virker; men udsendelserne fjernes desværre ofte fra YouTube næsten lige så hurtigt, som de kommer på.

Især det midterste afsnit, hvor Monty Don besøger Helen Dillons have i Dublin, blev jeg meget optaget af. Jeg har tidligere lavet et indlæg om hendes overvejelser om  gardening in old age, hvor min egen konklusion blev, at jeg til den tid hellere vil flytte væk fra haven end følge hendes fornuftige råd om at forenkle og drosle ned.
Guldlærk/ pseudolarix amabilis

 crocus speciosus

Og guess what! Nu, hvor det er ved at være relevant for hende selv, har hun minsandten besluttet, at tiden er inde til at sælge haven og starte forfra igen omend i langt mindre målestok, mens hun stadigvæk har kræfterne i behold. Hun kan nemlig ikke undvære de udfordringer, haven giver hende, og byder ligefrem den nye udfordring velkommen. Det er da en herlig, positiv tilgang til aldersbetingede forandringer.

Hortofilia er en af de mange blogs, hvor Blogger har ment, at bloglisten trængte til at blive revideret;-) Hidtil har jeg langt overvejende brugt den til udenlandske blogs ud fra den egoistiske betragtning, at den ellers ville blive alt for lang og uoverskuelig, og de danske kan jeg jo næsten allesammen finde på http://www.haveblogs.dk/.

Nu har jeg imidlertid fundet ud af (bedre sent end aldrig), at jeg selv kan bestemme, om hele listen skal vises eller kun de 5 eller 10 eller 25 sidst opdaterede blogs, Derfor og i erkendelse af, at bloglisten også fungerer som en form for publicity for andre bloggere, har jeg bestemt, at jeg vil ændre procedure og fra nu af vil  tilføje alle de blogs, som lægger en kommentar på Hortofilia.

Clematis heracleifolia var. davidiana

Havebloguniverset er en herlig opfindelse, og i disse tider, hvor det trues af mange andre smarte netkonkurrenter, må vi gøre, hvad vi kan, også i det helt små,  for at vores lille univers ikke skrumper mere og mere ind og allerhelst udvider sig. Nå, det emne hører vist hjemme i et andet indlæg.
 clematis durandii
 

39 kommentarer:

 1. Hej Marie!

  Det första du skriver om tror jag att jag förstår, om hur man skall förhålla sig till sin trädgård när man blir äldre. Jag funderar en hel del på det, vi har en jättestor trädgård och vi är inga ungdomar längre. Förutom trädgården skall vi hålla öppet ett ganska stort område omkring huset, vi bor ju mitt i naturen och allt måste skötas, annars växer det igen. Jag har inget bra svar ännu men en sak vet jag, jag skulle inte orka bo kvar och se trädgården, med alla kära växter som jag vårdat så många år förfalla.

  Det andra, om bloglistor, förstod jag dessvärre inte.

  Trevlig helg Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla. Selvom vi skandinaver langt hen ad vejen forstår hinanden udmærket, kan det være svært nogle gange. Det har jeg også oplevet. Du rammer helt plet, hvad den første del af indlægget angår, og din holdning til, hvad der skal ske med haven på et tidspunkt, svarer helt til min.

   Slet
 2. Vi har lige købt en grund på 1,5 hektar; vi er ikke ligefrem unge, og det giver da anledning til aldersovervejelser, men så længe den går, så går den, tænker jeg :-)

  Min nye blog vil altså rigtigt gerne med på din blogliste - hvis du synes den kan passe ind dér: http://mitlandliv.dk/

  God weekend!

  Hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker også, at man skal nyde haven, så længe man kan. Livet bliver for kedeligt, hvis man lever med livrem og seler hele tiden. Jeg putter dig straks på bloglisten.

   Slet
  2. Tak skal du have, Marie :-)

   Slet
 3. Håber jeg kan holde til at arbejde i haven mange år endnu. Kan ikke forestille mig at undvære den. Min blogliste forsvandt jo også, og nu er den nok blevet mindre. Jeg har 3 udenlandske med, og ellers bruger jeg også meget haveblogs.dk. Elsker dine clematis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er da også en ganske ung quinde, Gitte, så selvfølgelig kan du det. Vi er vist en del, som er blevet berørt af Bloggers oprydning.

   Slet
 4. Jeg håber jeg kan have min have lææængge endnu, for jeg kan ikke lige se mig selv drosle ned. Så at skifte til nemmere have samtidig med nemmere hus, giver mening - men først om rigtig lang tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den tid kommer helt sikkert før til mig end til dig, og alligevel har jeg svært ved at forestille mig, hvordan det bliver.

   Slet
 5. Super idé du har fået der, det må være rimeligt, at det er dem, der kommenterer som er med på vores blogroll, jeg har stadig til gode at lave min. Vi skulle gerne holde liv i de haveblogge, der er tilbage. Jeg talte til 150 stk i administrationsdelen hos mig, der er omkring 25 tilbage, blandt disse er der ikke så mange aktive, som der har været.
  Min veninde Ida er i fuld gang med at forenkle sin have, hun bliver 80 næste gang. Jeg har heller ikke tænkt mig at lægge op, men jeg er ikke så hurtig, som jeg har været. Så længe jeg nyder havearbejdet og kan bliver jeg ved.
  Tænk nu bliver det solskin her.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Når vi kommer op på dagen, får vi det smukkeste solskin. Sådan har det været de seneste dage.
   Man kan da ikke undgå at blive lidt bekymret for havebloggenes fremtid, og jeg spekulerer tit på, om der er noget vi kan gøre for at der kommer mere aktivitet.
   Så længe helbredet tillader det, bliver vi bestemt også ved. Det springende punkt er for mig at se, om vi kan gennemskue, præcis hvornår det er smart at sadle om.

   Slet
  2. Det blev desværre ikke til meget sol her.
   Ja vi er nogle som gør hvad vi kan for at holde liv i bloggene, men det er ikke som i "gamle" dage.
   Ja det er det springende punkt, ligesom hvor længe vi kan blive ved at køre bil, for vi opdager ikke selv, når det er ved at være tid til at stoppe. Men der må jeg sige, at Ida er god til at sadle om.

   Slet
  3. Nej, der er tydeligvis mindre aktivitet; men alligevel synes jeg, have- og planteinteressen er den samme. Du har ret, det er præcis det samme,når man ikke længere magter at køre bil. Det er rigtig flot af Ida.

   Slet
 6. Du har ganske ret i, at livet bliver kedeligt, hvis man går med livrem og seler. Den dag, man ikke kan længere, er det måske en lettelse at give slip og flytte i lejlighed. Naturen omkring os, byder jo også på mange oplevelser, som det er ganske gratis at nyde.
  Det er en flot guldlærk, den lyser op. Det er ikke et træ, jeg kender.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan sagtens tænkes, at det kan være en lettelse at give slip, og så er det jo op til en selv at finde ud af at komme videre. Guldlærk vokser heldigvis langsomt, for den står ikke optimalt.

   Slet
 7. Ja, jeg har tenkt på det samme selv at em må innse sin egen begrensning når det gjelder hagen når den tid kommer. Hage og planter håper jeg at både du og jeg kan holde på med i mange år fremover, men det vet en jo ikke...
  Ja, det med blogglister er jo veldig greit, og jeg skriver også bare på de bloggene som skriver hos meg ;)
  Så der er vi veldig enige!
  Du har så mange flotte clematis, og jeg blir nesten dårlig når jeg ser de ;)
  Den durandii hadde en nydelig blåfarge!
  Bloggverden er i endring, ja, og facebook har dessverre "stjålet" mange av bloggerene :(

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Som du håber jeg bestemt også, at vi vil være i stand til at lege med planter og have mange år endnu.
   Jo, vi har i grunden mange clematis, men ikke så mange af de storblomstrende. Af en eller anden mærkelig årsag er det ikke dem, jeg tænder mest på.
   Det er meget tænkeligt, at Facebook har stjålet bloggere. Instagram er blevet beskyldt for også at gøre det; men man hører på den anden side også om folk, som bliver trætte af Instagram og opgiver det.

