pink, lilla, violet??

Lige så svært mit kamera har ved at gengive disse farvenuancer mellem rødt og blåt, lige så svært har jeg ved at finde og bruge de rigtige farvebetegnelser. Wikipedia illustrerer farvespændet med skalaen herunder og skriver:

En lilla skala fra rød til blå. Mange kalder farve 1-5 rød, 6-11 lilla eller violet og resten blå
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415
Det undrer mig, at pink ikke indgår i skalaen, og desuden er jeg tilbøjelig til at reservere violet til de blålilla nuancer, som jeg faktisk nok er mest tilbøjelig til at kalde mørklilla, så min skala ville nok hedde rød-pink-lilla-violet-blå.

Hortensiablomsterne illustrerer tilsammen meget godt farvespændet mellem rødt og blåt, og jeg skal nok afholde mig fra at definere farven på den enkelte blomst. Når blomsterne begynder at ældes som f.eks. den trejdesidste, bliver de næsten endnu mere raffinerede i farven, end mens blomstringen er på sit højeste.

Planter i denne farvegruppe gør det ikke let at tage billeder. F.eks. er clematis petit faucon lilla eller violet i udspring, men blå i blomst, og indianermynten er rødlilla i dagslys og blålilla i aftensol.

Robina er voldsom og vidunderlig og tydelig pink.

Når man zoomer ud, bliver astilben til hovedpersonen.

I 68, da den lilla ble gjorde sit indtog, var jeg en glad, ung studerende ved Århus Universitet, og hvem ved, måske er her en sammenhæng med, at lilla  i en eller anden form nok er den hyppigst forekommende farve her i haven;-)

En håndfuld pasteller: Silkekatost - sidalcea Elsie Heugh, afrikatidsel – berkheya purpurea i skygge og sol, catananche caerulea - rasleblomst

Den reneste blå farve finder vi nok i stormhat og agapanthus. Mandstroen er også særdeles iøjnefaldende, men mere lavendelblå.





Kommentarer

  1. Ja, farger er ganske vanskelig å beskrive, både med fotoapparat og med ord. Vi mennesker oppfatter nemlig farger forskjellig. Min mann og sønn oppfatter farger likt, men jeg er uenig i fargen de beskriver. Spesielt rosa/fiolett/lilla er vi aldri enig om ;)
    Vakkert det øverste collage og fargene! De lilla/blå/rosa nyanser liker jeg veldig godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er også farver, som jeg er meget glad for, især de mørklilla har jeg en svaghed for. Som du skriver, er det meget individuelt, hvordan vi oplever dem.

      Slet
  2. Hej Marie

    Ja, det med farverne er ikke let, både vor subjektive opfattelse og så hvordan kameraet får fat i det hele, jeg har set nogen tredimensionale skalaer der måske giver bedre mening en den lineære wikipedia bruger. Forja, sikken mange nuancer dine hortensia kan vise.
    Blandt de blå vil jeg lige nævne Scilla som en oplagt blomst:)
    Flot Robina! Og du "risikerer" at den bliver endnu større i årene fremover...!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Wikipedias skala er så dejlig enkel, men selvfølgelig også vildt forenklet. Scilla og ensian er helt oplagte eksempler, hvis man forlader juli-august haven. Robina er forbløffende opret på trods af højden, og jeg spekulerer på, om vi bør grave løgene op og fordele dem noget mere for at sikre, at den bliver ved med det.

      Slet
    2. Hos mig har Robina ikke rigtig sat sideløg, og det ser jo godt ud som det står nu hoos dig?
      Der er intet L.henryi i dette geniale Arie Peterse kryds så den er lodret selv under mærkelige lysforhold

      Slet
    3. Jamen så slipper jeg jo for at grave den op.

      Slet
  3. Jeg kan også godt lide lilla, selvom jeg aldrig har gået med lilla ble :)
    De blå rhododendron er meget svære at gengive på billeder, det er aldrig, det jer ser, når jeg tager billedet, ret irriterende.
    Hortensia er fantastisk med de forskellige farvetoner. Lilla er helt klar favorit her. Ren blå er en af dem, jeg også undgår i haven, jeg er vist med til de douce toner og gul orange, ellers ikke noget der skriger som rødt og blåt. Måske stærkt påvirket af akvarellæreren som senere blev haveveninden :)

    SvarSlet
  4. Jo, akvarelfarver er vel i grunden altid douce, ikke at jeg nogensinde har malet, så min viden om det er lig nul. Det er bestemt ikke nemt at gengive disse farver, præcist som man ser dem, og lysets indflydelse på farven gør det jo heller ikke nemmere.

    SvarSlet
  5. Beautiful pictures in these pink/blue/purple/lilac colours. Indeed difficult to photograph the colours chang which the light. The mosaic of Hydrangeas is great!!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Thank you, Janneke.They are difficult to capture, but there are so many fascinating variations.

      Slet
  6. Hej Marie.Spændende indlæg om farver.Jeg tror vi bruger farvenavnene i flæng som vi nu opfatter dem.
    En meget flot collage af hortensia.Det er jo en blomst der har mange farver.
    De tre blå blomster har jeg jo også og nyder den intense farve.
    God dag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du sikkert ret i, og jeg er nok tilbøjelig til at kalde disse farver en eller anden nuance af lilla. Heldigvis er vi mange, der holder af den blå farve og dens intensitet.

      Slet
  7. Lilla bleer og batikfarver - ja, det var en skøn tid! Jeg kunne slet ikke få nok af lilla, og da jeg nogle år senere fik børn, blev de klædt i lilla fra top til tå. Og jeg elsker fortsat lilla. Jeg kan nok slet ikke komme i tanke om en lilla blomst, jeg ikke kan lide. Dine hortensiaer viser jo hele skalaen, og bortset fra de allermest blå, som virker lidt "giftige", synes jeg, de er flotte.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, ja, batikfarver var også et stort hit. De rødlilla kan jeg godt få nok af, hvis det viser sig, at jeg er kommet til at samle en del af dem i det samme bed.

      Slet
  8. Det er ret interessant...! Jeg har også en lilla-violet floks som er totalt umulig at tage et ordentligt billede af og det er ærgerligt for den er mega flot!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det kan være dødfrustrerende!!

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid