efter hedebølgen

 


Nu hvor hedebølgen er slut, og man igen kan være aktiv i haven, har jeg haft saksen med på rundtur  i bedene for at fjerne visne blomster og blade og gøre de mange stier mere fremkommelige. 18 mm regn har vi fået - mindre end nogle og mere end andre, ser det ud til - men en ægte bundbløder ville nu ikke være af vejen.

Blandt roserne er der to, jeg gerne vil fremhæve. Munstead Wood er hvert år efter tørken i 2018 blevet  ramt af rust og har nu skiftet alle blade ud. Dvs jeg har plukket dem af, efterhånden som de blev angrebet, og nu står den frisk og jomfruelig og er startet på sin genblomstring.


Den anden, jeg vil fremhæve, er Burgundy Ice. Bortset fra lidt stråleplet har den været frisk og sund, og genblomstringen er nok på sit højeste lige nu. De spinkle grene bøjer sig ned i regnvejret, og der er noget vindblæst over den, især når man betragter den fra siden.


For et par indlæg siden jamrede jeg over, hvor besværlige bl.a. anemonopsis var at stille tilfreds. I dag vil jeg gerne vise, hvorfor jeg trods alt bærer over med deres specielle krav og tendens til, at bladene visner uanset mængden af vand, de får. De har i mine øjne en speciel elegance, som jeg forbinder med japansk havekunst.


At de insisterer på at vende blomstere nedad, gør ikke noget når bagsiden er så fin.


Tæt på den hvide anemonopsis har der stået en snabelkalla/ arisaema, som nu er visnet ned og har efterladt denne specielle frøstand.

Stuehusets østgavl er hjemsted for to klatreplanter, cobaea pringlei og clematis the President.


Den staudeagtige klokkeranke er den mest usædvanlige; men klematissen har en fin fin blå farve med et strejf af rødt, og i solen kommer det tydeligt frem.

I år modtog jeg temmelig mange frø af cyclamen purpurascens, den alpeviol, der indleder den nye cyclamensæson med blomstring juli/august. Jeg har samlet alle frøplanterne (ca. 20 stk) i et stort fad. De fleste har beholdt bladene, og enkelte blomstrer oven i købet. Som det kan ses, er der ret stor variation i bladenes udformning. De har ikke fået særbehandling i form af vand under tørken, så jeg er ret imponeret over, hvor godt de har klaret sig.

Jeg slutter indlægget, hvor jeg beyndte, med den stedsegrønne magnolia. I år besluttede vi, at den måtte klare sig uden vinterdækning, selvom det hævdes at være en forudsætning for overlevelse på vores breddegrader. Vinteren var jo mild, som vi alle ved, så træet tog overhovedet ikke skade. Ligeledes tror jeg, at sommervarmen er noget, den synes godt om - den er trods alt fra det sydøstlige USA. 
Den store og duftende hvide blomst bliver hurtigt brun og falder, men tilbage står denne dekorative frøstand, som man kan glæde sig over i flere måneder.

Fordi træet bliver temmelig bredt, er det ved at komme i karambolage både med et rosenstativ og en stor glasbærbusk. Derfor har vi bestemt, at vi skal forsøge at slanke det i april/maj og måske endda fjerne de nederste grene.

Kommentarer

  1. Bundbløder må være det samme som vi kaller rotbløyte 😊
    Det er ca 30 mm, og det fikk jeg her om dagen.
    Din Goliath er utrolig vakker, og den er like fin hvert år. Munstead Wood er en veldig fin rose, og det er Burgundy Ice også. Min ble så høy og tynn i sommer, så jeg beskar den like godt i juli. Nå har den begynt å komme med nye skudd igjen fra roten 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Tillykke med din rotbløyte😊 Det var uden tvivl en god ide at klippe Burgundy Ice langt ned, så den kunne starte på en frisk.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Burgundy Ice ser väldigt skir och elegant ut. Färgen är vacker, med lite ljusare baksida. Jag har sått klockranka i flera år nu, de senaste har den inte blommat alls. Är din en perenn? Ser att det finns många varianter, då jag googlar.
    Vi har bara fått lite regn, så det skulle behövas en riktig rotblöta hos oss också.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Burgundy Ice er temmelig speciel, synes jeg, selvom den slet ikke er sjælden. Ja, cobaea pringlei er en perenn, men det er min erfaring, at den ikke helt let at få til at overvintre. Når jeg sår de etårige, er de utroligt lang tid om at begynde at blomstre, så det er jeg holdt op med.

      Slet
  3. Hei Marie.
    Her har vi fått regn i helgen så det holder. Slipper å vanne.
    Munstead Wood er nydelig. Den gikk etter 2 år hos meg.Bør kanskje prøve igjen.
    Ja, mange frøstander er skikkelig stilige.
    God mandag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en lettelse ikke længere at skulle vente på, at der kommer regn. Munstead Wood kunne nok godt være værd at give en ny chance.

      Slet
  4. Hej Marie

    Burgundy Ice er vel egentlig den mest spændende 'ice' gruppen. med den der lækre sarte elegance.
    Sjovt med dine Cyklamen frøplanter, mon ikke der imellem er nogen perler?

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Burgundy Ice er helt sin egen, synes jeg. Til næste år bliver det spændende at se, hvor stor variation der kommer i purpurascensplanterne.

      Slet
  5. Jeg falder for frøstandene - både på magnoliaen og på snabelkalaen. Det er en ekstragevinst, når der følger så smukke frøstande efter blomsterne.
    Burgundy Ice er en elegant rose, og det ser ud til, den har en flot efterblomstring.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Når vi nærmer os efteråret, er det en god ide at kigge efter frøstande rundt omkring. Det forekommer mig, rosens genblomstring er usædvanligt stor i år.

      Slet
  6. Som Elna er jeg begejstret for frøstandende, der giver noget at se på én gang til.
    Og så skal jeg kigge nærmere på din cobaea. Så vidt jeg kan læse mig til, bliver den meget høj, og det dur ikke her, men klipper du din ned hvert år? (Jeg mangler noget nemt, svagtvoksende og klatrende. Jeg opgiver clematis og graver tre op her til efteråret. De er simpelthen så helt enormt sølle.)
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Frøstande hører ligesom årstiden til. Klokkeranken bliver klippet ned hvert år, ja, og den har en mægtig vækst, så det er ikke den, du skal have fat i. Sølle planter er livet for kort til, det er jeg helt enig i. Desværre har jeg ikke umiddelbart nogle gode ideer til afløsning for dine klematis.

      Slet
  7. Heldigvis er der kommet lidt regn og temperaturen er igen så man kan holde det ud. Vi har fået 31 mm her i august, så vi kunne virkelig godt trænge til en hel dags stille regn, vi fik godt nok 11 mm i nat, det ligner da lidt.
    Både Munstead Wood og Burgundy Ice har så fine farver og dine Anemonopsis er da ikke til at står for.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi fik også omkring 10 mm regn i nat. Stille og rolig regn gør rigtig godt. I grunden er det imponerende, at roserne kan levere sådan en stor genblomstring.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed