fredag den 7. november 2014

grønne glæder

For tiden er vi omgivet af løv, der falmer trindt om land, og leder med lys og lygte efter blomster og bær, der kan give os det ønskede farvekick, men der er også grønne vækster derude, som trives i bedste velgående.

Helleborus argutifolius (tornet julerose) fra Korsica er sprunget ud med sine grønlige blomster over de blanke blade med de takkede kanter. Det skulle først være sket i løbet af vinteren; men 2014 er jo et specielt haveår.

Clematis winter beauty står og venter på at blive flyttet i vinterhi i drivhuset. Sidst i februar sidste vinter fik den i alt 4 blomster, mens den har utallige knopper i år. 8. oktober fotograferede jeg dens nye stedsegrønne blade.


 


Disse grønne planter skal også i vinterhi. Det er tetrapanax papyrifer, rispapirplante, cyrtomium falcatum, ikke hårdfør mahognibregne, og kamelia

Podophyllum kaleidoscope har produceret et enkelt nyt blad i år.

Amorpha fruticosa, særkrone,  står utrolig flot i år og minder på afstand meget om en røn eller en robinie.

Tyggegummitræet, liquidambar styaciflua gumball, er blevet et temmelig stort lille træ. Hvis det ikke får høstfarver i år, sker det nok aldrig. Indtil nu har det stået med sine grønne blade helt ind i februar, hvor de så visner på træet - ikke lige det smukke syn, vi havde forestillet os.

Colchicum autumnale alboplenum er ikke helt jomfruelig hvid.

Glasbærbusken i den blå time i dag.13 kommentarer:

 1. Flot tornet julerose, ja alt er da usædvanligt i år. Spændende om dit tyggegummitræ får høstfarver i år, du har nok ret, ellers sker det aldrig, igen det med det usædvanlige år.
  Winter Beauty er bare en beauty :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, 2014 er helt specielt, det må man erkende gang på gang.

   Slet
 2. Jeg er helt vild med dit tyggegummitræ, ligegyldigt om det får høstfarver eller ej. Sikke skønne blade, sikken smuk facon. Det må jeg læse lidt om - for sådan et ønsker jeg mig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har helt ret, Nana, man kan jo heller ikke forlange det umulige. Der er jo også forskel på Amerika og Vestjylland.

   Slet
 3. Hej Marie
  Det fornægter sig ikke at Helleborus argutifolius er en af forældrene i krydset x Sternii. Begge er flotte

  Man kunne forestille mig at vinteren på middelhavsøen er mildere end her, og den lille kulde vi har haft har fået den til at tro det er forår?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Sterniis blomster er vel mere iøjnefaldende, men jeg holder nu meget af argutifoliuses limegrønne blomster.
   Jeg synes jo ikke, det har været ret koldt, men måske.

   Slet
 4. Ja, vi må konkludere at haveåret begyndte meget tidligt og sluttede meget sent :) Den er yndig, den lille julerose - og glasbærbusken meget speciel og flot i dette lys.
  Har du et opvarmet drivhus som du overvintrer planterne i?

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Ja, gad vidst hvornår haveåret slutter. Nej, vi klarer os med bobleplast pls stearinlys, hvis kulden bliver rigtig slem. Det har fungeret ok i hvert fald i fire år.

   Slet
 5. Det er en yndig tornet julerose. Du har så meget spændende at se på - en dejlig glæde:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth. Ja, haven giver os mange glæder.

   Slet
 6. Godaften Marie.Ja !!! jeg synes da også at den fine julerose ikke er til at stå for.
  Men den fine Winter Beauty vil jeg da lige Google.
  Dit tyggegummitræ har da nogle fantastiske blade og facon.
  Og jeg kan næsten ikke vente til min lille glasbær bliver ligeså flot som din.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Det er en ekstra bonus, at julerosens blomster holder utrolig lang tid. Det eneste minus ved winter beauty er, at den ikke er hårdfør nok til at blive plantet ud i haven.Glasbær er derimod ganske hårdfør, så du skal bare væbne dig med tølmodighed.

   Slet