fredag den 16. september 2016

nu falmer skoven

I går kørte jeg mere end 200km til Sønderjylland for at tage afsked med min moster Agnes, som var sovet stlle ind 96 et halvt år gammel og mæt af dage. På den baggrund kan endnu et blogindlæg synes trivielt; men jeg opfatter det lige modsat. I dag oplever jeg, at farverne i haven er dybere, lydene mere intense og solens varme på ryggen ekstra livgivende.

Tilbage i firserne fik jeg øjnene op for stjerneskærmens diskrete skønhed i Agneses have, fik en bid med hjem og har haft den i haven lige siden. Jeg husker ikke længere, hvor den oprindeligt blev plantet, men heldigvis sår den sig selv, når den har fundet det rigtige sted, og det gør den rigig godt.

På Sørens foranledning viser jeg Sally Holmes og helianthus lemon queen.

18 kommentarer:

 1. Godt moster Agnes fik fred, mæt af dage. Du har helt ret i, at farverne er mere intense på især det første billede. Både Sally Holmes og din helianthus er smukke, tak til Søren for dem, jeg har også den helianthus, men den er længe om at komme i fuldt flor, synes jeg, den er ikke så blomsterrig som din.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Som du kan se, trives vores helianthus utrolig godt, den er kun 2 år gammel og startede som en enkelt lille plante.

   Slet
 2. Hej. Det var godt, at din moster fik fred mæt af dage. Det var en høj alder. Jeg lagde også mærke til farverne i dine billeder og er helt enig. Det er godt, at du har stjerneskærmen. Jeg har nogle pelargonier, som jeg har fået af min mormor. Dem er jeg meget glad for og nogle gange tænker jeg på vores fælles planteinteresse, vi havde, når jeg vander og nurser pelargonierne, så bliver jeg glad!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan er det med de planter, som vi kan forbinde med bestemte personer i vores liv, de giver en ekstra glæde. At stjerneskærmen samtidig er en fin haveplante, gør jo bare glæden endnu større.

   Slet
 3. Your Aunt Agnes had a long, long life. I love the intense colours of your first photos, but Sally Holmes and the Lemon Queens are wonderful too.
  Regards, Janneke

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks for dropping by. Indeed, just imagine living through almost an entire century and all its upheavels. Lemon Queen seen against the blue September sky is my own favourite, I think. Its leaves are so fresh and green.

   Slet
 4. Hej Marie

  Godt for din tante å få sovne inn mett av dage. Min mann har en tante som er 93 år, og det er litt av en alder å bli over 90 år. Flotte stjerneskjerm! De sår seg lett, ja, og jeg har de snart i alle bed.
  Jeg linket til din blogg i går angående en viss plante, og nå er den bestilt til neste vår :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når en høj alder er kombineret med en velfungerende krop og hjerne, så er det en stor gave. Nu vækker du min nysgerrighed:-)

   Slet
 5. Hej Marie

  96½ år og mæt af dage ja, sådanne begivenheder giver også mig anledning til eftertanke og fordybelse.

  Dejlige billeder!

  SvarSlet
 6. Din moster har sikkert haft et godt og rask liv siden hun blev så gammel, det er da godt gået og ikke helt så sørgeligt at miste som hvis folk er langt yngre. Dejligt at du har stjerneskærmene at minde dig om hende.
  Lemon Queen er godt nok flot :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i. Min moster fik sine tre sunde og velbegavede børn, efter at hun var blevet 40, og nåede at se to børnebørn komme hjem fra henholdsvis USA og Sydafrika i måneden, før hun døde, så hun var simpelthen mæt af dage.

   Slet
 7. Hej Marie!

  Ja, när vi ställs inför något oåterkalleligt får allt det vi har omkring oss en annan dimension. För oss alla som älskar trädgård är det kanske färgerna som blir mer intensiva, för andra något annat. Men vi blir påminda om det som ger oss glädje i livet och som vi kanske ibland glömmer bort att uppskatta.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du bare helt ret i. Især gør det sig gældende her, fordi min moster og hendes søtre var vældig glade for haven og det, den kan give os.

   Slet
 8. Godt hun fik fred nu hun var mæt af dage. Jeg sagde selv farvel til min faster for et par år siden. Hun havde fået Alzheimers, men i hendes klare øjeblikke gav hun ofte udtryk for at hun var mæt af dage...så heldigvis gik der ikke så lang tid før hun fik fred. Hun var også i 90erne.

  Tak for billederne af stjerneskærm...det minder mig om, at jeg da har købt min første af dem i år...kunne være jeg i morgen skulle se, om den stadig var i live. (Den er blevet sat i et bed, men jeg har nærmest ikke været i den del af haven i et par uger.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror godt, jeg kan huske, at du fortalte om det på bloggen, dengang din tante døde. Vi bliver lige mindet om vores livsvilkår, men på en nænsom måde. Især de lyse former af stjerneskærm synes jeg er meget robuste.

   Slet
 9. Jeg har også en del planter, der vækker minder om kære afdøde familiemedlemmer og venner. Det er dejlige minder at have. Hellere en levende plante, der kan folde sig ud og blomstre end en porcelænsfigur, der kan stå på en hylde og samle støv.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan du bestemt have ret i. Tilbage i vores mødres haver var det vel sådan, man fik nye planter i bedene, mens vi i dag ofte henter dem hjem fra et anonymt internetfirma.

   Slet