hestehov/ petasites

 


Hestehov, som jeg også viste i et indlæg  d.17. marts, hvor de lige var begyndt at blomstre, er på flere måder en fascinerende plante. Den blev indført i middelalderen til klostre og herregårdshaver og blev brugt som lægemiddel. F.eks. knuste man bladene og smurte dem på pestbylder, deraf navnet pestilensurt, og stadigvæk i dag bruges ekstrakt af knuste stængler og blade i naturprodukter som lægemiddel mod forskellige lidelser.


Det mest fascinerende er, at planten, som er tvebo, stort set kun er udbredt som hanblomst, mens  hunblomsten kun ses yderst sjældent. Det gælder ikke blot her i landet, men overalt hvor den gror, f.eks. i Finland for nu at nævne et eksempel. I England har man hanplanter mod nord og syd og hunplanter midt i landet.
 I stedet for breder hestehov sig ved hjælp af jordstængler, og det er den til gengæld rigtig dygtig til. Hvis man gravede i jorden mellem denne lille klynge blomster, ville man overalt støde på jordstængler, og det ved jeg med sikkerhed, fordi jeg næsten lige har prøvet det.


Det kan virke ulogisk, at en plante ikke benytter sig af frøformering. Derfor er der dem, der mener, at fordi hunblomsten er grålighvid og undselig, er den let at overse og bliver måske opfattet som en ikke udviklet hanblomst. Desuden er det ikke ualmindeligt, at der vokser små planter en meter eller mere fra større kolonier af røde hestehove , og det ligner for mig at se mere frøsåning, end at mennesker eller dyr har tabt et stykke rodstængel. Men sådan hænger det altså ikke sammen ifølge eksperterne.

Hanblomst

For at komplicere sagen yderligere kan man finde nogle få kvindelige, men sterile blomster på  hanplanten, og tvekønnede eller hanlige, men også sterile blomster på hunplanten. Formålet med det menes at være, at det rent faktisk fremmer bestøvningen. Det forstår man godt, når man ved, at hanblomsten er den eneste, der danner nektar, og blomsterne besøges flittigt i disse dage af både humlebier og sommerfugle. Hvad hunblomsten gør af gavn på hanplanten, er derimod mere uvist, og derfor er der  forskere, der anslår, at den sterile hunblomst efterhånden vil forsvinde.

Hunblomst
https://www.mindenpictures.com/stock-photo-butterbur-petasites-hybridus-female-flowers-lingewaal-netherlands-naturephotography-image00516029.html

Den mest udbredte form er den røde petasites hybridus; men der findes fem forskellige her i landet, har jeg læst mig til, bl.a. japansk hestehov, som jeg også viser billeder af i dag. Da jeg havde læst, at hunblomsten var hvid, gættede jeg umiddelbart på, det var den, der vokser i engen neden for Grønning Kirke; men det er det ikke. Det er simpelthen japansk hestehov.

I gamle dage gik der kreaturer i engen og græssede; men i dag får vegetationen lov til at vokse vildt. Dog er der omhyggeligt sørget for, at en grøn  kirkesti fører tværs over engen over til trappen op til kirken.

På det næste billede kan man se, at også vintergækker har bredt sig, efter at engen er holdt op med at blive brugt landbrugsmæssigt. De er sikkert forvildet fra lærerboligen ved den lille skole,som ligger oppe i baggrunden  mellem kirken og forsamlingshuset, hvis gavl lige netop kan skimtes i billedet.


Hestehov eller ej, så var mit besøg i kirkeengen som at dykke ned i en tidslomme og gense omdrejningspunktet for det lokale samfund igennem mange generationer. På godt og ondt var skolen og kirken og forsamlingshuset det kulturelle og sociale centrum, og deres betydning for det lokale samfund og den enkelte borger og dennes viden om verden var så altafgørende, at det nok nærmest er ufatteligt for folk, der er vokset op i den digitale tidsalder, hvor mange synes at føle større samhørighed med grupper på nettet end med de mennesker, der bor omkring dem.

Nå, tilbage til hestehov. Navnet petasites stammer fra det græske ord petasos, som betyder bredskygget hat, og må uden tvivl hentyde til de kæmpestore blade, som udvikles efter blomstringen. Mange kender dem som skræppeblade fra H. C. andersens eventyr om Den grimme Ælling. Her og nu er de allerførste blade dukket op, men der går en rum tid, før de når op på en diameter omkring en meter.


Fra en æstetisk synsvinkel må jeg tilstå, at hestehov ikke bliver kønnere med alderen, efterhånden som stænglen bliver længere og mere og mere brunlig og den flotte røde farve tilsvarende mere afdæmpet.


På den anden side er de smukke set i silhuet i modlys som her ved voldgraven ved herregården Eskjær.


