torsdag den 3. marts 2016

Gråvejr og frossen og fugtig jord

- kort sagt en rigtig kedelig havedag! Vores tidligste rhododendron har stået på spring den sidste måned, men mangler sol og varme for at springe helt ud.

Jeg har stukket næsen ind i mange helleborusblomster i dag. De er jo sådan bygget op at det, vi oplever som kronblade, i virkeligheden er dækblade,som bliver siddende i månedsvis. Kronbladene er derimod omdannet til  små, mere eller mindre krusede nektarier, som falder af med tiden.  Når nektarierne er specielt store, kaldes de her i landet ofte for præstekraver, og den type har vi hidtil ikke haft i haven; men nu ser det ud, som om der er en frøplante af slagsen på vej - se den øverste blomst til højre. Det er også interessant at iagttage, hvilken forskel nektariernes farve gør for hele farveoplevelsen.


Jeg bilder mig ind at kunne se tydelig forskel på teksturen af disse to helleborusblomster, hvor den første er en hybridfrøplante og den anden en julerose. For mig virker julerosen noget mere sart.

 
For nogle nætter siden drømte jeg, at vi fældede dette gamle æbletræ, som vi tror er næsten lige så gammelt som stuehuset, der er fra 1898.

Bagefter stod vi og kiggede på slagmarken og tænkte: "hvad så nu". Mærkeligt nok havde vi ikke lagt planer for, hvad der så skulle ske, Symbolikken er vist ikke til at tage fejl af.


14 kommentarer:

 1. Vakre bilder av Helleborus !
  Godt trfellingen var en drøm :-)
  Ha en fin helg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helleborus bliver jeg ikke træt af.

   Slet
 2. Så flotte dine helleborus er! Jeg er veldig glad i de som kalles prestekrager. Spennende at du får en frøplante som er sånn. Her er vi blitt velsignet med 25 cm med våt snø. Så din våte jord er å foretrekke fremfor det ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lige ved, at jeg vil prøve at frøformere den med præstekraven. Det plejer jeg ellers alade planterne om.

   Slet
 3. Hej Marie!

  Helleborus är en blomma som man skall böja sig ner för och titta i ögonen, så otroligt vacker och uttrycksfull, en skönhet utöver det vanliga.

  Det gamla äppelträdet med sina knotiga grenar är en annan sorts skönhet. Värdig i sitt åldrande och med en uppsyn som inger respekt, jag kallar mina gamla äppelträd för madamer, de är förmodligen äldre än vad jag själv är.

  Med hopp om vår!

  /Gunlla

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan oplever jeg også de to elementer, nemlig som to meget forskellige udtryk for skønhed.

   Slet
 4. Så blev jeg lidt klogere på helleborus, i dag viser jeg også to forskellige, den ene har mørk og større krave lige som din til højre, den anden ser ud som den til venstre, vil det mon sige, at jeg også har en præstekrave, jeg må indrømme, at jeg aldrig har kunnet se forskellen, men nu lærte jeg noget nyt.
  Æbletræet er så fint, godt det ikke var virkelighed.

  SvarSlet
  Svar
  1. I mine øjne ligner det i hvert fald en præstekrave, omend ikkke ligefrem en af de største. Tit vil drømme vel fortælle noget, det kan bare være svært at se hvad.

   Slet
 5. Hej Marie

  Helleborus har da givet supergod fornøjelse denne vinter og her i det tidlige forår. Sjovt at det har været så ubesværet at få præstekraven frem:)
  Man ser jo tit at hybridder er kraftigere end begge sine forældre - måske er det den effekt du kan se hos de hvide?

  Måske var drømmen et signal om at beskære træet før det bliver nødvendigt at lægge det ned?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan næsten friste mig til at tjekke for præstekraver overalr, hvor der står helleborus, men kun næsten. Træet så bestemt ikke godt ud i 2015, men det var der på den anden side mange frugttræer, der ikke gjorde.

   Slet
 6. Helleborus er smukke...meget smukke, men jeg tror jeg holder en længere pause med at købe dem...de forsvinder jo fra haven efter 1-2 år...og det er for dyrt..så vil jeg hellere sætte hosta i skyggebedene...den kommer da igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan er vore oplevelser så forskellige, for hos os forsvinder de ikke, og jeg placerer dem ikke i udprægede skyggebede. Hostaer er smukke som bunddække; jeg synes bare, deres sæson er alt for kort.

   Slet
 7. Hej Marie.Jeg er også vild med de smukke helleborus..........og tak for god information.Man bliver hele tiden klogere.
  I 2015 var der heller ikke meget ved vores gamle æbletræ.........håber da på et bedre udbytte i år.Mit er et Filippa,og ligner meget dit i opbygningen.
  God dag Jette

  SvarSlet
 8. Velbekomme, Jette. Forhåbentligt bliver 2016 et bedre frugtår end 2015.

  SvarSlet