to træer

Bloggen Tankar om och från min trädgård. følger jeg med stor interesse, især fordi Helen igennem årtier har sået og fremavlet utallige spændende vækster. På sin hjemmeside har hun oven i købet omhyggeligt nedfældet detaljerne fra sit såarbejde og gemt dem i et arkiv.

 Alnus incana f. gibberosa
Sidste år fik jeg lokket Anne Marie fra Lønbæk med på en jagt efter dette specielle elletræ, knoldel, som jeg havde set på Helenas blog, desværre forgæves. Heldet var dog med mig i år, idet Helen i sit seneste blogindlæg skrev, at hun havde 3 portioner friske frø, hvis man var interesseret. Nu skal frøene sås og udsættes for vejr og vind. Så lover hun, at de spirer til foråret, men garanterer desværre ikke, at resultatet bliver lige så flot og knoldet som moderplanten.

Herhjemme i haven gjorde efterårsstormen i 2013 det onde ved vores trompetkrone med alpeklematis og det hele.
catalpa bignoides
I foråret blev den fjernet rub og stub - troede vi; men pludseligt i sensommeren dukkede disse store, umiskendelige blade op inde i kæmpeverbenaen.

Der er i alt 4 skud. Fordi det gamle træ aldrig blomstrede, selvom det i en årrække satte blomsterknopper, overvejer jeg at styne i hvert fald et af de nye skud for at fremelske disse store blade og holde træet mere buskagtigt. Er der nogen af jer derude, som har erfaring med det?


Den lille narcis i sandbedet sprang ud i formiddagssolen i dag. Karstens spådom om en fin solskinsdag kom til at holde stik.
 


                                   
                           

Kommentarer

  1. En Narcis i blomst - ja hvorfor ikke? Måske lagde du mærke til at jeg har blomst i min rynkeblad for tiden? Der bliver vendt rundt på tingene i disse år.
    Jeg har ikke erfaringer mht. trompetkrone, men det er dejligt at den har sendt nye skud og jeg håber at du får en flot busk med blomster.
    Pøj-pøj med frøene af knoldel.

    SvarSlet
    Svar
    1. November i år tror jeg vil blive husket for alle de utrolige blomstringer, vi har oplevet. Jeg håber, at i hvert fald nogle af frøene spirer.

      Slet
  2. Hvor spændende med de frø, mon ikke der går noget tid, inden den bliver så stor, at den får knolde. Held og lykke med dem.
    Min trompetkrone er så ny, så jeg kan ikke sige, at jeg har erfaring, men det må Anne Marie da have, hun plejer at læse med hos dig.
    En narcis i blomst! Verden er af lave, men køn er den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har vist ret i, at ellen først danner knolde lidt oppe på stammen. Den lille narcis programmeret til at blomstre tidligt.

      Slet
  3. Der har lige været en artikel i Garten Praxis om at styne/nedklippe træer og buske, for at få den fantastiske effekt, de store ungdomsblade giver. Man bruger hertil forårsbeskæring. Catalpa,Pavlownia,Corneller og lign.
    Jeg håber du får held med frøene af knoldel. Den skulle være svær at pode. Pøj.Pøj.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. For mig amatør at se kan forårsbeskæring være lidt problemarisk i forbindelse med trompetkrone, idet den springer så sent ud, at det kan være svært at se, hvor man skal lægge snittene. Hvis frøene bliver en bragende succes, kunne vi måske lave en byttehandel - vi er da ikke jyder for ingenting.

      Slet
  4. Det er spændende med dit træprojekt. Hvor er den fin din lille Narcis - jeg har en potte lignende løg, de fik grønne blade i efteråret, som visnede, så nu er jeg spændt på om de kommer igen til foråret, eller om de nu er gået til :(

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er også den tredje mulighed, at dine narcisser først kommer igen til næste år og så at sige tager en slapper til foråret. I den situation har jeg så svært ved ikke at pille ved løgene for at se, hvordan de har det; men det skal man vist helst lade være med.

      Slet
  5. Hej Marie

    Ja, det må man da sige - Sol!
    Også her er visse forårsløg ved at røre på sig, ingen har dog sprunget ud, mange har jo også indbygget ur, hvor hvileperioden skal have en vis længde.
    Men sjovt er det, jeg har ikke set narcisser på andre blogge heller!

    Gad nok vide om denne kuriøse knoldel er frøkonstant?
    Jeg har selv prøvet med en hængeask fra botanisk have, og nej der er ikke noget der hænger -der!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er altså også en tidligt blomstrende narcis den her. Helen skriver, at frøafkommet varierer en del med hensyn til, hvor knoldet stammen bliver.

      Slet
  6. Spændende projekt med de frø, håber du får et smukt eksemplar af en knoldel ud af det :-)
    Det træ er jeg ikke tidligere stødt på, du præsenterer spændende planter :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bliver spændende. Det var også et nyt bekendtskab for mig, da jeg stødte på det på Helens blog. Det ser til, at man skal til Sverige og Finland for at finde det.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid