søndag den 9. september 2018

Efter regnen

Her i weekenden har vi fået omkring 60mm regn, så nu går jeg ud fra, at hele haven er blevet bundvandet, og det kan igen lade sig gøre at rokere rundt med planterne. I går besluttede vi os til at flytte denne flotte miscanthus sinensis morning light, som vi var enige om var blevet for stor til sin placering i terrassebedet.

Nu står den i udkanten af vores sensommerbed eller rettere lige uden for det og er blevet delt i tre dele.

Tudseliljer/ tricyrtis hører september til. I en årrække havde vi en flot, stor plante som jeg desværre fandt på at flytte. Nu arbejder jeg på, at efterfølgeren skal vokse sig lige så stor, men det tager noget tid.

Den med tilnavnet macrantha er i en kategori for sig med de gule, nærmest digitalislignende blomster. Under ideelle forhold skal den plantes på en humusrig skråning på den nordøstvendte side af en sø  dannet af et vandfald under løvfanget af et modent, japansk ahorntræ. Hvis man ikke skulle have de forhold, kan man nøjes med at plante den i fugtig skovbundsjord.


Regnen har vakt løgplanterne i sandbedet af deres dvale. Om triggeren er vandet i sig selv eller den temperaturforandring, vandet bevirker, strides de lærde om, men faktum er, at colchicum byzanthinum album reagerede, og det samme gjorde flere cyclamen, deriblandt mirabile.


Omsider er klokkeranken/ cobaea scandens sprunget ud. vi når ikke at se ret mange blomster i år.

Claire Austin står ved samme espalier som klokkeranken og gør det rigtig godt - er måske mere gul i genblomstringen.


Thalictrum splendide så under tørken ud, som om den ikke ville komme til at blomstre; men det har den gjort til skamme.

Hosta 'Frances Williams' er endnu et eksempel på, hvor overraskende godt hostaerne har klaret tørken.

Det var ikke planen, at der skulle tobaksblomster i det næste bed; men grøn tobak/ nicotiana langsdorffii sår sig selv rundt omkring, og jeg kunne ikke nænne at rykke den op, da den begyndte at flette fingre med den røde salvie (Wendy's Wish).


I septembernummeret af Haven i en artikel om veronicastrum/virginsk ærenpris fremhæves den tidligtblomstrende Temptation for sine flotte høstfarver og de holdbare frøstande og stængler, hvilket jeg helt kan tilslutte mig. Det er den, der ses omtrent midt i billedet foran elefantgræsset.

19 kommentarer:

 1. Imponerende flot Miscanthus både før og efter deling.Kombinationen mellem stauder og græsser på det sidste foto er jeg vild med.
  Jeres Hosta står rigtig flotte.Jeg har konstateret det samme som jer,at de har klaret tørken på imponerende vis og pga samme har de ikke været angrebet af snegle.
  Vi har også fået meget regn til glæde og gavn for de nyplantede vækster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, uden regn havde havde vi ikke kunne flytte elefantgræsset så problemløst. Farverne på det sidste billede er jo ret afdæmpede, men jeg er alligevel også selv glad for kombinationen.

   Slet
 2. Godt I endelig fik rigeligt regn, det pynter på hele haven. Miscanthus bliver hurtigt meget stor, til gengæld er græsserne ikke nemme at dele, synes jeg eller Bent måske snarere, men det ser ud til, at I har klaret det fint.
  Jeg klippede min veronicastrum ned, så den har ikke det flotte løv (endnu) i hvert fald. Mange af hostaerne er rigtig fine i år, takket være sneglenes forhåbentlige død. Jeg tog nu en i staudebedet her til aften. Tudseliljen er slet ikke i nærheden af at blomstre endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det elefantgræs, vi flyttede i går, var nemt at dele, for rødderne havde ikke nået at blive trægtige siden sidste gang, vi delte det. I år er ærenprisen ikke blevet så høj som sidste år, så den behøvede ikke at blive klippet ned. Vi holder et vågent øje med sneglene, som vi ser enkelte af de fleste dage.

   Slet
 3. Du har fått samme mengde regn som her, og nå kan vi få fint vær igjen :)
  Spennende cyclamen du viser. Veldig fine blader på de. Har du de i potter?

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnen gjorde rigtig godt. Ja, mirabile tør jeg ikke plante ud i haven, og sandbedet er et godt alternativ. Den ligger i mellemgruppen, hvad hårdførhed angår.

   Slet
 4. Hej Marie

  Tricyrtis er noget af en favorit. Din macrantha er nu flot!
  nicotiana langsdorffii og den røde Salvie er et udmærket makkerpar:)
  Godt der er regnet igennem - her er det stadig ret tørt.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden er udvalget af tudseliljer blevet stort, men tit er forskellene minimale. Der er macrantha i en klasse for sig selv. Ok, jeg troede ellers, at Østdanmark havde fået mere vand end her i vest.

   Slet
 5. ‘Morning Light’ vokser så hurtigt og skal deles igen og igen, og det er faktisk ret besværligt. Men smuk er den, og det ser ud til, at I har fundet en fin placering til den.
  Jeg var i Enemærkets Hostahave i går, og hostaerne stod så friske, som havde de slet ikke tænkt på, at det er efterår. Hvor er hostaer dog nogle skønne planter.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Når først der er kommet gang i Morning Light, ser den sig ikke tilbage. Det eneste minus ved hosta er, at deres vintersæson egentlig er meget lang. Den første frost smadrer dem, og de er længe om at komme i gang om foråret.

   Slet
 6. Hei Marie.
  Når lavtrykkene kommer vest og syd fra kommer de over Kristiansand. Som det har regnet her de siste dagene. Miscanthus blir fort store, og moro når en kan dele de til flere planter. Hostaene står flotte her også, og har ikke blitt spist opp av snegler. Dere sier tudselilje. Vi kaller den for skyggelilje.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnen kan vi slet ikke undvære, men dag efter dag bliver det forfærdeligt deprimerende. Skyggelilje er et noget kønnere navn end tudselilje.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Din Macrantha er flott, og det får vel holde med fuktig skogsbunn.
  Fin tid å flytte planter på nå, og en ser godt hva som har vokst seg for stort:-)
  Hostaene har vært flotte her også, men nå ser det ut som de kjenner det er høst.
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vandfaldet kan vi desværre ikke levere. Jeg forundres hvert efterår over alle de ændringer, vi synes, der skal laves; men det er bestemt en sjov del af havearbejdet at overveje mulighederne for at sammensætte planterne på nye måder.

   Slet
 8. Festlig beskrivelse af plantestedet for macrantha :-)
  Nicotiana langsdorffii kendte jeg ikke, men den er flot og meget spektakulær, synes jeg, og dejligt at den sår sig. Den ligner noget, man kan rykke op, hvis den bliver 'for meget'.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt ikke noget problem at hive tobaksblomsten op, hvis den har sået sig selv på det forkerte sted.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Har inte varit hemma på ett tag, men det ser ut som att det har regnat en hel del här också. Tobaksblomman passar bra där den står. Dina hosta ser frodiga och fina ut. Planterade många nya förra året, och flera ser inte ut att trivas. Några står i skugga och några väldigt torrt, får nog flytta på dem.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hosta viste sig jo at klare tørken denne sommer ganske udmærket, men de skal sikkert først godt i vækst, før de er i stand til det. Ja, her har fået rigeligt med regn i september.

   Slet
 10. I love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
  หนังออนไลน์

  SvarSlet