fredag den 8. juni 2012

tidlig fødselsgave

I dag kom fragtmanden med min fødselsdagsgave, en egetræstønde, som skal bruges som regnvandstønde. Det bliver spændende, hvordan vi får den tilsluttet nedløbsrøret. Ganske pudsigt i øvrigt, at den kom præcist på den dag, hvor det langt om længe regnede igen.


På plantefronten vil jeg starte med mosebunke, en tidligt udviklet græs, som lige nu står med sine skinnende sølvgrønne aks, som efterhånden bliver stråfarvede. Den sår i øvrigt gerne sig selv og er grøn om vinteren.


Rhododendron wombat har jeg forgæves prøvet at fotografere flere gange, idet blomsterfarven har en irriterende tendens til at blive helt neonagtig på billeder. Den har forbløffende store blomster for en dværgplante og en lidt speciel bunddækkende vækst, idet den har sendt en lang forgrening afsted langs med græsplænen.


Vildarten campylogynum myrtilloides er også helt sin egen med de specielle fingerbølformede blomster.

Både de hvide og de blå meconopsis blomstrer løs. 

De blå varierer i farven i forhold til alder

og frø, selvom de stammer fra den samme moderplante, nemlig den, der ses herover.


I surbundsbedet er den ene kalmia på nippet til at springe ud. Blomsten er et miniaturekunstværk; men knopperne er også dekorative.


Busken sælger bare ikke sig selv særligt godt, idet de nye blade faktisk dominerer planten på bekostning af knopper og blomster, i hvert fald indtil videre.7 kommentarer:

 1. Det var da en skøn fødselsdagsgave. Det er lidt irriterende med Kalmia, som blomstrer helt nede i mellem løvet, så man lægger ikke så meget mærket til blomsterne.
  Campylogynum myrtilloides anskaffede jeg mig sidste år, men der har nu ikke været blomster i i år.
  Hvor stor bliver en træpæon, er det forskelligt for hver plante? Du har jo en del, så du ved nok noget om det. Jeg har lidt problemer med, hvor jeg skal plante den sidste af mine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Størrelsen varierer efter, hvilken slags træpæon der er tale om; men man skal nok regne med 1,5 til 2 meter i højden, og jeg vil af personlig erfaring advare mod at flytte rundt med dem. Måske kan du bruge dette link
   http://www.kameliaer.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=49

   Slet
  2. Tak for linket. Der har jeg kigget en gang, men nok mere på kamelier.
   På pæonekspertens side skriver de, at den ene af de to jeg har købt, kan blive op til 3 meter. De skriver også, at det er bedst at plante dem nord for et plankeværk eller en hæk, så de ikke får så meget forårssol.
   Er de lige så brede, som de er høje? Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at flytte med dem, derfor spørger jeg dig, som har erfaring med dem, inden jeg planter.

   Slet
  3. Jeg har læst et sted, at man skal give dem 1 meter til andre planter, og det tror jeg er en god idé. Man kan selvfølgelig sagtens have stauder tættere på i starten. De er lidt krævende: vil gerne have en del vand, men ikke stå fugtigt og vil gerne have luft, men ikke blæst. Det med forårssolen handler vel om, at evt tidligt udviklet løv kan svides og ødelægges af sol og frost på skift.
   Forhåbentligt finder du et rigtig godt sted til din pæon.

   Slet
  4. Jeg har lavet et bed med kun træpæoner, men der er ikke en meter imellem dem, til gengæld står de nord for et plankeværk, som de anbefaler i Pæoneksperten.
   Den sidste er der ikke plads til i bedet, så jeg må se om jeg kan finde en skyggefuld plads til den.
   Jeg har også læst, at de ikke må få for meget vand, men at de ellers er nemme.
   Jeg håber også, at jeg finder en god plads til dem, måske har jeg fået lidt for mange træpæoner nu, det gik jo så godt med den første. Nu må vi se.
   Tak for hjælpen.

   Slet
 2. Ikke dårligt med sådan en fødselsdagsgave.

  Mine blå meconopsis, som jeg plantede for 2 år siden er ikke dukket op i år, desværre. Jeg må have købt mig nogle nye, og sat et nyt sted, for de er bare så smukke.

  SvarSlet
 3. Tillykke med din fine vandtønde - den skal du nok blive glad for. Jeg fik 2 stk. i foråret og de har da været tømt og fyldt op et par gange allerede!

  SvarSlet