syge og sårede træer

Forleden læste jeg dette indlæg om sår på træer, og hvordan man bedst griber dem an, hvilket straks fik mig til at tænke på vores skovfogedtræ.

Vi gætter på, at det er plantet som et skytstræ omtrent samtidig med, at stuehuset blev bygget, nemlig i 1898, men kan ikke dokumentere det. Under alle omstændigheder er det et virkelig gammelt æbletræ. De næste to billeder viser selve stammen set fra nord og fra syd.

Da vi flyttede ind i 1977, var der et hul midt i stammen, hvor fuglene byggede rede; men gennem årene har træet formået at lukke hullet selv. Det er imponerende, at det har kunnet lade sig gøre, især fordi hullets placering har gjort det meget udsat for at blive fyldt med vand og visne blade.

Fuglene har fundet et nyt hul en etage højere oppe. Deres største trussel er kattene, som ynder at kravle rundt i træet på jagt efter en lækkerbisken.

Gennem årene er der blevet fjernet mange grene, hvilket de mange huller og sårskorper bærer vidnesbyrd om. Træet fortjener virkelig en medalje for lang og tro tjeneste. Jeg er ikke altid lige begejstret for Søren Ryges måde at have have på; men i denne artikel om gamle træer i almindelighed og skovfogedtræets historie rammer han efter min mening plet.

I januar fældede Søren en del træer, og et af dem, en seljerøn/ sorbus intermedia, viste sig til vores overraskelse at være død i midten hele vejen op. 

På billedet herunder kan man se, at barken og vedringen, eller hvad man nu kalder det, helt nede ved jorden også var blevet gennembrudt, så der er ingen tvivl om, træet i virkeligheden var døende, selvom vi ikke kunne se det.

Pulpen er nem at fjerne, og nu overvejer Søren, om vedringene kan bruges som vinduesrammer i et bjælkehus, han har på beddingen.

Kommentarer

 1. Jeg har sett det samme her med trær som har sett friske ut, men som har vært døde i midten. Det kan jo være skummelt hvis dette går høyere opp og det kommer et kraftig vindvær. Morsomt om det kan brukes til noe. Ellers kan du sikkert plante i de og ha de som en ramme rundt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, rønnetræet stod i det nordvestligste hjørne af haven og var derfor særdeles udsat for vestenvinden, så det var vist godt, at det blev nedlagt..

   Slet
 2. Naturen er fantastisk og træernes måde at heale sig selv på, kan man kun beundre. Måske husker du, jeg har fortalt om vores unge paradisæble, der knækkede i en storm, en måned efter samlede vi det op og forbandt det, i dag lever det i bedste velgående og er vokset sig stort og stærkt. Ida har et par træer som tilsyneladende er sunde og raske, når man så kigger nærmere på dem, kan man se, at de er revnede og græder. Acer tegmentosum asum er desværre det ene af dem, det andet er en Ptelia.
  Det lyder spændende med Sørens bjælkehus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, nu du nævner det, kan jeg godt huske det. I lyset af hvor dygtige træerne er til at helbrede sig selv, skal man ikke være for hurtig til at kassere et såret træ.

   Slet
 3. Hej Marie!
  Gamla träd är fina, synd att de inte håller för evigt. Det blir ett stort tomrum efter ett gammalt stort träd. Det blir fina ramar, kanske att plantera något i.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Men det gør de altså ikke, jeg mener holder for evigt. Heldigvis er de også smukke og særprægede i deres forfald.

   Slet
 4. Hej Marie

  Måske kunne der også laves et par flotte fuglekasser?

  Flot æbletræ med en imponerende livskraft, og huller og finurligheder sådan at insekter kan bo der og masser af fugle kan finde mad. Ja, det ville jeg også beholde!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis vi går tilbage til tresserne, hvor de mange parcelhuse skød op, tror jeg, der blev fældet mange fine, gamle træer. I dag har jeg indtryk af, at folk har mere sans for deres værdi.

   Slet
 5. Hej
  Seljerøn er meget modtagelig for svampen rodfordærver, som ofte er på gamle gårdes læhegn.Man kan se et træ skrante i rækken. Et par år efter er nabotræerne begyndt, og så breder det sig til begge sider.Det kan ikke standses.Angrebne træer bliver hule.Det er ikke alle træarter der angribes.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for info. Man skulle tro, du havde set vores læhegn mod nord😊

   Slet
 6. Skovfoged æbler, ak dem har jeg ikke smagt siden jeg var barn.... og det er knagme længe siden, sådan et helt friskt æble fra træet - mums. Et par dage gammelt nedfaldent æble.... mmmmm knapt så mums ha ha.
  Det bliver spændende med de runde vinduer, mon vi kommer til at se resultatet ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Sørens yndlingsæble netop fordi det er så mildt i smagen. Jeg er bare glad for selve træet. Vi får se med vinduerne, det ligner noget af en udfordring.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Litt skummelt med trær som ser friske ut, men er syke. Kommer det sterk vind kan det være fare på ferde. Vi hadde et tre som stod nærme huset. Vi tok det for noen år siden. Det var helt råttent. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skummelt dækker det ganske godt. Heldigvis stod træet et sted, hvor det ikke ville give anledning til større ulykker.

   Slet
 8. Det er vel nok et flot gammelt æbletræ, der står i din have. Det er flot både på afstand og vældigt imponerende tæt på, hvor man kan følge alt det, det har oplevet. Heldigt, at det står, så I kan tillade jer at beholde det, til det selv segner.
  Flotte træringe. Det er godt, I har blik for dem og bruger dem til noget. Karstens forslag med fuglekasser kan jeg godt lide.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan et træ kan man jo ikke købe sig til, så vi føler os bestemt meget heldige. Måske kan der også blive et par redekasser af ringene, vigør se, hvad Søren finder ud af.

   Slet
 9. Vilket vackert träd, om jag förstår rätt är det det som vi i Sverige kallar vårdträd. Ett träd som planteras när man bygger och som ska vårda och skydda. Gamla äppleträd mår tydligen bra av att borstas så att mossa och lös bark tas bort. Och sen strykas med en lervälling på de nedre grova stammarna. Lär vara rena hälsokuren :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt rigtigt forstået. Tak for tippet om en lerkur til gamle æbletræer. Det kunne vi godt finde på at prøve.

   Slet
 10. Flot med gamle træer og det er så vigtig at bevare dem der kan bevares.
  Min mand arbejder i skoven og for en del år siden fandt han et stød fra et træ, som de store skovmyre havde udhulet. Det nederste var en flot ring, som den du viser og den plantede jeg en Hosta i, nu er den næsten rådnet væk, men det var så fint. Det øverste hvor der bare var hul et stykke ned brugte jeg i mange år som en flot krukke.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også rart at se, at det er blevet mere udbredt at lade dele af skovene rundt omkring udvikle sig til naturskov, hvor man kan nyde forfaldet. Tak for de gode ideer.

   Slet

Send en kommentar