onsdag den 5. november 2014

ægte dansk efterårsvejr

med rigelige byger og meget lidt solskin -  sådan er vilkårene lige nu. Georginer, roser, klokkeranker og storkenæb er efterhånden de eneste planter, der i større stil leverer blomster i haven; men det er vist heller ikke så ringe endda i betragtning af årstiden.
David Howard har lagt sig på langs og får mig til at tænke på en croquismodel, der poserer.


Den mørke hortensia bliver også ved med at levere varen. Efter en del googling har jeg konkluderet, at den i høj grad minder om  macrophylla "Merritt's Supreme", som mest figurerer på amerikanske hjemmesider.

Jeg må heller ikke glemme rehmannia elata, selvom blomsterne ser en smule forpjuskede ud. Den er ikke 100% hårdfør, så skal jeg grave den op eller nøjes med at dække den til, det er det store spørgsmål.

Og så er der lige lady in black, som bare er placeret lidt akavet for mit kamera.

Den hvide lærkespore er så nem at overse - blomstrer ellers i hele havesæsonen rundt omkring, hvor den nu har sået sig selv.

Det lille fuji-kirsebærtræ (prunus incisa kojou-no-mai) har de mest forrygende efterårsfarver - et af mine mere vellykkede impulskøb.

Vinterjasminens blomster er små, men lyser godt op.

Tre af mine små  nye høst-stenbræks-venner: sugar plum fairy, cherry pie og kanna.


Et tilbagevendende efterårsjob er at topdresse surbundsbedene med gran- og fyrrenåle. I år har jeg nogenlunde  fulgt en opskrift, som anbefaler 1/3 nåle, 1/3 spagnum og 1/3 fint grus.


12 kommentarer:

 1. Uha det sidste billede gav dårlig samvittighed, jeg får ikke topdresset mine, spagnummen er sluppet op, men jeg tilfører lidt fyrrenåle slet ikke nok.
  Mit nye fuji kirsebærtræ, som jeg købte i foråret, har næsten smidt løvet nu. Rehmannia Elata er vel nok flot, den kender jeg ikke. Den mørke hortensia er også flot, sikken en farve.

  SvarSlet
 2. Nu skal jeg ikke bore i din dårlige samvittighed;men det er rart at få topdresset surbubdsbedene, for jorden synker jo efterhånden sammen og trænger til at blive suppleret. Men det er i grunden også store mængder materiale, der går til det. Det må igen være det milde vejr, der gør, at hortensiaen holder farven så længe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Problemet er jo også, at der skal slæbes meget spagnum herover til over 200 rhodoer. Når vi er af sted, skal der være meget andet i bilen, desuden er god spagnum dyrt, det er der ikke til i pensionen, så jeg håber, at mine klarer sig uden.

   Slet
  2. Jeg plejer normalt kun at topdresse med nåle, men der skal også mange til. Spagnum er dyrt, og så er det en katastrofe, hvis det tørrer ud. Min bror har fine rhodoer i sin sandede jord helt uden spagnum, så det kan godt betale sig at eksperimentere med, hvordan man får spagnumforbruget sat ned.

   Slet
 3. Nej hvor er den skøn, din Fuji kirsebær - den vil jeg også "impulskøbe", hvis jeg falder over den - jeg stod med den i hånden engang i sommer, men satte den på plads - det var dumt!
  - og så er der de små høststenbræk, de er bestemt også søde.
  Din mørke hortensia er altså smuk, det er utroligt at den ikke falmer:-)
  Forsat god fornøjelse med topdressingen, jeg håber på godt vejr på min fredagsfridag, så jeg kan komme ud i lyset og forsætte novemberarbejdet.

  SvarSlet
  Svar
  1. "Ud i lyset" - ha, den var god. Eftersom Fuji kirsebærbusken kan trives ude, er der bestemt ikke noget at betænke sig på. Blomsterne er jo noget så nuttede.

   Slet
 4. Hej Marie

  Det er da bare dejligt når et impulskøb viser sig at være et lykkefund:)

  Imponerende så meget der blomstrer - frosten må da godt vente!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, frosten må godt vente; men i dag tror jeg, det er på tide, at vores få orkideer skal have beskyttelse for al den regn, der kommer.

   Slet
 5. Tænk du har så mange fine ting endnu, her er det vist kun de små roser, Matrem, Cosmos og Landløbere der lyser op her. Kan ikke forstå at jeg aldrig i mit lange liv har fået anskaffet mig en vinterjasmin, for jeg har altid ønsket mig en :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Min vinterjasmin har jeg fået som en aflægger fra min bror, så jeg ved i grunden ikke, hvornår de er fremme i butikkerne.

   Slet
 6. Godaften Marie.Hvor har du stadig mange dejlige blomster og planter.
  Her har vi fået 20mm regn de sidste dage..................så det er ikke meget jeg kommer udenfor.Men er da lidt misundelig på din smukke hortensie.
  Og de små høststenbræk er da heller ikke til at stå for.
  Geoginer-storkenæb og lidt roser har jeg også stadig....................men det varer nok ikke længe.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Jette, alt det regnvejr bliver lidt trivielt i længden. Heldigvus lader det til, at der nu kommer en periode med tørvejr og en smule solskin. Oven i købet i weekenden - det bliver rart.

   Slet