spredte indtryk fra slutaugust

Her på overgangen til den første efterårsmåned er rosernes genblomstring godt i gang, omend den varierer fra rose til rose både i forløb og omfang. Crown Princess Margareta kan fremvise en fin klase. Selvom den beskrives som en rose, som både kan behandles som en storblomstrende rose og en slyngrose, så bliver stilkene på vores plante meget lange og temmelig vege, så jeg har bestilt et stativ til den hos stativmesteren.

De mørkerøde roser opfatter jeg nok som aristokraterne blandt roser. Her er det med uret startende nederst til venstre Munstead Wood i knop og udsprunget, Barcarole og Burgundy Ice.

Heidi Klum har nok for meget blåt i farven til at kunne kaldes mørkerød. Pink-violet måske.

Sally Holmes blomstrede ikke vildt i første omgang, fordi rådyrene stjal knopperne. Nu har de fundet andre steder at fouragere, og rosen har kvitteret med at udvikle knopper en masse.

Knud Pedersen kalder den en buskrose, mens den andre steder betegnes som en klatrerose.

Noget helt andet: Rhododendron bureavii kan noget, som roserne ikke formår, nemlig at være en smuk plante, også når den ikke blomstrer, især når solen fremhæver det brune indument på stilkene og bladenes bagside sammen med bladenes skinnende, mørkegrønne overside.

En anden plante, som solen har let ved at finde, er persicaria Painter's Palette. Den står på et mørkt hjørne og lyser op, også selvom solen ikke skinner.


Paraplyblad/ diphylleia cymosa har sine flotte frøstande at fremvise, mens de store blade visner mere og mere.

Der kan ses usædvanligt mange flotte hibiscusbuske i år, synes jeg, og vi kan skam også godt være med.

Sidste år var vi bogstaveligt talt ved at drukne i æbler. I år er mængden mere overkommelig, og skovfogedæblerne er store og flot mørkerøde.

Zinnia hører til de sommerblomster, jeg sår hvert år. I år har successen ikke været overvældende, men smukke er de da.


Her ved overgangen til september er vores liljer afblomstret lige med undtagelse af Black Beauty.

Kommentarer

  1. Du har så mange fine roser. Den hibiscusen har så fin farge. Jeg prøvde å ha den inne, men den fikk både lus og spinnmidd. Så jeg må nok prøve en og se om den overlever ute her :)
    Zinnia er også så fine, og den er en spennende sommerblomst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det undrer mig ikke, at hibiscussen reagerede negativt på at opholde sig inde. Det er afgjort en udendørs plante, som nok er lige på sin nordlige grænse oppe hos dig; men du har jo før haft held med at gå imod anvisningerne.

      Slet
  2. Ja det er ved at være sket med liljerne. R. bureavii er bare smuk året rundt. Jeg har lært noget nyt om rhodoer, jeg vidste ikke, at det lag der er på oversiden har et navn. Det hedder tomentum, dejligt at blive klogere :)
    Min Crownprincess skulle også klatre, men den er ikke supergod til at klatre op af en pæl, det er nok bedre som din at få et stativ.

    SvarSlet
    Svar
    1. Bureavii hører til blandt de rigtig flotte rhododendron, det kan vi hurtigt blive enige om. I grunden burde rosen ikke markedsføres som storblomstrende med den vækstform, den nu engang har.

      Slet
  3. Hej Marie

    'Black Beauty' er bare et virkelig vellykket kryds!
    Flotte frøstande på Diphylleia cymosa - den burde jeg nok prøve i Sverige!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, BB leverer varen. Diphylleia ville i hvert fald godt kunne klare vintertemperaturerne deroppe.

      Slet
  4. Mine roser er også kommet i blomst igen, en del af dem.
    Jeg er enig i din betragtning om aristokraterne blandt de mørke roser - hvor er de altså bare flotte.
    Min Crownprincess M. har også svært ved at klare sig uden stativ.
    Zinnia - en skøn sommerblomst - sjovt nok er vores heller ikke så frodige som sidste år, men det er nok fordi vi ikke har passet dem godt nok.

    SvarSlet
    Svar
    1. De er dygtige, vores roser. Selvom strålepletten generer dem, blomstrer de alligevel og bliver vel ved, indtil frosten sætter en en stopper for det. Hos mig var der for få Zinnia, der spirede, men jeg prøver uden tvivl igen til næste år alligevel.

      Slet
  5. Hej Marie!
    De mörka rosorna tilltalar mig, hos mig ser det inte ut att bli så mycket mer rosor i år. Fantastisk Hibiscus, färgen är vacker. Mina Zinnia som jag sådde för första gången i år, lyckades jag bra med, men så fort blommorna slog ut, blev de angripna av något kryp. Provar igen nästa år. Det är lika med äppelskörden hos dottern, inte mycket äpplen i år, förra året dignade grenarna så de knakade.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du må glæde dig over, at der er "wildlife" i haven, selvom det går ud over dine zinnia 😉

      Slet
  6. Hei Marie.
    Her er rosene begynt å komme igjen etter en pause. Ingenting er skjønnere enn en rose i blomst. Falt for painter's palette. Et nytt bekjentskap. Zinnia har ikke vært all verdens i år. Det gjelder stort sett alle sommerblomster.
    Ha en god dag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ok, det trøster mig lidt, det, du skriver om sommerblomsterne. Roser skal bare blomstre, det er nu engang deres mission her i livet.

      Slet
  7. Aj altså. Painter's palette er da bare skøn. Intet ondt om de særdeles smukke roser, men den er nu muntert 'eye catching'.
    Lisbeth

    SvarSlet
  8. Jeg er bestemt ikke uenig med dig. I år ser den ikke ud til at ville blomstre, og det passer mig helt fint.

    SvarSlet
  9. den "painters palette" skal jeg vist ha tjekket ud. den ser spændende ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  10. Sikke skønne roser, du har. Min CPM skal vist også have et stativ. Den vælter ud over græsplænen, til stor irritation for min mand, der står for græsslåningen. Jeg har bare ikke helt bestemt mig til, om den skal bindes op eller bindes ned ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nedbinding er jeg ikke ret god til, selvom jeg godt ved, at det fremmer blomstringen; men en form for støtte skal den i hvert fald have.

      Slet
  11. Persicaria ‘Painter’s palette’ kender jeg ikke, men den ser vel nok spændende ud. Jeg kan godt forestille mig, at den kan lyse op på de lidt mørke steder i haven. Skovfogedæbler vækker minder om min barndom. Jeg holdt så meget af smagen, som jo er lidt speciel og ikke ligner andre æbler.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. En enkelt Painter's Palette fungerer fint, men mange af den ville nok være alt for voldsomt. Søren er specielt glad for skovfogedæblet, fordi det ikke indeholder ret meget syre.

      Slet
  12. Jeg sår også zinnia hvert eneste år. I år fik de en lidt forkølet start, men skal love for de er kommet efter det. De står dog i et højbed, hvor de ikke står optimalt. Næste år må jeg se at få dem sat ud i bedene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan altid finde plads til forbedringer 😊

      Slet
  13. Hei Marie.
    Så godt at du kan nyte rosenes andre blomstring. Dere har mange vakre roser.
    Her er det ingen remontering for våre roser i år, uten at vi vet hvorfor.
    Persicaria "Painters Palettte" må vi prøve å finne, den vil nok lyse opp i et skyggebed:-)
    Ha en fin uke/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var da mystisk, at jeres roser ikke genblomstrer. Painter's Palette vil jeg absolut anbefale.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid