lørdag den 3. september 2016

et stykke kontrolleret vildnis

- lyder pænere end øjenbæ, men er naturligvis også en anderledes præcis betegnelse. Området, det drejer sig om, er meget tørt og skyggefuldt, så det er begrænset , hvad der vil gro der. Den oprindelige beplantning, som ses herunder, bestod af en temmelig stor berberisbusk  og nogle lilla  spireabuske, som aldrig blomstrede. Om det også var et øjenbæ, er jo en subjektiv bedømmelse; men personligt syntes jeg bare, det var dødkedeligt, hvilket selvfølgelig kan være slemt nok.


Jeg har tidligere lavet indlæg om stubhaver og stumperies, og  med inspiration derfra er vi nu blevet enige om, at vi skal forsøge os med et mindre stubbed, hvor beplantningen skal bestå af bregner og storkonvaller. 

"Bunddækket" skal fortsat være selvsåede ahorn, som Søren vil køre over med plæneklipperen en gang imellem for at undgå, at det bliver for højt. Herunder er bunddækket blevet slået omkring bedet og har fået lov til at blive længere inde under en gruppe amelanchier. Det er både praktisk, for plæneklipperen kan ikke komme derind, og æstetisk tilfredsstillende, fordi der derved er blevet skabt en lille minilund.

Prikken over i'et synes jeg  er Sørens hjemmelavede låge, som ikke har været i brug de sidste par år. Den består i sin enkelhed af et hjul fra en gammel markrive (kratte kaldes den her på egnen) og åbnes med et tryk på en fjeder fra en gammel jumbe, som jeg svagt kan huske fra min tidligste barndom.Jo,jo, det betaler sig at gemme gamle ting og sager.


Når man foretager ændringer, opstår der automatisk nye kig. Denne gang er det lille legehus, som er produceret efter de forhåndenværende søms princip, blevet meget mere synligt, og der har åbenbaret sig en behageligt rolig og grøn udsigt op imod udkanten af den "civiliserede" have .


Nu venter vi jeg på, at vi får hjembragt nogle flere stubbe, og på, at det bliver regnvejr, så vi kan få tilplantet bedet. Regnvejr er heldigvis ikke noget, man skal vente længe på her på vores kanter.

19 kommentarer:

 1. Nej det er ikke som hos os, der må vi vente længe på regnen. Der kom lige sorte skyer, men kun ganske lidt finregn. Nå men ellers lyder det spændende med jeres kontrollerede vildnis. Jeg har også busk, som ikke blomstrer ret meget i et vildnis, men jeg tror nu ikke lige, vi følger jeres eksempel, selvom jeg synes, det er en god idé, stykket er lidt for smalt til det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnen har det åbenbart med at drive væk fra Samsø, mens vi jævnligt får en tår. Det er sikkert rigtig nok, at sådan et bed kræver noget plads omkring sig for at tage sig ordentligt ud.

   Slet
 2. Ser fint ud med vildnisset - og et fint kig der er blevet gennem den flotte låge! Der findes så mange spændende bregner. Jeg har også lavet et skygge bed med strudsevinge bregner( hentet i skoven, ehem) og storkonvaller. Om foråret er der en del anemoner og vilde kodrivere, der så dækkes af bregner senere. Men bregner er ikke ' spøgeværk' de vil gerne overtage! Bliver spændende at se hvordan I laver ' stubberiet'! Hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi oplever nærmest, at det udvider haven, at vi har fået det kig ud til marken. Min plan er også at lægge overskudsløg i og omkring bedet, men de skal være så "almindelige" som muligt. Det her er en proces, jeg før har nydt, at et kedeligt område bliver til et af yndlingsområderne.

   Slet
 3. Det er spennende med de forandringer du gjør! Det er jo så gøy å forandre et område i hagen som har vært et problemområde, og som plutselig blir veldig fint. Flott port!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er meget tilfredsstillende som afveksling fra at være kustode i haven.

   Slet
 4. Hej Marie

  Spændende med jeres nye stubhave. og jovt i vil have Polygonatum i den - jeg er blevet ret begejstret for denne planteslægt - Polygonatum curvistylum er øjeblikkets favorit og vokser frodigt i nærmest totalt skygge her!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 5. Den har jeg så ikke - har googlet mig til, at den har lyserøde blomster. Det er storkonvallens vækstform og skyggetolerance, der har fået mig til at vælge den.

  SvarSlet
 6. Hej Marie.Ja !!! i har jo plads til kontrolleret vildnæs.
  Og spændend med en stubhave.Sørens sjove havelåge passer da perfekt ind i haven.Og regne får vi vist alle i dag.

  Men god søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt at have god plads til vores skøre ideer. Det er allerede begyndt at regne her.

   Slet
 7. Hej Marie, hvor er det godt med en stor have hvor der kan blive plads til nyt som en stubhave. Det ser så smukt ud med forfaldet i træet og det grønne imellem. Glæder mig til at følge projektet. Mega fin låge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i, og det her område skal næsten ikke holdes, hvilket absolut er et ekstra plus. Det var også en skam bare at have låge til at ligge ubenyttet hen.

   Slet
 8. Stubhaver kan være så smukke...men det kræver en større have end min..så jeg vil nøjes med at følge med i jeres projekt.
  Sjov havelåge Søren har fået lavet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra dig, Esther. Vi glæder os selv meget til at få bedet gjort færdigt og så se, hvordan det udvikler sig.

   Slet
 9. Hej Marie. Stubhaver var nyt for mig. Det var interessant. Jeg er noget vild med den fine låge. Det er vel nok en sjov og spændende idé. Jeg glæder mig til at følge projektet stubhave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Birgitte. Jeg tror, det med tiden vil udvikle sig til at blive noget af et yndlingsområde.

   Slet
 10. Hej Marie.
  Tak for sidst. Vi mødte hinanden i Vivi og Hans Jørgens Grønne Univers.
  Sikke fantasifuldt, I har fået forvandlet et kedeligt hjørne i havens udkant. Nøj, hvor er det en sød låge, og historien om tilblivelsen næsten endnu mere sød.
  Jeg har også et par gamle trærødder i nogle af mine bede, og sammen med bregner er de lige præcis utroligt smukke. De stubbe du viser på billedet, ligner nærmest gevirer. Mon ikke børnebørnene også kan se det?
  Dejlige planter du planlægger, at bruge.
  Selvsåede Ahorn kender vi vist alle, men det lyder fint I kan vende dem til jeres fordel.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet
 11. Ps. Kender I prins Charles stubhave? Ellers må I lige prøve, at google.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene. Det var rigtig hyggeligt at mødes hos Vivi. Det glæder mig, at du kan se potentialet i den "nye" afdeling. De lyse stubbe er hentet i Limfjorden, så de er blevet saltimprægneret, og mon ikke de vil lyse op i skumringen, det gætter jeg på. Nogle ligner gevirer, mens andre mere ligner farlige øgler, hævder børnebørnene. Jo, jeg har set Prince Charles's stubhave, godt nok ikke i virkeligheden, men på YouTube.

   Slet