især pæoner

Store bededag er dejligt kølig med spredt regn, noget, som vi har ventet på meget længe. På blomsterfronten har staudepæonerne veitchii og mairei allerede afblomstret, og i dag kan jeg vise anomale, emodi, trådpæon/ tenuifolia og svovlpæon/mlokosevitchii.Også træpæonerne er begyndt at springe ud. Her kan jeg vise en rockii, delavayii og en ukendt, som består af en enkelt beskadiget stilk med en enkelt blomst. Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg bedst hjælper planten videre.Clematis montana fylder sin bue helt ud. Barnebarnet Eva sagde sidste år, at der kunne tages et flot bryllupsbillede foran buen, så det er meget passende, at den hvide busk i baggrunden er perlebusken / exochorda med tilnavnet The Bride.

Vores største rhododendron er denne udgave af Silberwolke. Den springer altid ud i etaper, og til sidst bliver blomsterne nærmest hvide.  Jeg foretrækker nu dette stadie, hvor der er mere farve på busken. Det tager rigtig lang tid at fjerne visne blomster til den tid.

Flere rhododendron: forrest Graziella, den mørke er concinnum og bagerst kan man lige skimte Metternichii. Den mørke busk er mørkbladet hyld/ sambucus black lace.

Vi bliver i de samme farvenuancer med en mørk nøkketunge, ligularia britt marie crawford til venstre, en pink geranium i baggrunden og bjerghulsvøb/ chaerophyllum hirsutum var roseum i forgrunden. Den sidste har jeg sået fra frø, og den bliver stille og roligt større og større år for år. Nu ser det også ud til, at den er begyndt at så sig selv.

En anderledes farvekombination: selvsået miliegræs/ milium effusum aureum sammen med de nye chokoladefarvede skud af  bronceblad/ rodgersia pinnata superba.

Endnu en anderledes farvekombination: akelejefrøstjerne/ thalictrum aquilegifolium  i knop sammen med blomstrende lundgylden/ smyrnium perfoliatum. Den sidste sår sig selv og bliver ikke mange år gammel. Til gengæld skaber den noget liv og variation over sit voksested.

Kommentarer

 1. Hej Marie!

  Underbart vackert med blommande pioner och rikblommande Rhododendron. Vilka frodiga och välvuxna Rhododendron!

  Här är pionerna på gång också och lackpionen har mer eller mindre blommat över redan, det går ju alldeles för snabbt för pionerna om det är varmt och soligt.

  Gott att ni fått regn. till helgen visar prognosen nederbörd även här, får se om det håller.

  Njut av din underbara vårträdgård!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt med en kommentar fra dig, Gunilla. Det køligere vejr kan forhåbentligt få pæonernes blomster til at vare bare lidt længere tid. Og rhododendronblomsterne er også smukkest, når de ikke hænger i varmen.

   Slet
 2. Ja en dejlig dag, men jeg kunne nu godt bruge noget mere regn... sølle 3 mm. Det har da frisket det hele op oven på alt det sol og blæst for det bryder planterne bestemt ikke om. Her står selv mælkebøtterne i vejgrøften og hænger. Hvor sjovt for jeg har også taget et billede med bronzeblad og den gule græs sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kunne bestemt også sagtens bruge noget mere regn. De to planter supplerer nu også hinanden rigtig udmærket.

   Slet
 3. Hej Marie

  Flotte kombinationer - og lækre blomstrende sager du kan vise.
  spændende med din beskadigede pæon, den ser flot ud! må¨ske den bare skulle have lov at stå der?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Karsten. Det kan godt være, at jeg bare skal lade den stakkels træpæon klare sig selv.

   Slet
 4. Hej Marie
  Wow :-)
  Jeg bemærker især din første pæon. Anomale. Jeg har nemlig en, der ligner rigtig rigtig meget, men jeg har noteret, at den hedder Anemoniflora. Jeg kan ikke rigtig identificere forskellen ud fra Google. Du skulle vel ikke have begge to eller kende dem, så du ved, hvad den nøjere forskel er? Jeg sidder med en lumsk anelse om at min er Anomale, og jeg skulle jo gerne kalde den ved dens rigtige navn. (Den har gule støvdragere).
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bare så irriterende at opdage, at man sikkert har kaldt en plante noget forkert. Anemoniflora har jeg også, så når den springer ud, skal jeg straks lægge et billede op af den. Den er en bonderose/ officinalis og har ligesom mere substans end den lettere blomst i anomale.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Flotte peoner. De har begynt så smått her også.
  Clematis montana har stått i tre år her uten å blomstre. Det er ikke noe nytt hos meg. Får nyte synet av din.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mærkeligt at din montana ikke blomstrer. Du beskærer den forhåbentligt ikke forkert.

