nye klematis

Hovsa! To dage i streg med indlæg - det er da ikke normal februaradfærd :-}
Vejret var bare perfekt til at lave et indlæg om vores nye klematis.

Klematis er  uomtvisteligt fine haveplanter, som har deres specielle niche i haven, og at dømme efter blogindlæg er de også særdeles populære for øjeblikket.
I valget af vores fire nye klematis er jeg ikke gået efter kæmpestore blomster, men efter planter, der er sunde og blomstrer meget og længe, og som anbefales både af  fagfolk og haveejere.
Det gælder for Arabella, som er en ikke klatrende staudeklematishybrid, og som sådan skal den skæres tilbage hvert år. I nogle haver bruges den som nabo til pæoner, som den draperer sig henover, når deres blomstring er forbi. Det er en fin idé, synes jeg.

'

Viticella 'Venosa Violacea'. Jeg kan godt lide viticella, fordi det generelt er robuste planter, og gruppe 3 klematis, fordi de bliver fornyet af den årlige tilbageskæring. Derfor bliver de aldrig til en grim samling lianer med blomstringen flere meter oppe i luften, sådan som gruppe 1 planterne er tilbøjelige til at blive.

Omoshiro skal supplere en spæd plante, vi har i forvejen. Den er en gruppe 2 klematis , så beskæringen er lidt mere omstændelig, men jeg bærer over med den, fordi den er så smuk. 

Blå blomster har jeg generelt en svaghed for, og denne klematis roses overalt for sin sundhed og blomsterrigdom. Igen en gruppe 3 klematis.
                               
perle d´azur

Jeg ville også meget gerne have haft denne lave staudeklematis. Desværre kan den først bestilles til sommer. Vi får se ;-)

coactilis

Nu til noget helt andet. Forleden så jeg denne episode af Gardeners´ World, hvor der ca 12 minutter inde er et indslag med hundetand, som fik min mund til at løbe i vand. Her i landet er tulipanerne vel nok den mest populære løgplante; men hundetand har den fordel, at den kommer igen år efter år, at den er utrolig elegant, og at bladene er smukke og visner diskret. Desværre er den dyr, hvilket ifølge eksperten Keith Wiley skyldes, at den er vanskelig at masseproducere. 
Her i haven plejer de første at springe ud et stykke ind i marts måned; men jeg tager allerede mig selv i at kigge længselsfuldt efter deres blade.Kommentarer

 1. Fedt med indlæg to dage i streg, det skal du ikke høre noget for. Clematis - ja vi kan sagtens bruge flere af dem, jeg er også ved at kigge efter træer, som kan klare en clematis. Men en staudeclematis henover pæonerne er nu heller ikke en dårlig idé. Jeg må ind og kigge igen.
  Også jeg er begyndt at kigge efter hundetandsliljerne igen, men har nu ingen set. De er så skønne, den lille nederst i midten ser forrygende ud. Ja og den ovenover ligeså.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man bliver nok aldrig rigtig færdig med klematis. Den øverste hundetand i midten er white beauty set nedefra, og den nederste hedder hendersonii. De er først til salg til sommerlevering, så de figurerer ikke på salgslisterne lige nu.

   Slet
  2. Hvor køber du hundetandsliljerne?

   Slet
  3. Jeg har f.eks. købt dem hos Edrom Nursery. I dag faldt jeg over dette firma http://www.rvroger.co.uk/ De ser ud til at have et stort udvalg, men jeg har ikke handlet med dem før.

   Slet
 2. Smukke clematis du har bestilt. Dem kunne jeg godt blive inspireret af. Flere af dem vi har driller. Hundetand ved jeg alt for lidt om. Men jeg bliver mere og mere fristet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle klematis bliver jo også ramt af visnesyge, tilsyneladende uden grund. Det har vi heldigvis ikke oplevet endnu.

   Slet
 3. Hej Marie

  Erythronium er super lækre - og det er rigtigt at de små løg let tørrer ud, så de egner sig ikke til de der store opsætninger man ser i plantemarkederne.
  Jeg har fået super kvalitet fra Fluwel - og ellers fået de mere specielle ting leveret i våd spaghnum.
  Godt gensyn med Carol Klein!

  Og tænderne -

  Dejligt at have noget at se frem til!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Fluwel kender jeg simpelthen ikke. Der må jeg vist ind og se mig omkring. Tænderne er absolut en af de forårsplanter, jeg glæder mig allermest til.

   Slet
 4. Jeg er vild med klematis, men har ikke de bedste erfaringer med dem. Jeg har hørt at de småblomstrende skulle være de letteste, så det må være dem jeg skal prøve til med. Har kun 2 en Alpina og en Montana, håber jeg kan blive ved med at holde liv i dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok rigtigt, at de småblomstrende er de letteste. Du skal da have nogle, der blomstrer sommer og tidligt efterår, så det ikke kun er om foråret, du kan nyde dem.

   Slet
 5. Godaften Marie.Dejligt indlæg om de smukke klematis.....................har selv 16 stk.
  Din Omoshiro er da bare en rigtig smuksak.
  Her er det også alle tulipanerne der er de mest populære.
  Hvor finder du udsendelserne fra Gardeners World.?
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Omoshiro er den, jeg er mest spændt på, for de andre klematis ved jeg vil udvikle sig godt.
   Gardeners World finder jeg på you tube. Hvis du bruger mit link, vil du se andre udsendelser linet op til højre på siden, og ovenfor kan du søge på en bestemt episode.

   Slet
 6. Så flotte clematis du viser! Det finnes et stort utvalg av de, så det er mange flotte å velge i mellom :)
  Hundetenner trives ikke her dessverre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit. Ærgerligt at hundetand ikke trives på dine breddegrader. Med klematis kan man heldigvis altid finde nogle, som er villige til at gro og blomstre.

   Slet
 7. næh... man bliver aldrig færdig med clematis, men det er jo bare herligt. De er så nemme at passe, synes jeg - men svælger også mere og mere til enten gruppe 1 eller Viticellaerne i gruppe 3. Det er i hvert fald nogle smukke eksemplarer, som du udvider din bestand med. Når jeg ser Perle d'Azur, så tænker jeg på det kæmpestore areal i Sissinghurst Castle Garden, som jeg så i fuld blomst med netop denne.

  Husker godt dine og Lisbeths hunde"tænder" - det er vist en spændende planteslægt, som måske også er mere stabil end tulipaner :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, det tager lidt tid for klematis at komme godt i gang, men ellers har jeg heller ikke de store problemer med dem. Jeg tænker også på Sissinghurst, når jeg ser den blå klematis, en kæmpestor plante bag ved en smuk havebænk. Der går nok lige et par år, før vores lille nye klematis ser ud af noget særligt.

   Slet
 8. Hej Marie
  Meget spændende indlæg du her har begået - og Clematis kan man jo ikke få for mange af - jeg er godt nok vild med den første du viser Arabella, den kender jeg ikke, men den er da vist et bekendtskab værd. Har selv overvejet at investerer i flere Clematis og ville i den forbindelse finde Clematis Danmarks hjemmeside, men uden held - ved du måske hvor den er blevet af ?????
  God dag.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 9. Hej Anita. Det glæder mig, at du har fornøjelse af mit indlæg. Ifølge Lisbeth (Høneballehaven) har de lukket butikken pga sygdom.Arabella glæder jeg mig også til at følge; men det er jo en staudeklematis, så hvis den skal klatre, skal den have hjælp til at komme i vejret. I stedet vil jeg nu lade den lægge sig hen over naboplanterne.

  SvarSlet

Send en kommentar