Når man går ned i skoven ved Eskjær, kommer man forbi dette parti med både den røde og den japanske hestehov, hvilket gør det let at sammenligne deres vækst; men køn synes jeg ikke, sammensætningen er. Hver for sig er de fine og særprægede begge to, så heldigvis har man holdt sig til den ene slags omkring voldgraven.


Kommentarer

  1. Dette med lokale plantenavn synes jeg er så morsomt for de er både forskjellige og like på en gang. Den du kaller hestehov vokser ikke her, men til gjengjeld har vi en plante her som heter det samme. Tussilago farfara heter den. Så derfor sverger jeg til latinske/botaniske navn. Bare her i Norge har vi tre lokale navn på den samme planten. Det er spennende det du forteller med hun og hannblomster på samme plante.
    Ja, verden har endret seg mye angående det digitale, og noen ganger er det godt å kunne se tilbake i den "den gamle" verden. Vi får ikke stoppet utviklingen, og det er jo heller ikke poenget. Men en mellomting hadde i grunnen vært av det gode.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den plante, du nævner, kalder vi følfod i Danmark, og de er vist nok i familie med hinanden. I dag føler vi os vel nærmest som verdensborgere allesammen, og livet for 100 år siden ville vi uden tvivl opleve som alt for snæver og begrænsende, selvom den tid uden tvivl rummede positive elementer, som vi savner i dag.

      Slet
  2. Spændende historie den er her i området, men ikke i min have, det kommer den heller ikke, hvis jeg kan undgå det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har det perfekte sted til hestehov, hvor den kan kunkurrere med græs og skvalderkål så meget, den lyster.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Har inte sett varken den röda eller den Japanska Hestehov. Tror inte den växer i mina trakter. Däremot har vi precis som Marit skriver Tussilago Farfara som vi kallar Hästhov. Bladen du visar kommer också upp när tussilagon blommat klart. När jag googlar hittar jag dina växter, de kallas Pestskråp och infördes av munkar som medicinalväxt mot pesten på 1300 talet.
    Intressant och växterna ser riktigt spännande ut.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, hvis du ikke har set den, vokser den sikkert ikke der, hvor du bor. Du har helt ret i plantens historie. Også her i landet kaldes den undertiden pestilens jeg.

      Slet
  4. Sjovt at man tror man kender en plante,,, Jeg vidste ikke hestehov var tvebo. Der er er nogle få lysegule i en grøft nær en gammel stor gård, der har jeg troet de var nogle forædlet tyber, men det er altså de japanske.... Sjove er de.
    påske hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor. Jeg synes også, de er sjove. I virkeligheden er der vel en del af de blomster og urter, vi er vant til at se, som stammer fra herregårde og klostre.

      Slet
  5. Hej Marie

    Spændende beretning!
    Navnet Petasites hybridus synes at antyde at det er en hybrid, hvilket måske kan forklare at den ikke rigtig frøformerer sig?
    Ja internettet og de sociale medier har godt nok ændret betydningen for de lokale samlingssteder. Også det på godt og ondt:)

    Ha en glad påske

    SvarSlet
    Svar
    1. Hybridtilnavnet stammer fra Linne, der gav han- og hunblomsten hvert sit tilnavn, så der er faktisk ikke tale om en hybrid. Det er en helt utrolig udvikling, internettet har gennemløbet i den korte tid, det har eksisteret.

      Slet
  6. Det var vel nok spændende at læse og flotte billeder. Jeg kendte bare 'rød hestehov på våde skrænter'.

    SvarSlet
  7. En virkelig spændende og flot plante.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ikke, men ikke ligefrem til staudebedet.

      Slet
  8. Spændende at høre historien om både planter og steder. De gror langs søen i nærheden af os og vi har altid kaldt dem skræppeblade, men det er måske en helt anden plante. Jeg vil i hvert fald give dig ret i, at de er allerkønnest lige når de komme med de mørkerøde skud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Skræppeblade er lige præcis dem, det handler om. Og hvis planterne ellers står fugtigt nok, bliver bladene imponerende store.

      Slet
  9. Sikken en masse man kan lære af sådan et blogindlæg du har lavet her. Jeg kendte kun den røde hestehov, og faktisk grundlagde jeg min første have på en "skræppemark", så jeg kender alt til rodnettet! Man kunne fylde en trillebør med top på bare en lille kvadratmeter.
    Sjovt den ikke frøformerer her i landet - man kunne ellers godt tro det var tilfældet når man ser hvor den dukker op. Den japanske er egentlig ret dekorativ, men hvis rodnettet ligner, så må jeg hellere holde mig langt væk. De store blade er jo også fine når de kommer frem. Alle tiders legetøj for børn!

    Fint indlæg!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig helt vildt, hvad de producerer i form af rodnet, så man skal tænke sig godt om, før man indfører den i ens have. På den anden side, giver det jo en vis sikkerhed, at de ikke frøformerer sig.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring