tirsdag den 18. november 2014

sweet november?


- det skal man vist hedde Ole henriksen for at tænke. Jeg har i hvert fald så ondt af det arbejdende folk i denne tid, hvor det er mørkt, når de tager på arbejde, og lige så mørkt, når de vender hjem.
Haven begynder selvfølgelig også så småt at pakke ned; men der er alligevel mange opløftende momenter, hvis man tager sig sammen og går en runde.

Nettogult - ja tak!!!Et projekt, jeg har haft gang i i flere år, er et bunddække af forskellige cyclamen, og det udvikler sig stille og roligt.

Et andet bunddække, jeg holder meget af, er kærmindesøster Jack Frost og lungeurt Diane Clare.


Træstubben herunder ligner også efterhånden et bunddække.

I drivhuset synger Freckles efterhånden på sit sidste vers, mens tropaeolum azureums trådtynde lianer fylder mere og mere.På denne tid af året begynder man for alvor at have glæde af de stedsegrønne planter. Der sker et skred i vores figur-grund oplevelse af havens elementer. Rhododendron roxieanum var. oreonastes er en af dem, der står frem.

Denne dværgfyr ligeså - mon den har sået sig selv? Der kan være fordele ved at spare på lugearbejdet.


Liriope/græstørvlilje blomstrer stadigvæk i vores frostfrie novembermørke.

Til sidst det obligatoriske billede af en efterårsstenbræk - jeg tuder, hvis den ikke overlever vinteren

14 kommentarer:

 1. Ja, det er sjovt som det stedsegrønne træder frem nu. Og dejligt at have det i haven på denne årstid! Jeg krydser fingre for at din stenbræk overlever. - Så du ikke skal tude ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Nana, det sætter jeg pris på.

   Slet
 2. Ja ja så fandt du lidt igen, jeg kører videre i samme stil, sjovt nok, men vi må jo tage billeder af det, der er. Jeg tror på, at din stenbræk overlever, det er den nødt til. Jeg var i øvrigt ved at tude, da jeg så din fine R, Roxieanum, min er nemlig død.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, din spådom holder stik. Øv, jeg forstår godt, du ærgrer dig over at have mistet lige netop den rhododendron. Du må simpelthen have fat i en ny plante.

   Slet
 3. Din lille blå fyr ligner lidt en pensel-fyr. Men er lidt for tæt, så måske er det en cembra-fyr. Hvor mange nåle er der i bundtet?
  Der er så mange skønne farver i haven nu, hvor det mest iøjnefaldende takker af og de andre træder frem.
  Hav en god aften.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må ud og tælle nåle. Jeg halverede lysene i år for at holde træet nede i størrelse. Måske er det derfor, den virker tæt.

   Slet
 4. Hej Marie

  Ja, vi må håbe at din stenbræk overlever - skulle den være specielt sart?

  Jeg lader også altid små selvsåede nåletræer vokse lidt, så jeg kan se om det er noget interessant.
  Din Rhodo er spændende, flot form og løv!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har engang tidligere mistet stenbrækken, som jeg tror ikke må få det for fugtigt. Det er rigtigt - det er sjovt at følge sådan nogle selvsåede planter.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Ole kan da bringe et smil frem her, men finder nu også denne november ekstra mørk. Den netto gule plante er utrolig flot, og det er en fornøjelse at se dine bunddække projekter, det gør mig ekstra glad for planter. Finder det altid ganske spændende at se hvad der kommer frem af nye "ukrudter" og følge det lidt, sådan en fyr ser velkommen ud.
  Nu kan jeg sidde og drømme om mange flere stedsegrønne i min have, men de må komme med tiden.

  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidste år havde vi i hvert fald klart frostvejr i noget af november måned. For mig er selvsåede træer specoelt spændende at følge - lige bortset fra de millioner af små ahorntræer der dukker op hvert år.

   Slet
 6. Tak for dine omsorgsfulde tanker for os der er afsted om dagen - jeg ser kun min have i weekenderne og hver anden fredag, det kan godt være lidt frustrerende.
  Dit projekt med cyklamen vil jeg gerne høre mere om - jeg har købt en som jeg i første omgang håber vil overleve vinteren, derefter må den gerne brede sig:) 'Jack Frost' har jeg heldigvis fået til at brede sig.
  Jeg håber ikke at du kommer til at tude over den dejlige efterårsstenbræk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt for et havemenneske som dig, at der er så lidt havetid på denne årstid. Hvis det er den mest robuste, cyclamen hederifolium, du har købt, burde der ingen problemer være med overvintringen. Jack Frost er genial, synes jeg, den pynter, lige til frosten tager den, og er en af de allerførste stauder, der får nyt løv om foråret.

   Slet
 7. Hej Marie.Ja !!! den gule cyklamen lyser da dejligt op lige nu.
  Og din Jack frost står da også på min liste....................dejligt med smukke bunddække.
  Din lille fyr kunne jeg da også godt tænke mig her i haven,
  Jeg har heldigvis en del stedsegrønne planter...............det er dejligt på denne årstid.
  Håber din efterårsstenbræk klarer vinteren.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
 8. Ja, man kan sagtens have stedsegrønne planter, uden at haven kommer til at ligne en kirkegård, og i den kolde tid giver de både farve og struktur til haven.

  SvarSlet