lørdag den 1. september 2018

de første efterårsbilleder

Agapanthus kender vi allesammen; men mon alle også kender underarten inapertus graskop med de mørke, næsten sorte knopper og de hængende blomster? Blomsterfarven udvikler sig fra næsten sort til meget mørkeblå. I Sydafrika vokser den på græsstepper og i skovrande - det må være et fantastisk syn.


Pinky Winky er også iøjnefaldende, men på en helt anden måde og især nu, efter at blomsterne er begyndt at rødme. Tørken har holdt væksten tilbage, og en del af busken er ikke sprunget ud endnu.

Blomster er ikke nødvendigvis en forudsætning for, at en plante har udstråling. Bregnen dryopteris sieboldii har det også, i hvert fald i mine øjne. Jeg har set den beskrevet som Jurassic agtig. Det er vores nu ikke; måske skyldes det, at vi er nødt til at lade den gro i en potte.

Så er der mere Jurassic over Empress Wu og rispapirsplanten / tetrapanax papyrifer Rex. Den sidstnævnte har helt klart nydt, at vandkanden har været i gang i en uendelighed henover sommeren.


Denne søde, lille bregne har navnet athyrium Godzilla og burde retteligt have vokset sig mindst fem gange så stor i løbet af sæsonen; men som med så mange andre planter i år gik der mange måneder, før det var forsvarligt at plante den ud, og det har bestemt hæmmet væksten.

To slyngroser, som remonterer; Red Eden og Saint Swithun.

28 kommentarer:

 1. Nej den skærmlilje har jeg aldrig set før.Sikke en flot dyb,blå farve.De remonterende slyngroser er smukke hver især,men efter min mening er Red Eden,dog en grad smukkere.
  Er jeres Pinky Winky i en potte? Min har været udtørret i sommerens løb,men der er liv i den.
  Spændende planter alle!

  SvarSlet
  Svar
  1. Red Eden er jeg også rigtig glad for. Desværre er den ikke vildt blomsterrig. Nej, Pinky Winky er plantet ud i haven. Forhåbentligt vender din plante stærkt tilbage.

   Slet
 2. Jeg kendte heller ikke den mørke Agapanthus, men du har nu også så meget, jeg ikke kender. Min Pinky Winky er vist næsten afblomstret. Bregnen er fin og anderledes, den kender jeg heller ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det,jeg faldt for, var også først og fremmest skærmliljens nærmest sorte farve. Bregnen er vist heller ikke særlig almindelig.

   Slet
 3. Flotte agapanthus hos deg! De mørke nesten svarte blomstene er utrolig lekre. Ja, de må være et syn der de vokser naturlig. Jeg har Clivia som stueplante, og den kommer også fra Syd Afrika. Det er mange flotte planter som kommer derfra.
  Athyrium har jeg plantet for første gang, og er som vanlig spent på om den kommer igjen til neste år... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Sydafrika er rigt på spændende planter, det er bare ærgerligt, at de ikke allesammen er hårdføre på vores breddegrader. Athyrium går vel for at være rimeligt hårdfør.

   Slet
 4. Hej Marie

  Det var en super lækker mørk sag den Agapantus slæktning - flot!
  Ærgerligt at så mange af de sydafrikanske ikke kan klare vores vintre.

  Flotte Jurasic park planter:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, det kunne være rart, hvis skærmliljen kunne plantes ud i haven. Vi er jo så heldige, at vi har plads til store planter.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Mycket vacker Agapanthus, såg att det finns en ännu mörkare Black Magic. Det är nog inget som saluförs hos oss, det brukar finnas vit och blå. I år har jag en blå, som jag skall försöka få att överleva vintern.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Black Magic har jeg også på tredje år, men den har ikke blomstret endnu. De mere specielle agapanthus har jeg købt hos mailorderplants4me.com, som ligger i Nordirland.

   Slet
 6. Det er lige før jeg tror at min blå agapanthus er inapertus graskop, hvis ikke jeg tidligere år har set den udfoldet som den almindelige blå. Men i år foldede den sig aldrig ud og gik fra hængende mørk knop til frøstand. Jeg kan godt lide din mørke inapertus graskop og rispapirplanten, den må jeg skrive mig bag øret til min nye have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der findes flere forskellige varianter af inapertus, og rent ud sagt så ligner de hinanden meget. Desværre er begge de planter, du nævner, ikke vinterhårdføre.

