mandag den 12. september 2016

tråden taget op

- fra sidste indlæg med klokkeranke, nu ved jorden,  og flotte filippaæbler, som Søren hentede ned fra det høje i går


Codonopsis vinciflora har ikke blomstret ret meget i år - ingen tvivl om, at den er en slyngplante.

Den øverste cyclamen mirabile Tilebarn Anne er en af de alpevioler, hvor de unge blade har et rødt skær, og cilicium nedenunder udmærker sig ved generelt at være temmelig spinkel i opbygningen.

Pragtsnerle/ Ipomoea purpurea er jeg helt holdt op med at så, fordi den gør det selv under det espalier, hvor den oprindeligt blev plantet. Det medfører at blomstringen starter forholdsvis sent.

Pragtsnerlen har det til fælles med Abraham Darby, at de ligesom har indbygget lys i blomsten.


Augusta Louise kan noget af det samme.

Svalerodsensian/ gentiana asclepiadea vokser nærmest som en kaskade og har den typiske, ensianblå blomsterfarve.

Et betonkar fra Sørens hånd beplantet med alpine planter i et llle spaltebed.

Liriope har vist sig at have udmærket hårførhed

Graham Thomas i varierende grader af udspring og gule nuancer.

Dæmpede sensommerfarver

18 kommentarer:

 1. Ja, et rigtigt sensommerbillede det sidste, det er smukt:-) Så kan jeg være fortrøstningsfuld mht. Liriope, den har jeg jo først fået i år.
  Sørens betonkar er flot og råt, og det ser godt ud med alpine planter i. Jeg er fascineret af cyklamen i haven i år har jeg selv en i blomst, men man skal godt nok være om sig for at opdage de små:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du behøver ikke være nervøs for, at din liriope ikke kan klare vinteren. Betonkarret har jeg haft lidt problemer med, men nu tror jeg, jeg har fundet den endelige løsning. Cyklamen i haven er bestemt også en af mine diller, og nogle af dem er langt mere robuste, end man måske skulle tro.

   Slet
 2. Åhhh, så vakre blader på cyclamen! De var utrolig flotte. Filippa husker jeg at mine besteforeldre hadde i hagen, og det er gode epler.
  Betongkaret var veldig fint, og et sånt ønsker jeg meg selv :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er mange sjove variationer blandt cyklamenblade. Filippaæblerne er lækre både som mad- og spiseæbler, og så kan de gennes længe.

   Slet
 3. Betonkarret er Søren sluppet virkelig godt fra. Det er flotte billeder, men det sidste billede er da helt fortryllende. Der er noget magisk ved lyset og farverne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det skal jeg fortælle ham. Det glæder mig, at du kan lide det sidste billede. Det gengiver vel mere en stemning end et konkret motiv.

   Slet
 4. Hej Marie

  Vi bliver da rigtig forkælet i år, med vejret, og den fantastiske vækst i haverne, og siden også med masser af gode billeder på bloggene!

  Og du har ret, det ser godt ud med indbygget lys:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er herligt at blive forkælet, hvad enten det er vejret eller billeder, det drejer sig om. Her til aften var der næsten sydlandsk stemning med aftenmørke og en temperatur lige over de tyve.

   Slet
 5. OH det sidste billede er bare så dejligt, og billedet med det tilplantede betonrør vakte også særlig min interesse, nok fordi der var en cyclamen hi hi spændende iøvrigt med den lyserød-bladede cyclamen.... man bliver let lidt glad for de forskellige cyclamen. Det ser ud til at du har en del af dine cyclamen i potter, er det de særlig sarte ???

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så sjovt, at du også er blevet ramt af cyklamendillen, og du har helt ret i din formodning om, at dem, jeg har i potter, er nogle, som ikke kan overleve ude i haven.

   Slet
 6. Vi har ikke plukket filipaæblerne endnu, men det skal være inden, der kommer gang i efterårsstormene.
  En af de roser, som også har indbygget lys er Morten Korch, den gløder også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var for at redde dem fra at falde ned,at Søren allerede nu har plukket æblerne. M K er også en flot rose.

   Slet
 7. Sikke nogle smukke billeder, du viser:) Jeg havde også den smukke pragtsnerle i nogle år - den såede sig dog ikke selv - det blev jeg nødt til. Jeg havde faktisk helt glemt den. men hvor er den dog smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for komplimenten, Susanne. Jeg havde også helt glemt snerlen, indtil den en morgen var sprunget ud på espalieret og hang der og lyste med den flotte tragt.

   Slet
 8. Wonderful foliage of the Cyclamen on the 4th photo. You also had a great harvest of apples!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you, the apples are going to be delicious once they are completely ripe.

   Slet
 9. Hvor ser det godt ud med lys i blomsterne:-)
  Jeg har efterhånden opgivet at have klokkeranken, den vil slet ikke som jeg vil:-(
  Sjov med den Liriope, jeg kendte den slet ikke, men så så jeg den i Plantorama i Randers i søndags og nu har jeg set ind til flere skrive om den, både her på bloggen og på Facebook.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den klokkeranke, jeg viser her, er staudeagtig og vender tilbage år efter år. Den etårige er jeg også holdt op med at så, men køber den somme tider på plantemarked først i maj.

   Slet