   Slet
 6. Det er en meget flot sammensætning med nøkketunge, storkenæb og bjerghulsvøb. Men de nederste sammensætninger er nu også fine. Det ser så frodigt ud i jeres have. Vi trænger meget til regn, men fik desværre kun 2 mm i dag.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser måske nok frodigt ud, men vi mangler bestemt også vand. Vores lerjord er nok en fordel i perioder med tørke.

   Slet
 7. Så flotte peoner du har! Rockii er så fin. Det eneste som er negativt er at de blomstrer så kort tid. En får nyte de den korte tiden de varer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rigtigt. Lige nu er temperaturen dalet, og det forlænger da blomstringen lidt.

   Slet
 8. Vi fik desværre ikke mere end 2mm, men det friskede da op på det hele. sikke mange smukke pæoner, I har. Lundgylden er utrolig smuk, og jeg har ofte tænkt på at anskaffe mig den til den gule have. Smuk kombination med akelejefrøstjernen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik noget lignende, så det må gerne regne igen i dag. Det er vel et minus, at lundgylden normalt er toårig og står som en grøn plante det første år. Heldigvis fornyr den sig med selvsåning. I din store have kan du sikkert godt finde et område, hvor den kan få lov til at udfolde sig.

   Slet
 9. Hei Marie, nydelig blomstring hos deg, her er bare en peon kommet i blomst ennå. Sommervarmen kom plutselig tilbake hit, nå begynner jeg å bli bekymret for brønnen. Ha en fin helg. Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en skøn tid for os pæonfans:-) Uha, det er tidligt at skulle bekymre sig om vandmangel.

   Slet
 10. Så vackert och kombinationen av gräset och rodgersian var makalös :) Pionerna har börjat blomma här också men de som borde varit tidigast har lite problem. Tror det är torkan som gjort att de stannade upp.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Naturen skaber sommetider selv nogle fine sammensætninger helt uden vores hjælp. Det er så herligt, når det sker. Efterhånden begynder vi at kunne se eftervirkningerne fra tørken sidste år. Svovlpæonen er desværre også mindre frodig i år.

   Slet
 11. Super smukke sammensætninger(!) - og hvor står det hele flot hos dig.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Ulla. Det står godt, ja, men trænger bestemt også til vand.

   Slet
 12. Vakre peoner! Du får nyte blomstringen!!
  Her ligger vi noe etter dere,men nå virker det som varmen er kommet og vi fikk ganske kraftig regn i natt, noe som virkelig er kjærkomment.
  Fine fargekombinasjoner i bedene:-)
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, blomstringen går hurtigt, især nu hvor vi sukker efter vand. Jeg håber, at meldingen om regn hen i ugen står til troende denne gang.

   Slet
 13. Hej Marie!
  Wow vilken färgprakt och sköna kombinationer. Var tvungen att googla Chaerophyllum hittade ett svenskt namn, Rotkörvel. Den är riktigt vacker och en härlig färgmatch med grannväxterna. Fantastiska trädpioner. Kom på att jag har eller har haft en Montana, men som så många klematis, är det nästan bara alpklematisar som trivs hos mig. Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Chaerophyllum er ikke heller særligt udbredt i Danmark; men som jeg husker det, er den ikke vanskelig at så. Solen og varmen i dag lokker virkelig træpæonerne til at blomstre. Montana regnes for fuldt hårdfør her i landet; men det er jo alligevel ikke altid, at man har held med at få dem til at trives i sin egen have.

   Slet
 14. Ai, ai hvor mange vakre peoner du byr på. Dere ligger nok foran oss med foråret, for mine peoner er ikke kommet i knopp riktig ennå.
  Nyt!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet

Tilføj en kommentar