   Slet
 8. Hej
  Jeg håber at jeg i rigtig mange år endnu kan klare både gårdhave, gadehaver og sommerhushave - jeg kan ikke forestille mig at undvære nogen af dem - hver af dem har sin charme og sine glæder og udfordringer. Så jeg krydser fingre for at fysikken holder til det, men jeg må dog indrømme at jeg allerede nu bruger haveskamler hele tiden når der skal smågraves og finpudses i bedene.
  Jeg vil meget gerne med igen på din blogliste - jeg har i øvrigt altid brugt din blogliste til at fornøje mig også med udenlandske blogs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ellers mange forskellige bolde, du holder i luften. Jeg kan ikke finde ud af at bruge skamler. Til gengæld er jeg meget opmærksom på hyppigt at variere min arbejdsstilling og gå mange ture til kompostbunken, så min lænd ikke begynder at protestere.
   Det glæder mig utrolig meget, at du bruger min blogliste på den måde., og jeg lægger dig på med det samme.

   Slet
 9. Jeg har stadig min blogliste og er med på din, ser jeg 🙂. Man gør sig sikkert nogle overvejelser når man nærmer sig pensionsalderen, men vi bygger stadig op og har flere planer om udvidelse af bede så jeg håber at det varer mange år før vi begynder at trække den anden vej og komme af med køkkenhaven igen.
  Hvor er jeg glad for at se Durandii, den har bare den fineste blå farve og den anden lille lave clematis er også smuk.
  Ja der er ikke så mange aktive bloggere nu som før, men så kan man bedre følge med og få kommenteret, og det har også værdi for mig. Kvalitet fremfor kvantitet 🙂
  Fik ikke prøvet linket, men vil prøve senere.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er sandt at sige heller ikke begyndt at drosle ned endnu. Så sent som i går ville vi have købt et morbærtræ (det var bare for sent på året at plante det, så vi måtte nøjes med et par solbærbuske) og hvem ved, om vi når at smage dets frugter. Durandi kan jeg virkelig anbefale. Den er smuk og nem og blomstrer i laang tid.
   Du har da helt ret i, at kvalitet er at foretrække frm for kvantitet.

   Slet
  2. Jeg sætter straks Durandi på ønskelisten.

   Slet
 10. Tak for links til Gardeners World... for et par år siden så jeg alle de afsnit, der på det tidspunkt var mulige... men så er de gået lidt i glemmebogen siden, jeg bliver også lidt rastløs når jeg har set et par stykker... hi hi... det kan være at jeg ville dumpe til optagelsesprøven til 1. klasse... hvis det stadig findes

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Jeg bliver også tit lidt rastløs under udsendelsen og begynder at zappe henover det, som ikke interesserer mig, men ikke denne gang.

   Slet
 11. I saw last week the episode of Helen Dillon in Gardener's World on BBC2 and I was surprised to hear she wants to start a new but smaller garden again. As I'm getting older too, I'm changing the garden slowly in a low maintenance garden, anyway I try to and that's not easy, the blood is thicker than water.

  SvarSlet
  Svar
  1. It is interesting to read that you have chosen to try to simplify your garden and make it easier to maintain. Probably we are going to move to another and much smaller place once we cannot find the strength to keep this one as well as we would like.

   Slet
 12. Hej. Det var vel nok et godt indlæg. Tak for linket. Herligt at haveblogland findes:)

  SvarSlet
 13. Hej Marie!
  Tak for garderners world, den kendte jeg ikke. Og tak for at linke til min blog:-) Jeg har også tit tænkt at det virker lidt sjovt at linke til alle de blogs som jo alle, eller næsten alle, kan findes på de danske haveblogs. Det er godt at rydde lidt op engang i mellem, her står det ned i stænger, så der er tid til det;-)
  Havebloggene er en god opfindelse, de har været en del af min morgenlæsning gennem de sidste tre år.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. PS :-) gardernes world kan gå hen og blive vanedannende, kan jeg se nu :-)))

   Slet
  2. Velbekomme, Anette. Nu prøver jeg denne her model, og hvis jeg synes, listen bliver for uhåndterlig, må jeg jo luge ud i den. For mig at se fungerer havebloggen nærmest som en krydsning mellem et specialforum og facebook, og jeg er der også næsten hver dag.

