søndag den 16. november 2014

farveklatter

Hvert år ved denne tid frydes jeg over de japanske lygter, hvad enten de står lysende orange eller er blevet til det fineste filigranarbejde.


Sunset velvet hedder dette kløver, efter Sørens mening et ukrudt. Jeg synes på den anden side, det er rart at have planter, som sår sig selv, og som er lette at møblere rundt med.

Pileurten blackfield er stadigvæk en fryd for øjet.

Det samme er de gule solhatte.

Søren har vist misforstået, hvordan og hvad man fylder på et raftehegn.

Parasoltræet dominerer sit hjørne af haven. Mon alle andre parasoltræer sender lige så mange topskud op i vejret?

Den nøgne jomfru ser meget nøgen ud i det kolde vejr. Samobors blade er næsten 100% vintergrønne.
          

Til sidst endnu en samling farveklatter.


16 kommentarer:

 1. Dejligt med farveklatter i mørket. Mit parasoltræ er ikke ret stort, men der er også flere topskud. Jeg har sjovt nok ikke japanske lygter, men har set dem andre stede, det er fascinerende med filigranmønsteret. Jeg kan nu godt forstå, at du er glad for kløveren, den er da fin. Jeg er også glad for min pileurt, den lyser godt op i haven.
  Ikke nogen dårlig idé Søren har fået, de tynger sikkert godt ned i raftehegnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det sikkert parasoltræets naturlige vækstform. Nogle synes nærmest, at de japanske lygter er et ukrudt; men hvis man har plads nok, får man jo gevinsten af de flotte lygter.

   Slet
 2. Parasoltræet sætter i DK ofte flere topskud, men det er ikke dets natur. Måske er de frøplanter, vi får fra udlandet, ikke helt hårdføre som små, så topknoppen tager skade, og så bliver træet ved med at sætte flere toppe.
  Jeg har dem ret usædvanligt kun som enstammede.
  Jeres kvashegn er vel nok dekorativt.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 3. Tak for informationen, Anne Marie. jeg tror, vi skal have undersøgt, om ikke nogle af topskuddene kan fjernes uden at genere træet, som ellers har en harmonisk opbygning.

  SvarSlet
 4. Smukt kvashegn og dejlige farveklatter både i lygterne og collagen. Jeg er også vild med din pileurt - jo, du har da meget at glæde sig over stadigvæk. Tænk at den gule solhat er "på" endnu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke utroligt, at solhatten kan blive ved? Kvashegnet er en rigtig god løsning, synes jeg, idet man får brugt noget haveaffald og samtidig får et kønt og gratis hegn ud af det.

   Slet
 5. Hej Marie

  Så skal du da lige se parasoltræet i forstbotanisk have, det er vist Danmarks ældste, og noget værre rod:) Iseli nursery har iøvrigt 6 forskellige varianter.
  Og jamen det er da dejligt med farver i haven, nu hvor farverne er en foræring og kan ses som kompensation for den manglende vinter?

  En dejlig aften herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Konklusionen må vist blive, at parasoltræet ikke udvikler sig optimalt på vores breddegrader.
   Manglende vinter er nu at tage munden lidt for fuld, synes jeg, men manglende frost kan jeg sagtens gå med til. Den ville give nogle helt anderledes oplevelser.

   Slet
 6. Så deilig å ha slike fargeklatter i hagen på denne tiden. Her går skalaen fra brunt til sort... med litt grønt i mellom.
  De Japanske lyktene har jeg aldri hatt, men tenkt at hadde vært morsomme å prøve. Jeg har aldri før sett hvordan de ser ut når bare filigransarbeidet gjenstår...det var jo lekker det også :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Brunt, sort og grønt - så er det, man begynder at drømme om lidt rimfrost, der kan skabe noget magi i haven. De japanske lygter er en nem og robust staude, som gerne breder sig, hvis den får lov.

   Slet
 7. Hej Marie.Dejligt med nogle farveklatter til at live op...............og din pileurt er da bare skøn.
  Fik selv en lille en i foråret..........og den blomstre også stadigt.
  Imponerende med de gule solhatte.Og er vild med dit kvasthegn.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Jette, man bliver så glad for alle planter, der blomstrer på den mørke årstid eller har løv, som lyser op. Vi har faktisk 3 kvashegn rundt omkring i haven.

   Slet
 8. Flotte fargeklatter du har! Japanske lykter har jeg ikke, men de mørke vinrøde kløver som sprer seg mye har jeg mange av. De er veldig fine ja, og er lette å flytte på :)
  Flotte bilder du viser til slutt!

  Ønsker deg en god dag!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Marit. Den kløver, jeg viser, er nu ikke den med mørkt løv. Denne her changerer snarere mellem brunt, rødt og orange, men spreder sig næsten lige så meget som den vinrøde

   Slet