mandag den 28. marts 2016

bedplaner og lidt historie

I 2014 besøgte vi sønnen i New York sidst i juni, hvor kinesertræet blomstrede overalt. Da vi kom hjem, købte vi naturligvis et eksemplar og plantede det et lunt sted  i græsplænen, hvor det har stået og ventet på nogle selskabsplanter.I første omgang har vi besluttet at afgrænse bedet med et gammelt jernhjul, som min far for umindeligt mange år siden brugte til at jævne grusvejen.

Vi håber på en varm sommer, så træet MÅSKE vil blomstre. På engelsk har jeg i øvrigt set det blive kaldt golden rain tree:-)

På et tidspunkt forestillede jeg mig, at træet skulle omgives af en lav buksbomhæk formet som en stiliseret blomst; men formklipning er ikke min stærke side, så den idé er jeg gået bort fra - og så dog????. Buksbomstiklingerne står jo faktisk og venter på at blive brugt.

A propos jernhjulet så kom vi i dag i tanker om, at det i år er 80 år siden, mine forældre flyttede ind her på gården, hvor vi 8 børn voksede op - 6 drenge og 2 piger - og hvor jeg er nummer 6 efter 5 drenge. Det forklarer nok min forholdsvis maskuline tilgang til planter og haveindretning - og haveblog;-) Min far var alene på gården de første måneder, og i stalden har vi stadigvæk hans to køkkenstole stående, som den lokale snedker lavede til ham, da han flyttede ind. De fik navnene juni og juli måned og har stor affektionsværdi.

Jeffersonia diphylla skal man holde et vågent øje med i bedet. Dens hvide blomst i maj holder knap nok en enkelt dag.

Isopyrum nipponicum bliver beskrevet som en dværgplante, men jeg havde alligevel ikke regnet med, at blomsterne ville være SÅ små. Den er bare en af de utroligt mange spændende skovbundsplanter, der kommer fra Japan,

Rhododendron cilpinense har været populær blandt humlebier de seneste solskinsdage, selvom blomsterne ikke var sprunget ud. Det gjorde de første så i går; men vejret i dag er blæsende  og overskyet, så der har ikke været humlebier på besøg.

16 kommentarer:

 1. Jeg forstår godt at de stolene betyr mye for deg. Og du må jo ha vært veldig etterlengtet for dine foreldre som første jente etter 5 gutter!
  Jeffersonia har jeg også, både hvit og blå, og de må en virkelig følge med på, for de er borte etter få dager. Men de er utrolig flotte når de blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var jeg efter sigende også. Ja, begge slags jeffersonia er så delikate

   Slet
 2. Tak for historien, den var spændende, og stolene vækker minder hos vi "gamle" Tænk at du har så mange søskende, jeg ville tro, at den første pige efter 5 drenge blev ret forkælet :) det var nok ikke derfor, at det var dig, der overtog barndomshjemmet, måske var du den eneste interesserede.
  Det er koldt og blæsende også her, så det kniber lidt for rhodoerne at springe ud, cilipinense er en fin lille sag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine brødre påstår godt nok, at jeg blev forkælet; men jeg synes selv, at drengene altid kom i færste række. Sådan er det vist med søskende. Søren var landmand, da vi overtog gården. Mærkeligt nok tror jeg godt, man kan sige, at jeg er den af os otte, der altid har været mindst interesseret i landbrug. Ja, cilpinense bliver sikkert ikke meget større.

   Slet
 3. Vilka värdefulla minnen att ha, stolarna är minnen men också symboler för en tid när saker skulle vårdas och sparas, inget slit och släng som är vår tids mantra!

  R. cilpinense, en okänd skönhet för mig, skall lägga den på minnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ufattelig stor forskel på livet dengang og nu; men have- og planteglæden var nu også stor dengang. Cilpinense er nok en smule sart på grund af den tidlige blomstring.

   Slet
 4. Hej Marie

  Bemærkede også at min Jeffersonia diphylla er på vej, din er nu meget længere fremme.
  Og du har ret der kommer vildt mange spændende skovbundplanter fra Japan og de egne. de har en gammel kultur omkring planter derovre!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok nogle af mine yndlingsplanter, disse kortlivede forårsstauder. Sidste år nåede jeg næsten ikke at se den i blomst, så i år er jeg ekstra påpasselig.

   Slet
 5. I love that Koelreuteria, you don't see them often in gardens but is so pretty. Love the story of June and July, the chairs, cherish them. The shoots of the Jeffersonia are so promising, wish you a happy spring gardening week!

  SvarSlet
  Svar
  1. A happy spring to you, too, Janneke. So much Growth and beauty is waiting for us just around the corner.

   Slet
 6. Det må altså være sjovt at bo et sted med så meget familiehistorie.

  Stolene er også meget fine, kan godt forstå de betyder noget for jer.

  Hav en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Familiehistorien ligger nok latent i baggrunden og bliver så aktiveret en gang imellem af et eller andet som her jernhjulet. Når Søren og jeg pakker sammen, er det jo slut, og hvem ved, hvad der så sker. Måske bliver haven jævnet med jorden.

   Slet
 7. Hej Marie

  Flot træ - det kender jeg ikke.

  Sjovt at høre om din familie!

  Har du selv sået Eryngium yuccifolium? Hvis ja, hvor længe gik der inden den blomstrede?

  God dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Jeg kendte heller ikke træet, før jeg så det i New York.
   Mandstroen købte jeg, og så har jeg sået frø fra den her i vinter og sat udenfor. Forhåbentligt spirer de til foråret.

   Slet
 8. Spændende med familie historien :-)
  Det bliver også spændende om jeres kinesertræ kommer i blomst. Igen en præsentation af en for mig ukendt plante :-) Jeg har vist mest styr på de "almindelig" anvendte planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. De almindelige planter er uundværlige. Samtidig giver det et krydderi at have noget variation i beplantningen.

   Slet