   Slet
 14. Hvor ser det stadig dejligt ud hos din Marie - så fine alle de små blå er.
  Afsnit 27 af Gardners World har jeg til gode til min søndagstur på kondicyklen i morgen:-) Hvor manden min cykler til gamle rockvideoer, synes jeg at tiden går fortrinligt sammen med Monty Don og alle de andre.
  Det er så svært at forudsige hvornår man ikke har kræfter til haven som den er mere. Min have er jo ikke nær så stor som din og Sørens, men jeg tror også at jeg flytter herfra på et tidspunkt, men en have kan jeg ikke leve uden :-)
  Jeg er også igang med at regenerere min linkliste og vil gerne med i din.
  http://countryliv.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kommer straks med på listen, Lisbeth. Min kondicykel er også blevet aktiveret her på det sidste. Tennis eller håndbold eller haveprogrammer er mine foretrukne adspredelser, mens jeg cykler. Søren snakker sommetider om at flytte i lejlighed, men jeg ser snarere for mig et lillebitte hus med en lille have, hvor der er plads til et orangeri eller et alpint hus.

   Slet
 15. Kære Marie.Tusind tak for planterne som jeg fik i går.Er meget glad for at jeg også fik den lille cyclamen.Er der nogle steder den vil trives bedst?
  Og tak for linket til You Tube.Er også vild med Gardeners World.De viser nogle gange nogle afsnit på Fri kanalen.
  Og det godt indlæg ang. hvad vi har tænkt os med at klare vores haver op i årene.Har jo kun en villahave på 840 m2.
  Men min mor var aktiv i sin have til hun blev næsten 80 år.
  Er glad for at jeg er med på din nye blogliste.
  Lige nu kniber det med tiden da min mand er syg.
  Men skal ud i haven medens solen skinner og virke lidt.
  Rigtig god weeknd Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Først og fremmest god bedring til din mand. Vores makker skal helst være med i havearbejdet, ellers flyder det ikke lige så godt. Cyclamen kan godt tåle at stå temmelig tørt ind under træer og buske. Jeg prøver altid at placere dem sådan, at de ikke bliver oversvømmet og overskygget af andre planter, også fordi de er så kønne at hilse på både i blomst og kun med de smukke blade.

   Slet
 16. Hej Marie

  Alletiders - og sikken mange der har kommenteret:)
  Jeg øver mig på at lave en have der ikke kræver det store - det er kun 5 gang jeg er her i Sverige i år. Så alt heroppe passer sig selv den største del af året.

  Og det går jo meget godt - det vil jeg da nok lave et nedslag om!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det nedslag vil jeg da glæde mig til. Din have i Sverige kan vel bedst sammenlignes med f.eks. Irishavens sommerhushave, altså en have, hvor det vilde og det kultiverede skal balanceres mod hinanden.

   Slet
 17. Med mine 50 somre er jeg ikke så gammel endda, men planen er at gården skal afhændes hvis muligt, når bondemanden går på pension - for også at give plads til andet i tilværelsen end grise og markbrug! Der er 10 år til han bliver pensionist, og det er jo ikke længe! Om jeg i det hele taget får have til den tid, er uvist - jeg tror ikke, det er et must - hver ting til sin tid! Men mange ting kan ændre sig på 10 år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde grise indtil 2000, hvor Søren blev syg, så jeg ved alt om, hvor bundet man er som landmand. Heldigvis synes jeg, det ser ud, som om unge landmænd formår at prioritere familie og fritid højere, end de lidt ældre har været i stand til. Ja, fremtiden kan vi kun spå om.

   Slet