tirsdag den 14. februar 2012

Liquidambar styaciflua 'Gumball'

En haveejers liv er fuldt af bekymringer, Tag f.eks. dette træ, også kendt som tyggegummitræ, som vi plantede i maj måned.


Det har siden vokset og vokset, og i januar så det sådan her ud.

I dag, og her melder bekymringen sig, står det og ser sådan her ud. Har det mon taget skade af den hårde frost? Bladene ser herrens ud, men grenene er friskt grønne helt ud i spidsen.

Det har snydt os for efterårsfarverne. Ideelt set skulle det se sådan her ud  om efteråret og så smide bladene.


De sidste to billeder har jeg lånt her. Her fandt jeg også følgende citat, som jeg synes er så sandt, som det er sagt: The best time to plant a tree is twenty years ago, the second best time is now!

10 kommentarer:

 1. God råd at plante træ nu (måske ikke lige nu men i forår) hvis man har plads i sin have.

  SvarSlet
 2. Ja god idé at have plantet for 20 år siden, men da boede vi ikke her :o) heldigvis har vi plantet meget de snart 13 år, vi har boet her.
  Vi har også plantet en liquidambar styraciflua, mon ikke det er 2 år siden til efteråret. Den havde skønt efterårsløv, som blev siddende rigtig længe, til trods for at den frøs noget ned sidste vinter. Min er så ikke en gumball, måske er det der forskellen er, den har inge n blade nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Forhåbentligt går det lige sådan med vores træ.

   Slet
 3. Aarghh - sikke en forandring efter den barske frost, kan da godt forstå du er bekymret. Nå, men der er jo bare ikke andet at gøre end at vente og se - krydser fingre for det kønne træ har klaret den og får fine blade og skud til foråret og sætter fyr og flamme på efterårs-farverne næste efterår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan hjælpe dit træ med at komme over frosten, ved at pille de slatne blade nu, så træet ikke skal bruge energi på at afstøde dem inden forårsknopperne kan komme til.
   Anne Marie

   Slet
  2. Det vil jeg bestemt se at få gjort. Tak for tippet. For resten har jeg bundet fleece omkring podestedet; men måske gør det hverken fra eller til.

   Slet
  3. Jeg tror ikke det kan skade podestedet.
   Jeg er mere bekymret om stammen er stærk nok uden stok, hvis vi får en gang tung tøsne. Den ser lidt spinkel ud.
   Gumball er en kugleformet ambratræ podet på stamme.
   Det er ikke hvert år de får høstfarve, som er flottest efter et tørt efterår.
   Anne Marie

   Slet
  4. Tak for din opfølgning. A propos din bemærkning om evt. tøsne, så fjerner vi den ofte på rhododendron og buksbomhække og lign., så der må vi hellere give ambratræet samme behandling.

   Slet
 4. Nej, det ser ikke godt ud - Liquidambar styraciflua er jo løvfældende og i har jo nok købt den netop for løvets imponerende flotte efterårsfarver - "gumball" mener jeg bare er en lille version - den bliver vist kun et par meter høj.
  Forhåbentlig har den overlevet denne vinter, og kan komme ind i sin rigtige rytme dette år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også mit gæt, at gumball er denne lave form med kuglerund top.

   Slet