Gensyn med forårsvennerne,


Blodurt er efterhånden blevet en god gammel forårsven, som det er en stor fornøjelse at gense, og hele flokken har det fint. Den fyldte har stadigvæk førertrøjen på, men de andre tre følger godt med. Den rosa Amy er ikke sprunget ud endnu, fordi den vokser mere skyggefuldt end de andre tre.  Sidste år var de fine bladplanter i flere måneder, efter at blomstringen var forbi.
Bloggen er god, når hukommelsen svigter. Jeg kunne huske, at den fligede blodurt havde et virkeligt velvalgt navn, men ikke hvad navnet var. Ved hjælp af bloggen kunne jeg fastslå, at den hedder Star.
I forgrunden af de fyldte blodurt helt ude ved pikstensstien er denne brogetbladede tingest dukket op i år, nemlig en selvsået frøplante af kæmpelilje/ cardiocrinum. Den skal være noget så velkommen, men skal jo nok flyttes på et tidspunkt.

Den fyldte primula Lilian Harvey er også en gammel bekendt og staudepæon veitchii woodwardii ligeså.


De næste to planter konkurrerer om at udvikle de største blade. Sidste år løb paraplyblad/ diphylleia cymosa af med sejren. Til gengæld har fodblad/ podophyllum versipelle de smukkeste og mest skinnende blade. Det er morsomt at følge, hvordan de dag for dag folder bladene mere og mere ud og samtidig får placeret blomsterknopperne det rigtige sted i forhold til bladene.Selvom Spotty Dotty tydeligvis hører til familien og er en flot bladplante, så er det de dunede ben, der stjæler billedet lige nu.

I bedet herunder er der ikke rigtigt nogle specielle forårsvenner som sådan.  Alligevel er det  havens mest farverige bed lige nu især takket være selvsåede lærkesporer og skovanemoner og hjemmeavlede påskeklokker i forskellige nuancer.

Sidste år var det en stor oplevelse at besøge Ulbjerg Klint 13 maj, hvor kobjælderne stadigvæk blomstrede, samtidig med at frøstandene flagrede i brisen. I år har der allerede nu været billeder derfra på tv, så det er ikke alle planter, der er forsinkede på grund af vinterkulden. Herhjemme i haven er de første blomster lige sprunget ud.
Kommentarer

 1. Så mange fine venner du viser i dag! Ja, bloggen er fantastisk som oppslagsverk hvis det er noen navn en har glemt. Bare en vet hvor en skal lete da 😉
  Dine mørke kubjelle har en fantastisk farge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en fin vennekreds☺ Det er rart have bloggen at falde tilbage på, når hukommelsen svigter, og det sker jo ind imellem.

   Slet
 2. Hej Marie

  Blodurt er en fantastisk sag, morsomt med alle varianterne, den rosa har jeg vist aldrig set.
  Ja, det er fantastisk at se hvordan disse bladplanter får rullet sig ud og alt placeret rigtigt.
  Det ser godt ud!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk er blomsten i den rosa variant mindre iøjnefaldende end selve planten. Bladplanternes udvikling er det virkelig underholdende at være vidne til.

   Slet
 3. Ja det er sjovt at finde, gense alle de små forårsfine. Nogle havde man næsten glemt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sådan, det er,især hvis man har glemt, at man har flyttet rundt på planterne.

   Slet
 4. Jeg har kigget forgæves efter min blodurt, men havde dog husket, at jeg flyttede den sidste år, så jeg var ikke sikker på at se den mere, men sørme om den ikke er ved at dukke op nu. Den står i skygge under tre cypresser, så der er nok ikke noget at sige til, at den er sent ude. Også min fodblad står der, så den har jeg heller ikke set endnu.
  Kobjælderne er også først for nylig begyndt at blomstre her. Jeg har også mængder af lærkesporer nu, men snart er de væk igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. En skyggefuld placering forsinker helt sikkert planternes udvikling. Vi har også mængder af lærkespore, faktisk for mange, men i år har jeg valgt at nyde deres farveindslag.

   Slet
 5. Sikke mange flotte sager du har i haven for tiden. Din staudepæon er utrolig flot allerede inden blomstringen. Meget fascinerende at se de bladplanter gå fra at være tæt pakket og helt foldet sammen til at blive store blade.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, pludseligt sker der en masse, som det er spændende at følge med i.

   Slet
 6. Jeg faldt allermest over staudepæonen - hvor ER den flot med mørke blade og pink knopper allerede nu. Du har sikkert vist den før, men den er gået under min radar. Sikken en ven, du har der :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Pæonen er jeg nok specielt glad for, idet det er en, jeg har sået fra frø tilbage i min *pæonperiode*.

   Slet
 7. Sikke et flot forårsbed med lærkesporer, påskeklokker og anemoner - virkelig smukt! Blodurt kender jeg slet ikke, men det bør jeg da vist gøre noget ved - dine ser rigtig fine ud! Frede/Aase

  SvarSlet
  Svar
  1. Det *gratis* bed nyder jeg bestemt også for tiden. Vores blodurt har efterhånden mange år på bagen, og hurtigt vil jeg ikke påstå, den vokser.

   Slet
 8. Bortset fra de spændende billeder af fodblad og paraplyblad i udfoldelse lægger jeg mest mærke til bedet uden specielle venner(!) som stråler i skønne farver i en herlig kombination. Ja, det må du undskylde!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, jeg nyder bestemt selv bedet uden specielle venner lige nu, hvor det blomstrer så fint. Ellers ville jeg ikke have taget biłedet med. Men når jeg ser på bedet, spekulererer jeg samtidig på, hvor mange lærkesporer og påskeklokker der burde fjernes inden næste forår. Nogle af de selvsåede påskeklokke har nemlig nogle temmelig kedelige blomster, og hvordan bliver den næste generation så ikke?

   Slet
 9. Jeg vil gerne være ven med blomsterne på det næstsidste billede. De ser alle så forårskåde ud. Det er en fin samling blodurt. Jeg kan bedst lide de hvide, men den lilla har nogle sjove knopper.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Et blomstertæppe i stedet for kedelig bar jord er et velkomment syn, og påskeklokkernes nye grønne blade fungerer godt som bunddække, når blomstringen er slut.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Så många spännande saker du har i trädgården. Blodörten är vacker, och den färgglada rabatten är riktigt fin. Blev både glad och överraskad att se att mina Backsippor tittar fram, någon har redan slagit ut. En växt som är vacker i alla stadier.
  Nu har värmen äntligen kommit till oss.
  Ha det gott / Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marika. Godt at vi har Google. Backsippor et kobjælder på dansk, og jeg er 100% enig i, at de er smukke i alle stadier.

   Slet
 11. Det er så skønt, at gå rundt i haven og hilsen på de forskellige planter og holde øje med dem, man forventer at se først.
  Blodurt er så fin, vi har en enkelt, vi har haft den i mange år, men den bliver ikke rigtig til mere.
  Din Pæon er godt nok en af de tidlige, vi har en vildart, som er meget tidlig, men den er ikke i knop endnu. Fodblad er tidlig ved den, somme tider lidt for tidlig, her oplever vi tit, at de første blade tager skade af kulden, men man bliver så glad når de sjove skud dukker op :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den daglige rundtur er lige et nøk mere spændende i denne her tid, hvor så mange gode planter er på vej. Sidste år fik Spotty Dotty ganske rigtigt en grim snert af nattefrost.

   Slet
 12. Härliga växter som du visar allihop. Jag saknar en rosa men så småningom ska jag väl springa på en på någon marknad nånstans. Lökängen som bildats med nunneörter och påskeklocker var väldigt fin.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Held og lykke med at springe på en på et marked😊 Det gælder om at nyde enten nu, for lærkespore end begynder ganske snart at falme og miste farven.

   Slet

Tilføj en kommentar