barfrosten

er virkelig ond ved planterne. Spøgelset på det første billede viser den stedsegrønne magnolia i sit vinterantræk. Hvis den øverste etage fryser væk, et det ok med mig, for så får planten faktisk en mere harmonisk opbygning.

Mahogni er nok ikke den populæreste haveplante; men dens gule blomster er noget af det, jeg holder godt øje med og dufter til om vinteren.

Selvom mahonia bealii beskrives som temmelig frostsart, klarer den vinteren bedre end den almindelige mahogni (aquifolium) og er desuden mindre riset end den.

Kulden har jo lagt juleroserne ned. Så er der heldigvis f.eks.den lille heksekost abies koreana ice breaker ar glædes over. 

En del bregner har også bukket under for kulden. Den helt lave krybende kambregne/blechnum penna-marina er dog stadigvæk grøn, måske fordi den gror under en bærmispels bare grene.

Om vinteren er der ikke meget strudsvinge over kurvebregnen. 

Hvidstribet star/ carex morrovii ice dance står frisk hele vinteren indtil maj, hvor den uvægerligt får visne rande og skal skæres ned.

Vintergækker på spring


Kommentarer

 1. Julerosene dine er så fine, og det er godt å tenke på at det går mot lysere tider. Barfrost er ikke godt for plantene, nei. Her har vi fått 10 cm med lett snø, og det tror jeg hjelper litt når det plutselig kan bli -15. Håper at din vintergrønne magnolia klarer seg gjennom frosten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Juleroserne er fine stadigvæk, men bøjer sig mod jorden og bliver nok snart ødelagt, hvis frosten bliver ved. jeg krydser fingre for magnoliaen.

   Slet
 2. Sjovt nok har jeg aldrig brudt mig om mahonia, ikke på grund af de gule blomster, men på grund af løvet, jeg kan ikke forklare hvorfor.
  Jeg så efter påskeklokkerne i dag, det var der ikke meget ved. De ser godt nok træls ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Løvet stikker, ingen tvivl om det, men er kønt især når det er helt friskt, altså efter min mening. Påskeklokkerne lider virkelig.

   Slet
 3. `Icebreaker´kan man glädja sig över under årets alla dagar, en odlingsvärd liten häxkvast.

  Nu är det där med språket igen men jag tolkar det så att du har en städsegrön Magnolia? Det är något nytt för mig och jag blir så nyfiken på vad det kan vara för sort? Inte för att det skulle vara något för våra svenska vintrar men alltid kul att lära sig något nytt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, icebreaker er fin året rundt. Magnoliaen hedder grandiflora Goliath og er knap nok hårdfør i Danmark, så den vil være helt umulig at dyrke i Sverige.

   Slet
 4. Hos os er det nok ikke frostgraderne der er problemet men den stride vind kompineret med kulden der bekymre. Jeg havde vinterdækket mange af mine salgspotter med bøgeblade men nu er det meste blæst væk. Jeg kan se at du gør hvad du kan for at beskytte dine planter marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Dethar du helt sikkert ret i. Jorden virker meget mere frossen, end de få grader lægger op til. Vi må vel også acceptere, at der er et vist svind hvert år, desværre.

   Slet
 5. Mahonia bealii vil ikke gro hos mig, men den alm. stikkende trives fint og sår sig i skovhaven. Dens gule duftende blomster er det første bierne søger om foråret, og de blå bær er guf for drosselfuglene. Man skal være hurtig, hvis man vil sikre sig lidt til marmelade.
  Håber din magnolie klarer sig.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da underligt, at bealii så trives så godt her. Vi har oven i købet flyttet den engang, fordi den kom til at fylde alt for meget. Den alm. sår også sig selv her, og jeg hiver frøplanter op hvert år. Den passer nok bedst i et skovbryn, hvor fuglene kan hygge sig med den.

