Det så ellers så lovende ud - vejret

 

Anemone Honorine Jobert og klematis Arabella

I formiddags var temperaturen nemlig røget helt ned omkring de 20 grader, det var overskyet, og der kom nogle få regndråber.Meeeen over middag blev det pludseligt kvælende hedt, og solen begyndte at stikke, og selvom solen forsvandt igen ud på eftermiddagen, blev det ved med at være kvælende hedt.
Dagens indlæg skal ellers handle om planter, som har klaret tørken og varmen overrraskende godt. Nu ender det måske med, at der går endnu nogle dage, før de får noget vand.  - Og måske alligevel ikke; for i skrivende stund kan jeg høre en stille, silende regn uden for vinduet.

I skovhaven sluger de store træer enorme mængder vand, så de mere overfladiske planter må klare sig, som de bedst kan. I hvert fald vander vi ikke deromme, kun undtagelsesvist, hvis der er tale om nyplantninger.

Midt i den anden runding i skovhaven ( der er fire i alt) står dette stativ, som på første sal er hjemsted for denne specielle klematis Mary Rose. Blomsterne er små og fyldte og farven lidt vanskelig at definere. Måske er grålilla den rigtige betegnelse.
I stueetagen bor aconitum White Wine, hvis blomster varierer lidt med hensyn til, hvor meget pink den enkelte blomst rummer. Som det ses, er løvet superfrisk, hvilket er imponerende i betragtning af, at den blev plantet ud sidste år, har været igennem denne tørkeperiode og skal slås om vandet med flere større planter.

En anden plante deromme i skovhaven, som imponerer med sin friskhed, er den to meter høje storkonval/ polygonatum zanlanscianense, hvis bær nu har udviklet deres flotte olivengrønne farve. Det første år, vi havde dræbersnegle i haven, så jeg snegleæg alle vejne og troede også et øjeblik, at det var sorte snegleæg, der lå under storkonvallen. Det var det heldigvis ikke, og i år har nogle af dem spiret og dannet bittesmå storkonvalplanter. Forhåbentligt vender de tilbage næste år.


I starten af maj blev den klatrende stormhat aconitum hemsleyanum plantet ud ved et stativ, hvor den ser ud til at trives godt. I modsætning til planterne i skovhaven har den fået en sjat vand ind imellem; der er nemlig ikke ret mange skridt op til regnvandstønden.

Clematis viorna storblomstrer i den øverste tredjedel af sit stativ og sætter de fineste, skinnende frøstande. Også dens løv er forbløffende frisk. Stativet er også hjemsted for aconitum Red Wine, som insisterer på at blive hængende på nordsiden og derfor knap nok er sprunget ud endnu. Måske foregår der noget mobning af en art.



En anden Red Wine, som får meget mere sol, er derimod langt fremme i sin blomstring og er begyndt at sætte frø.


To høje liljer skal runde indlægget af.  Det drejer sig om Black Beauty og leopardliljen lilium pardalinum. Selvom de bøjer blomsterne nedad, er de så høje, at man snildt kan kigge op i dem.


Klokken er 17 og nu regner det rigtigt, juhuu!!!!

Kommentarer

  1. 13,5 mm her i nærheden af Billund - det gjorde godt! Bunddækket af især Skvalderkål i min skov'have' er et sørgeligt syn - helt visnet ned. Mon de får nyt liv nu?

    SvarSlet
  2. Her var det lummert i formiddags, til middag fik vi 1.7 mm, det var hvad det blev til udover smådryp. Stille silende regn er ønsketænkning hos mange, det har jeg opgivet nu. Nej hvor er du heldig, nogle har fået regn, andre ikke en dråbe, kan jeg se på fb.
    Min Arabella klarede ikke mange blomster i tørken. Min storkonval får ikke lov at sætte bær, den breder sig som ukrudt, men din er nok finere.

    SvarSlet
    Svar
    1. 13,5 mm som de har fået ved Billund, kommer vi ikke i nærheden af,kun sølle 1,6, men alligevel friskede det op. Finere ved jeg ikke, om storkonvallen er, men i hvert fald nok sjældnere og ikke tilbøjelig til at brede sig vildt.

      Slet
  3. Du er virkelig heldig som får regn! Den Clematis Mary Rose var helt nydelig, og hadde en farge jeg liker veldig godt. Den har jeg aldri sett her. Dine klatrende Aconitum er så fine. Det er spennende farger på de du har 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Det blev desværre alligevel ikke til ret meget regn. Mary Rose kan vist blive til en rigtig stor plante, og det glæder jeg mig til at se. De klatrende aconitum er blevet lidt af en dille for mig - det kender du jo udmærket.

      Slet
    2. Ja, det kjenner jeg utmerket til 😊

      Slet
  4. Hej Marie

    Tillykke med den gode regn!
    Det er også min erfaring med Aconitum, hele slægten klarer sig flot i tørke rødderne går da vist også ret dybt.
    Flotte liljer - pardalinum er en ualmindelig frodig sag!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Efterårsstormhat danner nu knolde, som ikke ligger særligt dybt, men alligevel står den fint grønt. Begge liljerne danner hurtigt mange løg; det er rart og nemt i modsætning til mange andre liljer.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Vilken vacker färg på Mary Rose, ser att den tillhör Viticella gruppen, de brukar jag kunna klara av. Den hamnar på önskelistan. Två av förra årets nykomlingar, hos mig ser sjuka ut. De är inte Viticella. Färgen på Red Wine är riktigt fin. Ståtliga liljor.
    Här har det inte kommit en droppe regn, idag är det näst intill olidligt varmt.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu har vi fået 5 mm regn, men solen har sikkert fået det det meste til at fordampe. Viticella er også min favorittype. Det er så overskueligt, at de simpelthen skal klippes helt tilbage.

      Slet
  6. Tillykke med regnen, fra en, der fik nul ;-(
    Uh, hvor er de flotte dine aconitum. Jeg er så ærgerlig over at mine er gået ud. Vi har planer om at jordforbedre et hjørne af et bed, og så kan jeg måske prøve igen. Hvis ellers jeg kan finde planterne. Den i den hvide krukke... mums hvor ser det godt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak. Det friskede da lidt op, selvom der langt fra var tale om et skybrud. Red Wine i den hvide krukke er nok den, det er lettest at få fat på, og en, der holder i flere år. Når først man har den, kan man jo også garderesig ved at tage frø af den

      Slet
  7. Ja, jeg tilslutter mig lykønskningerne! Her drømmer vi stadig om regn.
    Det er ellers værd at lægge mærke til alle de fine planter du har, som har klaret tørken med bravour. Fint ser det ud!
    Sjovt at se slægtskabet mellem anemone og klematis i dit første billede.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige nu regner det igen, herligt! Den blå klematis er utroligt blomsterrig i år, og jeg synes vældig godt om den måde, den samarbejder med anemonen på.

      Slet
  8. Härligt att ni får regn! Jag hoppas det kommer massor här också för platser jag trodde skulle klara sig längre är riktigt torra nu.

    Fina klätterväxter du visar - jag gillar också Aconitum :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Regnen gjorde bestemt godt; pludseligt var det hele blevet virkelig tørt. Selvom de varierer i farve og lidt mindre i form, er man alligevel ikke i tvivl om, at man har med aconitum at gøre.

      Slet
  9. Godt med regnen. I dag fik vi 12 mm dejlig stille regn. Hele haven duftede så skønt bagefter.
    Jeg vælger storkonvallen som min favorit. Den ser spændende ud.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hvilken herlig duft. Her til morgen er vi nået op på 15 mm, men krukkerne skal sikkert vandes alligevel.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid