torsdag den 24. marts 2016

et temmelig afdæmpet indlæg

Sådan er vejret også i dag på denne første påskedag, gråt og køligt.
Det er klart, at vi haveejere er mest optaget af de første forårsblomster og deres glade farvepragt. Samtidig er det nu også morsomt at følge de karakteristiske blade på diverse planter, der er  på vej. Her er det foldblad/ veratrum, blå valmue/ meconopsis, kobjælde/ pulsatilla og "paraplyblad"/ syneilesis palmata.


Fritillaria er en helt speciel løgfamilie og virkelig fascinerende, selvom den ikke leverer forårets største farvepragt. Her det knopperne på raddeana, den sartgule kejserkroneslægtning, som trives udmærket uden døre, og sewersovii,som skal have en tør sommer og derfor er plantet i en krukke.
                          
                   
Tete a tete er både køn, robust og tidlig. Ærgerligt nok forbinder jeg den allermest med supermarkeder. Det kan planten jo ikke gøre for.

Fladkravet kodriver/ primula elatior                          Den røde lærkespore hedder George Baker.

Primula vulgaris Taygetos er opkaldt efter et græsk bjerg, hvor den vokser vildt. Det må være et smukt syn

De første små scillaer er sprunget ud i dag på trods af gråvejret.
13 kommentarer:

 1. Primula er en flott slekt med mange spennende sorter. Den Taygetos var vakker, og det må være et syn når mange av de blomstrer. Den gule elatior vokser vilt her. Scilla er bare søte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Primula elatior vokser vist nok også vildt nogle steder i Danmark. Jeg har bare aldrig set det. Vilde planter kan bestemt også være kønne.

   Slet
 2. Hej Marie!

  Nu har våren kommer på riktigt till dig, det syns på alla fina växter du visar, Meconopsis är så ljuvliga med sina "lurviga" blad som du lyckats fotografera, vackra primulor också. De kan man aldrig få för många av, jag gillar dem stort!

  Här är det kyligt men jag har gjort en arbetsdag i trädgården men än finns nästan inget att visa och nu får det räcka med arkivbilder.

  En riktigt Glad Påsk till dig och familjen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Gunilla. Foråret er nok længere fremme her end oppe hos dig. Jeg synes ellers også, vejret var køligt i dag, og for en gangs skyld havde jeg ingen planer, der skulle føres ud i livet, så jeg holdt mig inde i varmen.

   Slet
 3. Man bliver så glad af at se på alt det, der spirer og gror. Dine kobjælder står og ser så "uldne" og søde ud. Jeg har aldrig haft dem i haven, men jeg tror, jeg vil overveje dem. Mon ikke de trives i en tør og sandet jord?
  God påske!
  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. De er lige præcis uldne, som du skriver. De er jo alpine planter, så mon ikke din veldrænede jord vil passe dem fint.

   Slet
 4. Hej Marie

  Der er rigtig meget godt på vej. Troede lige at din foldblad var en hurtig Podophyllum, men sådan er det jo ikke:)
  Jeg har min sewersovii i højbedet - den kommer også fint, men din er klart længst...
  Ha nogen dejlige påskedage!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Karsten. Spotty Dotty er skam godt i gang, dog ikke så langt fremme som foldblad. Sewersovii bliver jeg nødt til at flytte, da dens blomsterstilk vil kollidere med det trådnet, der beskytter sandbedet.

   Slet
 5. Hej Marie.Jeg synes nu ikke dit indlæg er så afdæmpet.
  For skønne farver viser du jo i flere planter.
  Glæder mig sådan til de små fine kobjælder blomstre......har dem både i hvide og lilla.
  Men fritillaria er jeg nu også blevet glad for.Må ud og kikke efter de to blomster i haven.
  Har ikke så mange påskeliljer,men primula i mange forskellige former og farver er jeg rigtig glad for.......og din fladkravet er da bare yndig.
  Rigtig god påske Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Jette. Efterhånden kom der også flere farver på mit indlæg, end jeg regnede med, da jeg startede. Kobjælderne er også nogle af de forårsblomster, jeg glæder mig allermest til. De er for resten så nemme at formere fra frø, bare man sår dem helt friske. Foråret ville bestemt heller ikke være det samme uden primula.

   Slet
 6. Hej. Det er nogle spændende såprojekter, du har gang i. Den røde kvan, spirer den ude nu? eller har du den i en potte? Jeg har været ude at se til mine og det ser temmeligt bart ud på jorden. Mine kobjælder er lige kommet op af jorden og ikke lige så langt oppe som dine. Ja, der er meget i vente.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den røde kvan har sået sig selv ude, ja. Ellers er det sådan, at den opfører sig som en staude; men det trorjeg nu ikke. Vores kobjælder springer sikkert ud nogenlunde samtidig, vil jeg gætte på, selvom mine kom først op af jorden.

   Slet
 7. Her var det mye deilig vår :-)
  Her er det så kaldt at alt står stille, kun noen krokus, snøklokker og primula blomstrer. Kubjellene ser skikkelig lodne og lubne ut.
  Ha en fortsatt fin påske.

  SvarSlet