torsdag den 12. april 2018

på skattejagt i blæsevejret

Vintergækker, erantis og krokus er ved at synge på sidste vers, dog ikke tricolor, som står ret skyggefuldt.

Hundetand og påskeklokke står derimod i fuldt flor. De to øverste påskeklokker i collagen er fra den samme plante, hvis blomster plejer at ligne den til højre. Jeg har ingen forklaring på, hvad der er sket med den anden.


De små blå holder jeg meget af, selvom de sår sig selv lige rigeligt.


Scilla forbesii pink giant ser ikke ud til at formere sig med frø, men ved at danne sideløg.

Når jeg skriver skattejagt, tænker jeg f.eks. på podophyllum versipelle, hvis udspring det er utroligt fascinerende at følge. Lige nu kan man se en blomsterknop oven på noget skinnende grønt, som med tiden udvikler sig til et kæmpeblad, og det sjove er, at blomsten ender med at hænge nedenunder bladet.

En anden skat er jeffersonia diphylla/ tvillingeblad.

Og blodurt/ sanguinaria flore pleno.

Og heloniopsis orientalis/englilje

Og corydalis malkensis/ hvid lærkespore

Og pachyphragma macrophyllum.

23 kommentarer:

 1. Ja i øjeblikket går vi på skattejagt flere gange om dagen. Min blodurt er ikke dukket op endnu, jeg kigger efter den flere gange om dagen, ej heller Jeffersonia har jeg set noget til, bare jeg nu ikke har hakket den op. De små blå selvsår sig godt nok meget også her hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de små blå behøver vi ikke at lede efter😊

   Slet
 2. Hej Marie

  Det ser sørme godt ud!
  Man kunne tro din anderledes Helleborus har prøvet at smide lidt af krydsets kromosomer væk, at rense sig?
  Ellers må jeg sige at du er temmelig meget længere framme end mig - jeg har endnu ikke set noget til nogen af mine Podophylla, eller J. diphylla, men mon ikke det kommer, det tror jeg.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, selvfølgelig kommer de. Det er spændende, om der kommer flere af den mystiske blomst i påskeklokken. Ellers kan man jo også f.eks. i roser opleve, at den første blomst ser lidt aparte ud.

   Slet
 3. Hei Marie.
  Du har så mye flott som blomstrer nå om våren. Det er en ting jeg skal jobbe litt med. Få litt mer blomstring tidlig. Nydelig farge på englilje. God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores have er jo stor, så vi har plads til lidt af hvert, og oven på en lang vinter er det godt med nogle blomster at glæde sig over.

   Slet
 4. Fantastiske påskeklokker! Du har virkelig mye fint å vise frem nå :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu pibler det frem rundt omkring.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Så mycket fint du har, som redan blommar. Ser inte till mina scilla ännu, men de ligger nog i startgroparna. Spännande med de tvinnade grenarna som går upp längs stammen på trädet. Är det en klätterväxt? Idag blir det en solig fin dag.
  Ha det så bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, dine scilla venter sikkert på startskuddet. Det er akebia quinata, der snor sig op ad stammen.

   Slet
 6. Herlig skattejagt :-) Jeg håber, du viser flere billeder af Podophyllum versipelle, for den lyder da helt fantastisk. Jeg kender den ikke.
  Skønt, at se en lærkespore trods det småkolde vejr.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sandsynligvis kan jeg slet ikke lade være med at vise billeder af versipelle 😊 Det er lige oppe over nu med alle de selvsåede lærkesporer.

   Slet
 7. Du har jo fundet mange skatte. Min favorit er den hvide lærkespore. Jeg synes, både blomster og løv er så smukt. Hvis den blomstrer ligeså længe, som dens gule fætter, har du jo næsten blomster til jul.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør den desværre ikke. Det er en forårsblomst, som visner ned efter blomstringen; men jeg synes, der er noget smukt og rent over den.

   Slet
 8. Sikke en variation af forårsblomster, du dog har i haven:) Jeg synes hundetand er så smuk, og desværre er mine to gule forsvundet fra haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rolig nu! Den gule er ikke i blomst endnu, så måske dukker den op igen.

   Slet
 9. Din trädgård är full av skatter Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan føles det i hvert fald, når jeg får øje på de nye friske knopper og blade🙂

   Slet
 10. Nå begynner våren her også, men dere ligger nok litt foran oss. Mye vakkert som blomstrer hos deg nå:-)
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er nok et skridt foran, ja; men det udligner sig snart, tror jeg.

   Slet
 11. Du har så mange skatte i haven så det er en fornøjelse. Jeg synes at det er morsomt med de mere sjældne, men mit hjerte banker højest for de små blå som breder sig - jeg elsker blå scilla :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, mit hjerte banker også for de små blå; dem kan jeg slet ikke undvære.

   Slet
 12. Hej Marie.
  Ja, netop skattejagt, er den aller sjoveste aktivitet i forårshaven. Man når jo knap, at vende ryggen til, så er der noget nyt der er sprunget ud, eller spiret frem. Alligevel er jeg stadig langt bagefter i min have, selv når jeg sammen ligner med disse billeder fra din have. Jeg har fx ikke set skyggen af blodurt endnu, og hundetand står stadig kun med knopper.
  Sjovt med din Helleborus..... det kan ikke være en selvsået frøplante, der blander sig, inde i den eksisterende Påskeklokke? De selvsår sig jo meget villigt.
  Knus
  Malene

  SvarSlet