mandag den 13. april 2015

aprilvejr

- kan man vist roligt kalde vejret de seneste dage med sol og blæst og kulde og regnbyger. Alligevel er det sjovt at tage den daglige runde og se små nyheder dukke frem.

I dag starter jeg med en ny minitrillium, nemlig rivale, og en anemonella.
 

Så fremturer jeg med blodurttæppet - det er et af forårets højdepunkter for mig.

Helleborus kan man ikke vise for tit.I skovhaven er deres farve ved at være temmelig afdæmpet. De stærkt gule påskeliljer i baggrunden skal flyttes om  i bunden af vores syrenhæk efter afblomstringen - der passer farven  meget bedre.


De skønne narcisser begynder at sætte deres præg på haven. Jenny herunder er en af mine favoritter - bliver ikke særlig høj og har de tilbagestrøgne kronblade, der er typisk for cyclamineusgruppen.

Akebono som krukkeplante - jeg planter efterhånden færre og færre af de forædlede tulipaner ud i haven og nøjes med at nyde dem på andres blog.

De bispehuer, der står mest beskyttet, er begyndt at springe ud.
Primula taygetos stammer fra et græsk bjerg med dette navn og er en køn lille sag. Ang. primulaer  så  har jeg den irriterende uvane, at  jeg ikke bare kan nyde synet, men også altid spekulerer  på, om jeg snart skal dele planten.

Et lille mysterium til slut: begge disse planter går under betegnelsen fritillaria raddeana; men der er jo tydelig forskel.En halv times googling har desværre ikke gjort mig klogere.
 
18 kommentarer:

 1. Ja det sidste billede kan jeg ikke hjælpe med, men mon ikke Karsten finder ud af noget. Blæret med et blodurt tæppe :) lidt misundelig har man vel lov at være :) Jeg kan godt opgive min anemonella kan jeg forstå, der er ikke noget at se endnu. Min bispehuer er også ved at blomstre et enkelts sted derude. Det er en fin lille narcis Jenny, den kan jeg godt lide.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville nu ikke opgive håbet om at se anemonella endnu. Bispehuerne er så lette og fine, og jeg synes også, jenny er en fin lille narcis.

   Slet
 2. Hej Marie

  Uha du er stadig vildt foran - må kigge efter min Anemonella - lækker lille Trillium, mine står stadig med grønne blomsterknopper.
  Ja, dine 2 raddeana er tydeligvis de 2 forskellige kloner der er i handelen. Den med mørkest stængel og blade tror jeg er selekteret i Holland, den lysere tror jeg er den man oftest finder i naturen. Sjovt du har begge!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Egentlig var jeg ikke klar over, at rivale var så lille. For mig ligner den kraftige raddeana meget mere en kejserkrone end den lysere plante. Jeg foretrækker nok den lyse, hvis absolut skulle vælge imellem dem.

   Slet
 3. Fantastisk flott blodurt teppe !! Jeg har ønsket meg blodurt i over et år , og sist torsdag fikk jeg noen knoller av en hagevenninne, lykke ! Så da er det bare å håpe på at de sprer seg...
  Ellers, takk for nydelige bilder av vårblomstring.
  Nyt våren :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sikkert et godt tidspunkt at få en blodurt på. Den får masser af tid til at blive akklimatiseret, så den kan blomstre for dig til næste år.

   Slet
 4. Jeg er helt inforstået med blodurthøjdepunktet, det ville det også være hvis jeg havde den i haven - den er så yndig. Jeg genkender vanen med at ville dele primula - men jeg har dog kunne styre manien et par år, det har vidst været meget godt.
  Søde narcisser du har, jeg synes at mine er sent på den i år - det kan jeg også se på mine billeder fra midt april sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Narcisserne er begyndt at rykke i den sidste uges tid, synes jeg - det er skønt. Pudsigt at du har samme "deletrang" som mig. Nogle gange har primulaerne nu også godt af at blive delt.

   Slet
 5. Så flott teppe du har av blodurten! Mine vil ikke øke i antall, og kanskje de står på feil sted? Hvordan jord har du der dine vokser? Dine påskeklokker har blitt til store tuer. De er så fine, og spesielt den doble rosa!

  SvarSlet
  Svar
  1. Blodurten står i surbund et beskyttet sted, som skråner lidt mod syd, så den får glæde af solen, hver gang den skinner. Ja, helt ærligt, så tror jeg ikke, der findes mange haver med så mange påskeklokker, som vi har.

   Slet
 6. Hvor fint..... smukke Jenny vil jeg holde øje med på planteskolehylderne, når den tid kommer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Jenny er en nydelig lille sag.

   Slet
 7. Hej Marie.Ja!! det er da april vejr lige nu................her regner det stille og roligt.Og dejligt at blæsten forsvandt.
  Nyder meget dit fantastiske bed med påskeklokker..................det ser bare SÅ godt ud.
  Synes nu også at den sidste blomst ligner min kejserkrone.
  Vil også lige spørge hvad det er for nogle smukke blomster du har i din header?
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette - Hos os blæser det desværre kraftigt også i dag, det er slet ikke havevejr. Ja, den ligner en kejserkrone, fordi den virker mere robust end den anden. Det er anemonellaer, jeg har brugt i headeren - det er spændende, hvor meget de kommer til at blomstre i år. Sidste år var de forrygende.

   Slet
 8. Hold da op et fantastisk tæppe af blodurt og anemonellaen er så fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er enig i begge dele - jeg er bare heldig.

   Slet