   Slet
 7. Hei Marie.
  en nydelig farge på agapanthus. Den har jeg ikke sett før. Du har så mye flott Marie. Planter som jeg aldri har sett før.
  God søndag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Hanne-Lise. Jeg synes selv, at både blomsterfarven og blomsterformen er speciel.

   Slet
 8. Meget smuk agapanthus. Jeg har kun en gang haft en agapanthus - en hvid - men den overlevede ikke vinteren....det var før jeg vidste den ikke kunne tåle frost.

  Skønne forskellige bladplanter du viser :) Jeg bliver mere og mere begejstret for "bladplanter".

  SvarSlet
  Svar
  1. Der findes vist enkelte agapanthus, som kan overvintre ude her i landet, men personligt har jeg ikke haft held med dem. Ja, bladformer er et spændende haveelement.

   Slet
 9. Åh, en flot blomsterfarve i agapanthus-fætteren :-))
  Den lille dryopteris er jeg nu også lun på. Lille og alligevel interessante blade :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Bregnen kan vist godt klare vores vintertemperaturer, men har alligevel svært ved at etablere sig under danske forhold. Måske kan den lide at bo i Ebeltoft 😊

   Slet
 10. Hvor er din Agapanthus flot. Jeg kan godt lide de runde, næsten sorte knopper. Hos nogle planter overgår knopperne næsten blomsterne i skønhed.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bestemt, man kan næsten blive skuffet over selve blomsten.

   Slet
 11. Helt rätt den kände jag inte till ;) Men varför krukodlar du Dryopteris sieboldii? Den har jag satt ut... ..borde jag ta upp och kruka den istället? Empress Wu börjar bli rejäl här också men bara andra säsongen. Läste, American Hosta Soc. tror jag, att en hosta behöver 7 år för att visa sitt rätta jag. Undrar hur stor hon är då :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Min bregneguru kirstinsbregner.dk advarer om, at bregnen ikke trives godt under danske vilkår, selvom den godt kan klare vinteren. Derfor har jeg plantet den i en potte. Det bliver spændende at følge hostaens vækst fremover. Den tørre sommer i år har helt sikkert holdt den lidt tilbage.

   Slet
 12. Hej Marie!

  Läckra bilder på Agapanthus, har aldrig sett den förut.
  Håller helt med dig , en växt behöver inte blomma för att bli intressant. Jag gillar gröna växter rent generellt, det finns så mycket att upptäcka där så allt behöver inte vara med fokus på blomning.

  H. `Empress Wu´ planterade jag för 5 år? sedan och nu är den gigantisk, den vill jag inte vara utan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en fornøjelse at følge blomsterudviklingen på skærmliljen. Jeg er spændt på at se, om frøstanden også er dekorativ. Hostaen er virkelig en imponerende plante. Selvom sommeren har været knastør, og den blev omplantet sidste år, står den alligevel pænt stor og helt uden visne blade.

   Slet
 13. Så flot en farve på Agapanthusen, er den vinterhårdfør eller skal den ind som den almindelige. Jeg har lige købt en, der skulle være vinterhårdfør, nu må vi se.
  Der er så mange fine bregner af forskellig slags, jeg har lidt forskellig uden navn, men de har haft det hård her i sommers. Vi har ikke vandet i bregnebedet så vi må se hvad der overlever.
  Empress Wuu bliver virkelig stor, men for at blive rigtig stor skal den have en del gødning, råd fra Ester Enemærkets Hostahave.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre skal skærmliljen ind om vinteren. Jeg købte en god Ege, som var hårdfør i hans have, men det var den så ikke her. Tak for tippet om gødning til hostaen. Det kunne være sjovt at se, hvor stor den kan blive under optimale forhold.

   Slet
 14. I have 9 Agapanthuses in my garden but I never saw such a beautiful dark one. The Red Eden rose is such a beauty too.

  SvarSlet
 15. I love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
  หนังออนไลน์

  SvarSlet