torsdag den 7. januar 2016

flere flytteplaner

Sidste gang jeg luftede planer om at flytte en stedsegrøn plante (daphne tangutica) , blev jeg frarådet det og har også opgivet  ideen; men jeg rumsterer stadigvæk med tanken om at erstatte den hjortetrøst, man kan skimte gennem buen i bøgehækken, med en stedsegrøn af en eller anden slags.


Det er især i den bladløse tid, der mangler et fokuspunkt; for resten af året opleves buen mere som en ramme bagved skovhavens planter.

En ny spændende plante kan man jo altid bruge; men den ville sikkert koste en formue, hvis den skulle have bare lidt pondus. Derfor har jeg kastet blikket på denne småbladede kristtjørn som en mulighed. Nu er jeg bare spændt på, om omplantningen af den afføder lige så mange advarsler, som flytningen af daphnen gjorde.

Derefter kunne jeg tænke mig, at "vi" ertstattede kristtjørnen med  søjletaksen, som i mine øjne er blevet for høj for sin placering - Søren er dybt betænkelig!! Måske bliver det også i sidste ende billigere at investere i en ny plante.

Drivhuset er lidt af et kinderæg her om vinteren med sit ekstra hus af bobleplast.

I det allerhelligste står Sørens julegave, en varmeovn fra Harald Nyborg, og holder temperaturen over nul. Clematis winter beauty er helt klar til blomstring.Freckles er den eneste plante i blomst i drivhuset lige nu og klarer sig udmærket, selvom den får en smule frost. Løgplanterne står udenfor i sandbedet og har det koldt.

23 kommentarer:

 1. Jeg kan godt forstå, at I er betænkelige ved at flytte planter, men jeg kan også godt forstå, at I gerne vil have et fokuspunkt gennem hækken om vinteren, svær beslutning, men mon ikke det skal vente til august. Det ved I sikkert alt om selv.
  Freckles er bare fantastisk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville selvfølgelig helst flytte dem til foråret, utålmodig som jeg er, mens Søren synes, flytningen skal forberedes med rodbeskæring, og det kan vel ikke nås inden foråret, slet ikke med den stivfrosne jord, vi har nu.

   Slet
  2. Jeg har læst, at det er bedst at flytte stedsegrønne i august, når jorden er lun. Lige nu kan vi ikke gøre ret meget nej.

   Slet
  3. Ja, det hævder Søren jo også, og de her planter har nok ikke en samlet rod som rhododendron, hvilket gør det ekstra vigtigt at ramme det rigtige tidspunkt.

   Slet
 2. Hej Marie

  Jeg kan bestemt godt forstå Søren, og ja måske er det smartere med en ny plante, måske en stikling fra den gamle endda?
  Flot Clematis imponerende at den er i blomst nu!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg også, altså at en ny plant er en bedre idé, og som altid er Søren den fornuftigste.

   Slet
 3. Du har godt nok en smuk have! Hvis du har brug for tips og råd, så anbefaler jeg at du ringer til nummeret 2064 2820, de skal nok guide.

  SvarSlet
 4. Jag vågar inte råda dig i det här fallet, men du har väl inget att förlora med att pröva?

  SvarSlet
 5. Kan godt forstå din utålmodighed og dine overvejelser. Stedsegrønne skal jo have den rigtige placering så de kan få lov at blive gamle og smukke. Men når det gælder flytning bør du selvfølgelig give så gode odds til planten som muligt og lytte til dem der har forstand på den slags - selv om fingrene klør...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan er det jo, pokkers også!!

   Slet
 6. Imponert over din clematis som blomstrer nå. Flott julegave!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den giver lige humøret en tand opad i vinterkulden.

   Slet
 7. Hej Marie. Din klematis er flot. Jeg ved ikke så meget om at flytte sådanne planter på denne årstid, så jeg kan desværre ikke hverken give gode råd eller advarsler. Jeg håber, andre kan. Den smalbladet kristtjørn er virkelig flot og spændende. Den vil være rigtig god på det sted. Held og lykke med det, som det ender op med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de gode ønsker. Jeg synes jo også, at kristtjørnen ville passe så fint ind i buen, men den kan i hvert fald allerførst flyttes til foråret.

   Slet
 8. Kære Marie.
  Jeg er godt nok begejstret for jeres flotte bøgehæk hvor er den flot.
  Den ovn der hvad køre den på petrolium. Eller måske el....den er fin..

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bøgehækken lyser op her om vinteren. Ovnen kører på el, og den kostede vist under 200 kr.

   Slet
  2. Kristtjørnen har ikke så tæt et rodnet, så en rodstikning straks frosten har sluppet vil kunne hjælpe, og så en egentlig flytning til foråret, hvor den skal skygges, hvis den står i sol.
   Tak kan du flytte når som helst. Den har et tæt kraftigt rodsystem og kan holde en kæmpe rodklump.
   Hvis den ikke skal flyttes, kan du bare tage toppen af og holde i den ønskede højde.
   God fornøjelse.
   Anne Marie

   Slet
  3. Tusind tak for dine oplysninger - dem vil jeg vende med Søren. Så får vi se, hvad det ender med.

   Slet
 9. Hej marie.Smart med den lille ovn..........og fantastisk med en klematis i blomst lige nu.
  Spændende hvad i finder ud af med de stedsegrønne planter.
  Jeg kan nu rigtig godt lide din slanke søjletaks.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Jette. Den lille ovn er faktisk så smart indrettet, at den kan indstilles til at starte ved en bestemt temperatur. Jeg kan også godt lide søjletaksen, men synes, den står det forkerte sted med den højde.

   Slet
 10. Hvor smart med et ekstra drivhus (med varme) i drivhuset.


  Det bliver spændende at se, hvad I finder ud af mht. flytning eller ikke-flytning af planter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ekstra drivhus fungerer godt. jeg tror, vi prøver at flytte kristtjørnen.

   Slet