en hed augustlørdag

I dag har der været åbne haver rundt omkring også inden for rimelig afstand af, hvor vi bor; men varmen har desværre vundet over haveinteressen, så vi har trisset rundt i skyggen herhjemme i et adstadigt tempo, og jeg tænker, at det er godt, det ikke er os, der har haft åben have; for planterne hænger efterhånden, og nogle visner helt ned, selvom vi bestemt ikke hører til dem, der har fået mindst regn.

Dagens første billede viser en staudeklematis / clematis integrifolia, som faktisk har en staudeagtig, samlet vækstform i modsætning til en del staudeklematis, som danner lange ranker og lægger sig henover naboplanterne. Det er Baby White, som har lagt sig henover en helleborus, et godt eksempel på.

Nu er den nye cyclamensæson startet. Det er som altid purpurascens, der går forrest; men den hvide vedbendbladede cyclamen er minsandten også allerede godt i gang. 

I sandbedet venter en masse potter med forskellige cyclamen på, at det bliver deres tur; og hvis der ikke kommer en gedigen regnbyge i starten af næste uge, bliver jeg nødt til at vande dem for at kickstarte deres udvikling.
                       
Tidsler er populære hos insekter og sommerfugle. Lige nu blomstrer cirsium purpuratum, afrikatidsel/ berkheya purpurea og carlina acaulis/ sølvtidsel.




Sidste år blev jeg totalt frustreret over, så ofte denne engletrompet skulle vandes, og hvor svært det var, fordi krukken var fyldt med rødder, så i år blev den gravet ned i et bed, og jeg forventede sådan set, at den ville visne ned; men tværtimod står den meget flottere i år, end den gjorde som krukkeplante sidste år.

For en gangs skyld har vi gladiolus i haven. Espresso hedder den meget mørke blomst, som matcher dahliaen black beauty fuldstændigt.

I gamle dage havde man lige så meget alunrod/ heuchera for blomsternes som for bladenes skyld; mens det er omvendt i dag. Måske er tendensen ved at vende; i hvert fald er jeg rigtig glad for denne alunrod med røde blomster og sølvmønster på bladene. 

Rosenvejbred/ plantago major rosularis er en plante, som ikke gør meget opmærksom på sig selv; men når man først får øje på den, begynder man virkelig at værdsætte dens diskrete skønhed.

Kommentarer

  1. Din Clematis Baby White er så vakker! Jeg er veldig glad i integrifolia, og har flere av de. Flere av de remonterer nå, og det har jeg ikke opplevd før. Nydelig farge på gladiolen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg ved jo, at du også har en svaghed for integrifolia. De har vel sådan set en lang blomstring.

      Slet
  2. Jeg forstår godt, I valgte at blive hjemme, det er simpelt hen for varmt til at se haver. Og hvor det dog hænger det hele, det er så trist at se på. Jeg venter stadig på mine cyklamen, jeg har ingen set endnu, men jeg håber da, at de kommer. Jeg er ikke så vild med blomsterne i alunrod, de bliver hurtigt grimme, og det er et stort arbejde at klippe dem af. Jeg har også den heuchera, du viser.
    Endnu en varm dag truer i morgen, vi ønsker regn meget regn.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi syntes i hvert fald, at det var for varmt. Dine cyclamen skal nok komme. Det er meget tidligt på sæsonen. Blomsterne på alunrod lader jeg visne. Så er de lette at fjerne. Ja, for pokker hvor ville det gøre godt med en ordentlig omgang regnvejr.

      Slet
  3. Vi trodsede sommervarmen og tog på havetur. Vi havde valgt to åbne landbohaver i Herrup - i landbohaver er der næsten altid store træer, som kan give skygge. Det blev en fin haveoplevelse.
    Din vejbred er vel nok dekorativ. Man ser den ikke ret tit, men det er bestemt en skam.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var godt, at I havde en god oplevelse. Der er dem, der mener, at vejbreden sår sig selv lidt for flittigt, men det har vi nu ikke oplevet endnu.

