bløde buer


I mit forrige indlæg hævdede jeg, at vi har masser af buer i haven, selvom dens grundstruktur er baseret på lige linjer, og det synes jeg godt, man kan sige, at dette indlæg illustrerer.
Mit første billede viser dog clematis Freckles fra drivhuset, som nu blomstrer på sin udendørsranke.




I denne artikel fra Haven gennemgås forskellige metoder til at give en græsplæne en blød og organisk udformning, for eksempel ved at kombinere buer og lige linjer, og det har været en naturlig løsning for os i forbindelse med hækkene flere steder.



En anden metode, der omtales, er at lade planterne bløde linjerne op, og mon ikke det er noget, vi allesammen benytter os af.


Bedet herunder kalder vi halvmånebedet pga udformningen, hvor bedets ene side løber parallelt med det ene nabobed, og den anden side er en spejlvendt udgave af det andet nabobed. Min pointe er, at der bør være en samlende idé bag udformningen, når man etablerer et nyt bed i græsplænen. Man kan ikke bare smide vandslangen i græsset og så se, hvad resultatet bliver.



På en del engelske hjemmesider anbefales "voluptuous" (yppige) kurver i stedet for "wiggly"  (småbølgede) linjer. Mon ikke der tænkes på noget a la den sørgelige lille bue på den den store bue herunder

Men den plads var reserveret til spotty dotty og fungerer faktisk ganske udmærket, synes vi selv.

Spotty dottys nærmeste nabo skal lige med.

Noget andet, der advares imod, er spidse vinkler, dels fordi de er besværlige at slå, hvis de er en del af græsplænen, dels vanskelige at beplante, hvis de er en del af et bed.
Rundingen på det næste billede løser et beslægtet problem, idet den beklæder et hjørne af terrassen, så indtrykket bliver mere organisk, og sådan at græsslåningen bliver lettere.

Efter at vi har haft blikket rettet mod jorden og de horisontale linjer, skal det sidste billede skal illustrere, at  man heller ikke skal undervurdere betydningen af de vertikale linjer, for hvordan vi oplever haven.




















Kommentarer

  1. Så mange flotte buer du har i hagen din! Du har nok rett i at spisse vinkler er vanskelige å klippe gresset langs. Jeg lagde et trekantet bed i sommer og det er litt vanskelig ja.

    God lørdag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit, nu kan vi snart holde pause med græsslåningen, så må slås med vinklerne til næste år.

      Slet
  2. Tak for et spændende indlæg og de gode billeder som smukt illustrere hvad du beskriver. Selvom der de sidste par år har været fokus på lange rette linjer og symmetri i havedesignet, så tror jeg egentlig at vi der har bede med bløde buer er langt i overtal.
    Når Spotty Dotty fylder den lille bue ud ser det rigtigt og smukt ud, hvorimod man på billedet ovenover tænker at gartneren har været for lang væk i sine egne tanker mens hun lagde stenene i forkanten :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Lisbeth. Du beskriver den lille bue meget præcist. uden spotty dotty burde den enten fjernes helt eller gøres større.

      Slet
  3. Smuk clematis og smukke billeder af de flotte buer. På billed nr. 8 er der nogen dagliljer, tror jeg, de ser vældig fine ud, jeg erindrer ikke, at du har vist dem før, men det har du nok alligevel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dagliljen har vist været med i en collage en enkelt gang. Jeg tror, det er Bela Lugosi. Jeg måtte i arkiverne for at finde billeder med nogle af buerne.

      Slet
  4. Hej Marie

    Nej, at smide vandslangen og lave haven derefter det har jeg da aldrig gjort - tror også det vil blive noget værre kludder, den har det med at lave knuder:)

    Til gengæld har jeg mange kanter og spidse hjørner. For mig er de da nemme nok at græsklippe Derimod undgår jeg indha, her må de store buer til.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Kanterne er nemme nok; men spidserne er ikke velsete hos plæneklipperføreren her på matriklen. På flere af de engelske hjemmesider, jeg har været inde på, blev spidsvinklede afslutninger lgefrem beskrevet som uæstetiske og noget, som havedesignstuderende får hug for.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Holder også af lige linier og buer, jeres hæk har en skøn virkning sammen med bueren, også rummer den endda en bue selv, som man får lyst til at gå igennem. På mig virker det buede og bugtede ganske sanseligt, men stod det alene ville jeg umiddelbart mangle noget markant.
    Her er det mig der er føre af havetraktoren, og kan langt bedre forstå manden som tidligere var føre af den. Så når der anlægges nyt er græsslåningen en del af det ny planlagte, med tiden får vi nok ikke brug for traktoren, så kan en håndskubber komme på tale, jokes der med, og nok ikke helt ved siden af;-)
    Nyder dit emne!
    Hilsen Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette. Græsslåning er vel mere eller mindre et nødvendigt onde, så det skal i hvert fald ikke kompliceres yderligere, hvis det kan undgås. I vores ret store have giver græsfladerne noget ro, men der forsvinder flere kvadratmeter af dem hvert år.

      Slet
  6. Hej Marie.Dejlige billeder du viser.........................synes du har nogle meget smukke bede,
    Her sværger jeg også mest til de buede bede.................men har da også nogle kantede.
    Kan god lide din blanding af buske og stauder.
    Sjovt som din klematis er kravlet udenfor.
    Er stadig vild med din limefarvede acer...........den er bare SÅ smuk
    God søndag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Også god søndag til dig, Jette. Vi har det vist på samme måde med bedenes former, kan jeg forstå. Sjovt at du har bemærket, at jeg blander buske og stauder og også træer for den sags skyld.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid