herude i udkantsdanmark

- er der mange forskellige dufte. De gule rapsmarker f.eks. har en gennemtrængende lugt.  Men det betyder mindre, når den danske produktion af raps er en af de mest klimavenlige i Europa. Flot er sådan en gul mark da også set op mod en blå himmel.


Hvidtjørnens duft er i sammenligning noget mere afdæmpet. Tak til træet i øvrigt for at så sig selv det helt perfekte sted.

Afdæmpet kan man til gengæld ikke bruge til at beskrive syrenernes velkendte duft.

Den lækreste duft leveres imidlertid af de mørke blomster i træpæonen delavayi, hvilket efter sigende hænger sammen med, at de producerer specielt meget nektar. Hvis planten ser våd og hængeøret ud, skyldes det, at vi fik hele 10 lækre mm regn i eftermiddags.


De højt forædlede træpæoner har er der derimod overhovedet ingen duft. Til gengæld er blomsterne enorme. Yashiyo tsubaki hedder denne træpæon.
 


Shima nishiki er en træpæon, som med alderen kan blive tofarvet i rødt og hvidt. For min skyld må den gerne holde sig til de diskrete striber, der kan skimtes på de yderste kronbladene.


Duetræet dufter heller ikke. Nu er blomsterne så småt begyndt at lægge sig i græsset under træet.


Hvis jeg havde haft pollen på næsen efter haverundturen, ville det ikke have været så underligt, for der gik sport i at opsnuse lækre dufte.  Mme le Coultre bruger alt sit krudt på blomstringen og dufter overhovedet ikke.

Alt i alt var det fobløffende og skuffende få, jeg fandt; men liljekonval og guldazalea går man aldrig fejl af.


Alstroemeria/ inkaliljens blomster er så smukke, men planten er helt ustyrlig plantet ud i haven. Derfor bruger jeg den som en dekorativ krukkeplante, der blomstrer utroligt længe, især når man hele tiden fjerner de afblomstrede frøstande. Denne variant hedder Indigo. Ingen duft.

Denne klippede acer tænker jeg nærmest på som havens signaturplante, og hvis du mener at have set en lookalike i det sidste nummer af Alt om Haven, så kan du være ganske rolig; for det var faktisk vores træ, der var et billede af.

Kommentarer

 1. Hej derude i udkantsdanmark
  Der er dejligt og ikke overrendt :) Du har ret i, at raps er lidt stram i lugten, jeg vil ikke en gang kalde det duft. Min mørke træpæon synes jeg ikke dufter, det gør derimod de andre jeg har. Min clematis Mme le Coultre er slet ikke i blomst endnu.
  Tillykke med regnen, hvor er det godt, vi har også fået 10 mm i dag, og det regner nu, så jeg gik ind :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her er fint, især efter at det har regnet. Karsten har heller ikke duft i sine delavayi, så det varierer åbenbart fra plante til plante.

   Slet
 2. Så morsomt at din flotte lønn er tatt bilde av! Den er utrolig lekker. Vakre trepeoner også. Her styrtregner det akkurat nå, så det høres ut som det kommer mye regn her.

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag hænger træpæonerne oven på regnvejret. Hellere det end ingen regn.

   Slet
 3. Ja det er faktisk ikke så ringe, at bo i udkantsdanmark 😀
  Flot farve på Inkaliljen, jeg troede kun at det var den orange og gule der kan overleve i haven og dem har du helt ret i, er helt ustyrlige.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er slet ikke værst at bo her. Ja, man skal ikke lade sig narre af inkaliljernes forfinede udseende.

   Slet
 4. Tænk engang, Marie... jeg har aldrig duftet til en træpæon, fordi jeg var 100% sikker på, at de ikke dufter.
  Der er dejligt her i nærværsdanmark. Og der dufter også bedre end inde i byerne. Din syrenhæk må være bedøvende og berusende :-)
  Hvorfor var din Acer i Alt om Haven - jeg har ikke læst bladet?
  Vi har fået 5 mm i dag, men alt tæller.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle dufter åbenbart, mens andre ikke gør. Syrenerne derimod dufter allesammen. Der er faktisk en hel artikel fra vores have i bladet.

   Slet
 5. Hej Marie

  Morsomt at du har været i 'AoH' med din Acer!
  Mine P. delavayi har ikke den markante duft du beskriver - jeg skal have næsen helt ned mener jeg at huske. Itoh pæoner derimod er ofte helt ustyrlige, deres diskutable lugt/duft er hos mig noget helt specielt.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 6. Det er interessant, at duften varierer hos delavayi. Duft hos itoh pæoner har jeg til gengæld ikke observeret. Det må jeg huske at tjekke til den tid.

  SvarSlet
 7. Hei Marie.
  Jeg kan tenke meg at det er en fantastisk duft med syrinene dine. For noen flotte trepeoner.
  Din acer er skikkelig flott. En kan få mye flott med å formklippe.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, duften er herlig. Jeg har ikke taget tid på træpæonernes blomstring, men den varer jo desværre kun i kort tid. Aceren bliver også klippet mindst tre gange om året.

   Slet
 8. Hvor er det dog en flot acer, men pæonerne er nu også imponerende. Det er skønt med dufte i haven, og syrenernes duft lige nu er noget af det skønneste. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Susanne. Syrenduften er nærmest indbegrebet af den danske maj.

   Slet
 9. En plante der osse dufter helt fantastisk nu er Akebeia, femfinger. Den er bedøvende.
  Jeg forsøger faktisk at få Alstromeia til at sætte sig fast i haven. Det er den gul-orange. Den har været i et bed i mange år men nu er det for skyggefuldt til den. men ikke om den vil komme andre steder. Jeg vidste ikke der fandtes andre farver der er hårdføre herhjemme. den Indigo må jeg vist på jagt efter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Sandt at sige så ved jeg ikke, om indigo er hårdfør ude i haven, men jeg ved i hvert fald, at der findes flere hårdføre versioner end den orange og den gule. Mærkeligt at den ikke vil trives hos dig.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Det är trevligt att gå i trädgården och överraskas av något som doftar. Just nu är det syrenen och en flox. Så småningom blommar pionerna och den doften för tankarna till sol, sommar och hav, till Farmors trädgård. Fina trädpioner och din Acer är makalöst fin. Nu mullrar det här och trodde det skulle bli lite regn, men det blev inte mycket.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er herligt at blive overrasket af en duft, man slet har forventet. Lunt og fugtigt vejr understreger også dufte, mens det mere kølige vejr, vi har haft de seneste dage, dæmper dem. Efterhånden har det regnet så lidt i år, at man bliver lykkelig over lyden af regndråber, der trommer på taget.

   Slet
 11. Hej Marie!

  Vilken bild du fångat av böljande rapsfält med vindsnurror i bakgrunden, helt underbar är den bilden!

  Jag förstår mycket väl att er Acer hamnat i en trädgårdstidning, den är som en staty där den står, perfekt uppstammad och otroligt vacker.

  Gott ni fått regn, hör och häpna men denna gång verkar det räcka åt oss också. Ett rejält smatter hördes på hustaket från tidig morgon, underbart!

  Allt gott!

  SvarSlet
 12. Tak for kommentaren, Gunilla. Det første billede stammer fra en gåtur, som skulle bringe mig op på det foreskrevne antal daglige skridt. Før i tiden ville jeg have forsvoret det, men faktisk er jeg nu blevet glad for den (næsten) daglige gåtur.

  SvarSlet
 13. Nåh, udkantsdanmark er det derude, hvor du bor? Jeg har hørt om Maren i kæret, jeg troede, det var et sted i hendes nærområde.
  Blomstrende rapsmarker er flotte mod en blå himmel, men jeg synes, de godt kan blive lidt for dominerende både i farve og lugt. Jeg vælger hvidtjørnen. En køretur tværs over Danmark, når hvidtjørnen blomstrer i hegnene, er for mig noget af det smukkeste. Og din hvidtjørn har valgt det helt perfekte sted at vokse op.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 14. De er helt formidable lige nu, hvidtjørnene. Det har du helt ret i.

  SvarSlet
 15. Så mange flotte bilder du deler, jeg har endelig fått min første trepeon, så nå gleder jeg meg til den blir etablert i hagen. Ha en fin søndag, hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sommetider skal der tålmodighed til. Også en fin søndag til dig.

   Slet

Tilføj en kommentar