såning (af nomocharis)

Frøsåning er en spændende, men også ind imellem lettere frustrerende aktivitet. I år havde jeg ønsket frø af nomocharis fra de to alpine klubber, jeg er medlem af, og var så heldig at få 4 forskellige fra AGS med betegnelserne oxypetala, oxypetala x insigne, pardanthina og hybrid. Her kommer billeder af de første 3 i den nævnte rækkefølge.

Hybriden kan der selvfølgelig ikke vises billeder af, og i virkeligheden burde de andre 3 sikkert også allesammen kaldes for hybrider, idet de krydser sig flittigt på tværs af de forskellige sorter, i hvert fald de fleste af dem - se f.eks. denne diskussion, hvis du er interesseret.

De løg, jeg har haft hidtil, har jeg dyrket i krukker for ikke at miste dem. Sidste år blomstrede de ikke, men i 2013 og 2014 kunne jeg tage disse billeder. Der står pardanthina og aperta på deres navneskilte, men de er sikkert også hybrider.


Hvad selve såningen angår, blev jeg mere forvirret end afklaret ved at undersøge, hvad de erfarne såfolk anbefaler. En siger max 5 grader, en anden 20 grader, en tredje sætter dem ud i kulden som andre kuldekimere, og en fjerde sår dem i ren perlite og sætter dem i vindueskarmen i et uopvarmet gæsteværelse. Alle er dog enige om, at frøene skal have lys for at spire

Det var fristende og enkelt at behandle dem som kuldekimere, men jeg valgte i stedet for den sidste metode, idet jeg dog i stedet for 100% perlite såede dem på overfladen af en luftig og ret tilfældig blanding af såmuld, vermiculite, kattegrus og perlite. Nu står de i et østvendt vindue ved ca. 15 grader, og forstøveren står klar til at fugte overfladen, når det bliver nødvendigt.


Man kan godt undertiden føle sig invaderet af frø og frøplanter, f.eks. er de 3 bukkebruse igen i år flyttet ind i soveværelset i form af geraium maderense, som er tilbøjelig til at rådne i rodhalsen, hvis den overvintrer i drivhuset.

De fleste potter, skal det lige siges, overvintrer omme i min rodebutik under visne blade og sne.


Det var meget tekst i dag. Her kommer til sidst igen igen et billede af clematis freckles, som har blomstret i drivhuset siden midten af oktober - det er godt gået.

Kommentarer

 1. Ja det er godt gået med din Freckles og flot er den stadig.
  Nomocharis er også fin, jeg håber, du får held med den.
  Så der var også noget hos dig, der sprang 2015 over, det var ikke det bedste år, må man sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, godt 2015 er overstået, og lad os så få en reprise af 2014 - det var et helt utroligt haveår.

   Slet
 2. Så vakre dine Nomocharis er, og spesielt den i midten på det øverste bildet. Clematis Freckles er også lekker! Hyggelig med noe som blomstrer på denne tiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle nomocharis er faktisk kønne efter min mening. Ja, det er hyggeligt at kigge indenfor i drivhuset og hilse på freckles.

   Slet
 3. Spendere med din frøsåning. Jeg synes nomocharis er noget af det mest delikate indenfor planteverdenen og jeg forstår så godt at du vil prøve at så den. Er de planter du allerede har også egne frøplanter ? Jeg har for flere år tilbage selv prøvet at dyrke nomocharis men uden hæld. De høre vist ikke til de nemmeste. Selv har jeg også lige fået frø hjem fra trillium no. Og venter stadig på nogle andre frø. Jeg har valgt at behandle det meste som kuldekimer og har stillet potterne udenfor. Gider nok ikke med ting der er for vanskelige, de må spire hvis de vil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nomocharis er ikke for begyndere, læste jeg et sted for nylig, og så er spørgsmålet jo, om man orker bøvlet. Trillium.no er vist stedet for sjældne frø, selv har jeg nu aldrig handlet der. De løg, vi har, er købt som løg. Sidste år såede jeg en enkelt pose som kuldekimere, og der kom også et par små spirer. De står ude under sneen nu -håber jeg.

   Slet
 4. Hej Marie

  Hvor spændende!
  Jeg har kun sået Nomocharis en enkelt gang, det var frø jeg fik med som "ekstra" ved en bestilling. Jeg opdagede de 4(!) frø sent sidste år i maj, men såede dem alligevel i alm såjord og i såbakker uden noget særligt, udenfor og i skygge - alle kom op!

  Jeg tror mange af de de Nomocharis frø der tilbydes i Europa er rigtig mange frøgenerationer fra de oprindelige, og at en væsentlig overlevelses-parameter har været at de spirer hurtigt og under nok så forskellige forhold.

  Frø direkte fra Kina skal nok være væsentlig vanskeligere!

  Held og lykke med dem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var interessant at høre. Det bedste er at høste frø af ens egne blomster og så dem, mens de er friske, ingen tvivl om det, så det vil jeg gøre, hvis de blomstrer i år.

   Slet
 5. I love your Nomocharis flowers, I think they are not easy to grow, I never tried them. Our Clem 'Freckles' has just started to flowe in the greenhouse. It' s always fun to have something flowering in winter.

  SvarSlet
  Svar
  1. They are certainly not easy so I keep them in containers.Indeed, winter flowers are a special joy.

   Slet
 6. Må sige du har grønne fingre...spændende at følge..

  SvarSlet
  Svar
  1. det vil vise sig, om mine fingre er grønne - det håber jeg.

   Slet
 7. Hej Marie
  Utrolig spændende indlæg.
  Uha ja kan godt genkende følelsen af at være blevet invaderet, af alle de frø man har sået, og som pludselig er blevet til pladskrævende planter, ja og så kan jeg jo godt regne ud, at jeg langt fra sår så meget som dig.
  Hvor er det en spændende plante din geraium maderense, og så utrolig smuk til lige med, men også din clematis freckles, er da helt fantastisk, og specielt at den blomstrer nu.
  God søndag.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra en anden frøsåer. Der, hvor kæden springer af for mig, er, når det bliver forår med mange andre gøremål og man skal blive ved med at holde potterne fugtige. Da tror jeg helt ærligt, at jeg sommetider mister nogle planter.

   Slet
 8. Hej Marie.Er bare imponeret over din interesse for sjældne vækster.
  Der kan jeg slet ikke være med.Men smukke er de.Men hygger mig med at så en masse sommmerblomster og grøntsager.
  Imponerende med din klematis der har blomstret så længe.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis er der næsten utallige muligheder inden for frøsåningens ædle kunst, og heldigvis har vi forskellige interesser.

   Slet
 9. Jeg vil gerne vide hvordan du overvintrer dine nomocharis. Jeg har netop anskaffet mig to løg fra England og skal i gang med at plante dem. Men tager du dem op af jorden om vinteren eller hvordan gør du?
  Mvh Jesper
  jdallhansen@hotmail.com

  SvarSlet

Send en kommentar