mandag den 5. september 2016

mest nærbilleder

Mit sidste indlæg var totalt grønt, så i dag har jeg behov for at bruge en større del af paletten. På denne tid af året bliver jeg altid overrasket over, hvor mange sarte farver der findes derude - man forbinder jo ellers sensommer og efterår med mere glødende pangfarver.
En selvsået alpeviol - et lille kunstværkHändel og Louise Odier er ikke verdens flotteste rosenplanter, men producerer nogle af de smukkeste blomster.

Rhapsody in blue og burgundy ice

Clematis durandii

Campanula sarastro

Blandt sommerfuglene er nældens takvinge i stort overtal.

Dagpåfugleøje er der færre af - heldigvis har den ikke så meget imod at stå model.
 


Admiral derimod er både i stærkt undertal og særdeles sky. Jeg bilder mig også ind, at den larmer mere end de andre, når den flyver rundt.

Hvis jeg skal finde sommerfugle, er bedet med georginer og kæmpeverbena det oplagte sted at kigge. Især classic swan lake er yderst populær. 

Månestråle i alsin magt og vælde

Munstead Wood

20 kommentarer:

 1. Hej Marie. Det er godt med forskellige farver på paleten. Jeg bliver altid så glad, når jeg ser at nogle planter ufortrødent bliver ved med at blomstre fra sommer til langt ind i efteråret:) Jeg har forsøgt i nogle år at få farverne til at skifte i det samme bed og nu er der to "skift". I foråret er det hvidt og lilla, så bliver det en del lyserødt og nu er det rødt og lyserødt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nogle planter blomstrer utroligt længe, og det er også guld værd med de remonterende roser. Så superorganiseret kunne jeg simpelthen ikke finde på at være, men i en mindre have kan haven vel godt komme til at virke lidt rodet, hvis man ikke styrer farvesammensætningen i et vist omfang.

   Slet
 2. Flotte nærbilleder - der er meget skønt at se på endnu. Jeg må medgive dig, at Händel og Louise Odier ikke er de flotteste planter, men blomsterne er smukke. Jeg var ellers stolt af min månestråle i år, indtil jeg så din :) Først på buddleja sæsonen så vi flest dagpåfugleøje, senere har der været lige mange af hver, tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er meget at glædes over, samtidig med at der også kommer flere og flere visne blade. Vores månestråle er nu også gigantisk i år. Sommerfuglebestanden kan vel variere fra den ene lokalitet til den anden og efter beplantningen, formoder jeg. Hyggelige er de bestemt.

   Slet
 3. Vakre farger og ikke minst sommerfugler! Så fine bilder du har tatt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Admiralen satte min tålmodighed på noget af en prøve. Så er det noget mere afslappet at fotografere blomster i stille vejr.

   Slet
 4. Hvor er din månestråle fantastisk!jeg vil gå ud og vise billedet til min, så den kan tage sig lidt sammen. Her er hjortetrøst den store sommerfugle- magnet. Admiralernw er sultne nu og elsker nedfaldne kvaste frugter, vidste du at de tanker op til at flyve til Sydeuropa? Det kan jo godt få én til at trampe lidt på de nedfaldne blommer. Morgenhilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vildt, hvad nogle dyr udsætter sig selv for. Så er det nok derfor, man kan fornemme mere power i vingeslaget, når den flyver omkring.

   Slet
 5. Din månestråle overgår godt nok også min. Er klar over, at den skal have noget god jord her til efteråret, især lidt spagnum. Admiralen ser vi også sjældent, men de andre flyver også rundt i verbena, solhatte og sommerfuglebuskene. Din Munstead Wood ser også flottere ud end min. Endnu engang forskellen på din gode lerjord og min magre. Prøver nu at forbedre den med champost.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt vildt, hvor stor betydning jordens beskaffenhed har for planternes trivsel. Tror du ikke, at champost ville give månestrålen noget mere at leve af end spagnum?

   Slet
 6. I love your Munsead Wood rose, the colour, the fragrance and the name, called after Gertrude Jekyll's home. The yellow Kirengeshoma is a beauty too, I have this one already for years in my shadow garden, it does very well but does not multiply easy.
  Have a nice gardening week with lots of sun!

  SvarSlet
  Svar
  1. Munstead Wood is a rose that I am very fond of. The only problem is that it can be very difficult to catch the beautiful flower colour with one's camara. This year I have managed to divide another kirengeshoma plant into 4 viable plants so it can be done.

   Slet
 7. Dejlige blomster i skønne farver. Jeg har altid haft en svaghed for klokkeblomster. Både blomsternes facon og de spinkle stængler virke så fine og lette.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Den svaghed har jeg sjovt nok også, og udvalget er jo kæmpestort og spænder lige fra de bitte små til kæmpestore planter.

   Slet
 8. Hej Marie

  Ja, det er helt klart at det er unike blomst der har fået forædlerne til se bort fra dens tendens til andre dårligdomme. Louise Odier er jo historisk -så...
  Din Munstead ser da ualmindelig frodig og livskraftig ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Munstead får da enkelte gule blade rundt omkring på busken, men er frodig alligevel. De to andre er begge slyngroser, og vækstformen bliver jo derefter, selvom jeg skærer dem tilbage hvert år.

   Slet
 9. Hej Marie.Dejlige nærbilleder du viser.Og må altså se at anskaffe mig nogle af de smukke alpevioler til min have.Og der er da godt gang i din have med alle de flotte sommerfugle.
  Rhapsody in Blue-Burgundy Ice og Munstead Wood har jeg jo også.........men de er nye alle tre.Så håber at de bliver ligeså flotte som dine næste år.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man køber nye roser, kan man næsten ikke vente med at nyde de smukke blomster; men du nok ret i, at de lige skal bruge et år på at komme godt i gang, før blomstringen virkelig tager fart.

   Slet
 10. Tak for nærbilleder af dine smukke blomster. Munstaed Wood er meget smuk.
  Den blå Campanula Sarasto er en musthave - den skal jeg have fingre i:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, sarastros knopper er så fine som en mørk kontrast til blomsterne.

   Slet