   Slet
 6. Hej Marie.Lad os håbe at din fine afdækning holder barfrosten ude.
  Er det almindeligt fiberdug du bruger ?
  Der var rigtig mange mahonie da vi flyttede in her for mange år siden.......har kun lidt tilbage.Og det er helt OK.
  Juleroserne skal nok klare sig........og det samme synes jeg at Ice dance
  plejer at gøre.Den er jeg rigtig glad for her i haven.
  Har slet ikke set nogle forårsblomster ,da de er dækket af blade.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mahonia sår gerne sig selv, som Anne Marie skriver, så hvis jeres forgængere ikke gjorde meget ud af haven, kan jeg godt forstille mig, at der var mange af dem. Sidste år blev en del helleborus grimme pga barfrosten, så vi får se.

   Slet
 7. hej Marie

  Jeg vidste ikke at Mahonie blomstrede om vinteren, jeg har kun små, fuglene er kommet med. Kan da være jeg vil lade nogen stå!
  Fin lille Koreagran, og det ser jo altid godt ud med de spæde vintergækker:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er, så vidt jeg ved, også kun bealii, der blomstrer om vinteren. Sidst år begyndte den allerede i starten af december. Vintergækkerne kan sikkert godt komme til at stå sådan her i den næste måned.

   Slet
 8. Uha... spøgelser i haven! Måske der snart kommer lidt sne, som kan hjælpe med vinterdækningen.

  SvarSlet
 9. Hej. Det er dejligt at læse, at du passer så godt på dine planter! Den gule Mahonia synes jeg er meget interessant. Den vil jeg skrive op, hvis jeg en dag får plads til sådan en. Ja her hos mig, er der også en del forårsløg, der titter op. Heldigvis tager de ikke skade af frosten.

  SvarSlet
 10. Jeg har slet ikke været ude og dække noget som helst af...har ellers klippet juletræet itu til det formål...men nu har vi fået lidt sne i dag..

  Dejligt at se vintergækker dukke op :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske får du så meget sne, at det ikke bliver nødvendigt. Ja, det er rart med nogle forårsbebudere.

   Slet
 11. God morgon Marie!

  Nu har jag googlat på M. `Goliath´ vilket fantastiskt träd men förstås inget för oss här i kalla nord. Hoppas att ditt vackra träd överlever vintern, det är värt att skydda det som går.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke fantastisk - og i år blomstrede det jo med 7 blomster.

   Slet
 12. The Mahonia also is not my favourite shrub, but I certainly like and welcome the yellow flowers in winter. On some places in our country snowdrops are already flowering, unusual weather is too mild. Not in my garden they look the same as in your garden.

  SvarSlet
  Svar
  1. I would have thought that snowdrops would be flowering in your Dutch garden by now. By the way, it is so interesting to hear from people gardening south of us as well as to the north.

   Slet
 13. Ja der er en del ting, som har brug for lidt hjælp når der bliver koldt.
  Jeg er også glad for mon Mahonia, den stikker godtnok og bladene er ikke altid lige kønne, men når den blomstrer dufter det helt fantastisk. Jeg har lagt mærke til, at man faktisk bedst kan dufte den på afstand, hvis man stikker næsen ned i blomsten er den ikke så kraftig.
  Mvh
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Endelig en forbundsfælle, som også holder af mahoniens blomster. Det med duften skal jeg huske at tjekke, når vejret bliver varmere.

   Slet
 14. Kære Marie Krydser fingre for din Magnolie. Her mindes jeg også mahonie med glæde, jeg havde en som dog måtte lade livet. Men i mange år brugte jeg den i stor stil til mine jule kranse og blomsterne og bær var jo helt forrygende. Skønt, at vi snart får de smukke vintergækker frem . Rigtig god torsdag. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens forestille mig, at der kan blive fine kranse ud af mahonien, hvis ellers man kan få lov at have bærrene i fred for fuglene.

   Slet

Send en kommentar