søndag den 18. september 2016

efterårstegn

Når de mørke blade begynder at lægge sig på stien i skovhaven, ved vi, at efteråret er over os.

De kommer heroppefra.

Himmelsk bambus/ nandina domestica obsessed bliver ildrød om efteråret.

De nøgne jomfruer er også efterårsbebudere, men i en helt anderledes farveskala.

Himlens syv sønner/heptacodium miconioides er et af de få træer, som blomstrer på denne årstid. Det får mig til at tænke på De tre Bukkebruse: det store træ i Lønbæk Planteskole, det mellemste på Samsø og det mindste her i haven:-} Wikipedia kalder den en mellemstor busk - de har sikkert ikke set Anne Maries træ.

Kermesbær/ phytolacca får lov til at udfolde nogle få steder, så vi kan nyde de flotte bær.

Clematis jouiniana praecox er også et efterårsfænomen.

Den er bunddækkende, men klatrer bare opad, hvis jorden er optaget, og der er noget at gribe fat i.

Her er den 2 meter oppe i Constance Spry.

Noget, jeg bestemt godt kunne blive meget bedre til, er at give en hjælpende hånd til slyngroserne, hvad enten det drejer sig om  Eden, rød Eden eller Saint Swithun.


22 kommentarer:

 1. Ja, efteråret er over os, men - som du også viser - på allersmukkeste vis.

  Jeg har holdt lang blogpause, men kunne ikke undvære bloggeriet, så jeg er tilbage :-) Og det er så hyggeligt at kikke inden for hos dig igen!

  Efterårshilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fint, at du blogger igen; men jeg vil da godt have lov til at brokke mig over, at du bare trak blogstikket sådan uden videre. Jeg har nemlig flere gange tænkt på, om din sygdom mon var blevet så alvorlig, at du ingenting magtede mere. Det havde jeg jo så ikke behøvet.

   Slet
 2. næh... har du også Himlens syv sønner, den er altså så fin.
  Flotte efterårsfarver, det er da dejligt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er da fin, og det er efterårsfarverne også, når det nu ikke kan være anderledes.

   Slet
 3. Ha den var god med de tre Bukkebruse :) Du skrev hos Ulla, at I var til plantemarked i Århus sidste år, det var da en skam, vi ikke mødtes. Nå men det jeg egentlig ville sige er, at der står et par flotte eksemplarer af Himlens 7 sønner i Botanisk Have i Århus, faktisk lige ved boderne. Jeg tror da ikke, at min Himmelske Bambus bliver så rød, det må jeg holde øje med. Det er en fin clematis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde nok for travlt med at scanne boderne, da vi var til plantemarked; for jeg bemærkede ikke himlens 7 sønner i blomst. Jeg har en anden form af nandina i staudebedet, og den er heller ikke begyndt at rødme endnu - den har kraftigere blade.

   Slet
 4. Himmelens syv sønner er noe jeg kun har lest om på bloggen til Lisbeth, og finner ikke noe info fra her i Norge om den. Flott tre, og det må jo være hyggelig å ha noe som blomstrer nå i hagen!
  Lekker clematis også, og like hyggelig med den :)
  Høstblomstrende planter er undervurdert! Synes jeg setter veldig pris på de nå når det ikke er så mye som blomstrer lenger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er en dejlig afveksling med planter, der blomstrer nu, hvor så mange andre begynder at drosle ned.

   Slet
 5. Næ nu slipper vi ikke for tegn på efterårets komme. Selvom jeg holder meget af september så slipper jeg ikke for øv-tanken når vejret slår om og det bliver blæsende og køligt, det er lidt trist at sæsonen er på retur..
  Jeg kan godt lide din bukke-bruse association - herligt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er lidt øv over efteråret, og hvad dermed følger af blæst og regn, selvom jeg i bund og grund er glad for årstidernes vekslen.

   Slet
 6. Hej Marie

  Her bilder jeg mig ind at det er tørken der får træerog buske til at kaste lidt blade af sig - før efteråret har jeg iøvrigt lige bestilt et ordentligt regnvejr og en 3 uger med indiansummer;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidt blade kan man ikke kalde det, der foregår her i haven. Der ligger masser af visne blade under både hjertetræ og æbletræ. jeg håber, din vejrbestilling også gælder vores hjørne af landet.

   Slet
 7. En herlig udlægning af det gamle eventyr:o)
  Her er Store Bukke Bruse blevet endnu større og blomstrer helt vildt i år. Din er da også taget til at gro, kan jeg se. Og Lisbet's har fået gule 'ben'. Skønt at de trives så godt.
  Hilsen fra det tørre vest.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, der er skam fin gang i alle tre bukke bruser.

   Slet
 8. Dejlige sensommer/efterårsbilleder du viser. Jeg er ikke så begejstret for efteråret, selvom jeg nu flittigt fotograferer de smukke farver...men det betyder jo også at vinteren er på vej.
  Hav en dejlig mandag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jo ikke nægtes, at efteråret varsler vinterens snarlige komme. Samtidig kan jeg nu godt nyde efteråret på dets egne præmisser og har lige bestilt tulipanløg hjem. Det at lægge løg er et herligt efterårstidsfordriv.

   Slet
 9. Ja i dag (mandag) føles det også som efterår. Min bedste årstid er forår, men efteråret kan nu også godt bruges, så er der tid til at rydde op og drømme om næste år.
  Hvor er dit skovbed fint med stien der snor sig.
  Sjovt med Himlens 7 sønner, jeg synes ikke rigtig man har hørt så meget om den før, men nu er der flere der skriver om den og den anden dag jeg besøgte en af mine have veninder, viste hun mig sin i fuld flor. Men jeg kan nu godt forstå, at I er glade for dem, de er også flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok rigtigt, at efteråret for os haveejere for en stor del går med at planlægge det næste haveår. Jeg har haft lidt de samme tanker om himlens syv sønner - den er i øvrigt overhovedet ikke sart.

   Slet
 10. Det er smukke billeder du viser, og intensiteten lyser gennem det meste. Jeg hepper på Karstens udsagn:-)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette, for din søde kommentar. Ja, jeg håber også, at Karsten har gode forbindelser til vejrguderne.

   Slet
 11. Hej Marie. Det var et godt indlæg. Sjovt med Himlens syv sønner. Ja, nu nærmer efteråret sig. Det var nogle supergode billeder, du har taget. Jeg hepper også på Karstens gode forbindelser til vejrguderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du havde noget ud af at læse indlægget. Hvis efteråret bliver som i dag, så skal jeg bestemt ikke klage, vindstille og mildt vejr.

   Slet