tirsdag den 21. februar 2012

clematis viorna

Søren har gjort det igen. Jeg finder interessante stativer på nettet, og Søren gør dem efter. Denne gang viste jeg ham dette billede. Jeg kan rigtig godt lide denne form, der breder sig ud foroven ligesom mange slyngplanters vækst, i modsætning til de mere traditionelle pyramideformede stativer, som bliver smallere foroven.


Det er clematis viorna, der skal klatre op i stativet. De sidste 2 år har den stået i en krukke; men det er den ved at være for stor til. og ifølge Flemming Hansen er den robust nok til at overvintre i jorden.


Jeg har desværre ikke selv taget billeder af clematisen og dens frøstand, så de er lånt på nettet. Viorna betyder krukkeformet, og navnet kunne ikke passe bedre. I Amerika kalder man den leathervine, og der er faktisk noget læderagtigt over blomsten.


Her kommer så til sidst det hjemmegjorte stativ. Vi har valgt at have lidt mere mellemrum mellem stiverne end  på forlægget, så man kan få en hånd  ind imellem dem. Det, der mangler nu, er bare at finde den helt rigtige placering i haven; men jorden er stadigvæk frossen, og det er meningen, at ca. 30 cm skal ned i jorden. Det kunne være fedt at finde et sted, hvor man drejer om et hjørne og så bliver overrasket af blomsterne lige i øjenhøjde.


10 kommentarer:

 1. Er det muligt at leje Søren...??? ;o)
  Knagme godt arbejde han der har udført!

  SvarSlet
 2. Jeg vil også være med til at leje :o) Det ser flot ud, en god facon er jeg overbevist om.

  SvarSlet
 3. Det er lang tid sidde jeg er fascineret med Clmatis viorna men altid tænkt at måske det er ikke nok robust.

  SvarSlet
 4. Sikke et flot stativ han der har fået brygget sammen :-D
  Den Clematis har jeg aldrig set før, men hold da op den er smuk, meget anderledes end dem man plejer at se.
  Havehilsner fra Marianne :-D

  SvarSlet
 5. Jeg synes det er et flot og meget anderledes stativ. MEGET smukt og flot til formålet. Er du helt sikker på at han ikke kan lejes ud? ;)
  Hm... måske jeg skulle plage min kære husbond. jeg tror dog ikke jern er noget for ham, så jeg må vist ty til de færdiggjorte. Eller noget i træ.

  Klematisen er rigtig sød, og som Marianne siger anderledes og forfriskende. ;)

  SvarSlet
 6. Kære allesammen
  Beklager, han bliver ikke lejet ud og er allerede så småt startet på næste projekt, nemlig et jernstativ til den engelske rose claire austin, hvis grene har en tendens til at være vege og hængende.
  Jeg synes også selv, at clematissen både er sød og lidt anderledes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Det er godt nok et flot stativ I har lavet. Jeg har lige været på svejsekursus gennem haveselskabet og er blevet helt bidt af at lave stativer.
   Hvor højt er stativet og hvor stor er omkredsen forneden og foroven?
   På forhånd tak.

   Slet
  2. Længden er 2,20 meter, hvoraf der er et lille ombuk foroven,den smalle diameter er 33cm og den nederste 55cm, mener vi.Vi har ikke målt den øverste diameter; men mon ikke den også er 55 cm eller i hvert fald tæt på.
   Materialet er 8mm rundjern. Rigtig god fornøjelse.

   Slet
  3. Hej igen Marie
   Tak for informationerne.
   På det svejsekursus, som jeg var på, "producerede" jeg et stort æg på fod i 6 mm jern. Selv for en nybegynder var det nemt at lave, så måske var det også noget for "din Søren". Det er faktisk en kopi at en Erik Bering-ting. Hvis du er interesseret, kan jeg sende dig et billede af ægget - både med og uden dekoration. Du kan maile til mig på taag@ofir.dk

   Slet
 7. Måske skulle jeg alligevel overveje det svejsekursus!
  Hvor er du heldig at have en mand, der kan sådan noget.

  SvarSlet