      Slet
  4. Låter skönt att vandra runt i er egen trädgård i lagom makligt tempo - ett som passar värmen. Jag älskar tistlar och den första hamnar på önskelistan. Och tack för påminnelsen - jag ska titta efter hur mina små cyclamen har det.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha' en god søndag i sommerheden, Carina. Måske vegeterer dine cyclamen under jorden, indtil vejret bliver køligere og fugtigere.

      Slet
  5. Hej Marie

    Ja i denne varme er det med at finde et tempo der passer!
    Morsomt at vor ordinære vejbred har denne fine fætter:)
    Tidsler er totalt undervurderede som haveplanter - er det mon navnet?

    Ha en dejlig sommerdag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, tidsler har et forfærdeligt ry. Når jeg går tur heromkring, ser jeg milliarder af frø på tidselplanterne, som bare skal have et lille vindpust for at invadere folks haver, så det er helt forståeligt, at de ikke er elsket.

      Slet
  6. Vi skulle have havegæster i dag kl. 14... pyyyyyh, bare tanken. De var heldigvis med på ideen om, at de kom allerede kl. 9.30. Dermed var det kun for varmt. Ikke kvælende, ulideligt varmt. (Men det var tæt på, da de gik 1½ time senere.)
    Du har vist vejbred'en før. Jeg er vild med mønsteret i de diskrete blomster.
    Og hvor er det flot som din gladiolus og dahlia matcher og forskønne hinanden - den slags skal man være heldig for at ramme. Eller dygtig, naturligvis.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Gæster i dag virker nærmest uoverkommeligt 😖 De to mørkerøde blomster står på pæn afstand fra hinanden, men billeder er jo taknemmelige.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Det är varmt, nästan plågsamt. Det blir inte mycket gjort. Det är mycket torrt, växterna slokar. Väljer att vattna växthus, krukor och mina nyplanteringar. Gillar dina tistlar. Blev så förtjust i Berkheya Purpurea då jag såg den på Kew Gardens. Lyckades hitta frön, och plantorna är utplanterade, men det blir inga blommor i år.
    Underbar färg på gladiolus och dahlia. Har flera alunrot där blommorna är riktigt fina, medan andra har ganska intetsägande blommor.
    Ha en skön söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag har jeg været helt passiv på grund af varmen og har kun orker at vande krukker. Heldigvis opfører berkheya sig som en staude, så den vender sikkert tilbage næste år. Ja, alunrods blomster varierer meget. Som du skriver, er nogle af dem ganske ubetydelige.

      Slet
    2. Hei Marie.
      Skjønner godt at dere valgte å bli hjemme. Her blir det også gjort minst mulig.
      Alpeclematis er en plante som jeg får mer og mer sans for.
      Tistler er dekorative synes jeg. Rart at de ikke blir mer brukt.
      God ny uke.
      Hanne-Lise.

      Slet
    3. Du er jo så heldig at have en pool, hvor du kan få temperaturen ned. Det har vi ikke, så vi holder os i skyggen og drikker kolde drikke. Tidslerne har det fremragende i varmen, det er en stor fordel i år.

      Slet
  8. Lørdag var vi til heldags-udendørs-bryllup i 30 graders varme, og jeg tror aldrig jeg har drukket så meget vand på en dag, men det var nu en dejlig fest, og aftenen var nærmest vidunderlig.
    Ligefrem at tage på havebesøg ville jeg nok heller ikke have gjort, og det er jo lidt synd for dem der har forberedt sig på at få havegæster. Med sådan en dejlig masse skønne planter i din egen have er der jo heller ikke så megen grund til at tage hjemmefra kan man sige. Det ser bare flot ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan lige forestille mig, hvor skøn og fuld af bryllupsstemning aftenen må have været. Hvis vi vil have den slags aftener, må vi også acceptere, at haven kommer til at se mere eller mindre. træt ud.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed