"Nu rykker det"


Ullas overskrift fra forleden kan godt tåle genbrug i dag, ikke fordi jeg har gang i tilnærmelsesvis så mange projekter som Ulla, men fordi haven eksploderer om ørerne på os med planter, som springer ud med de lækreste blomster. Faktisk tror jeg næsten, at disse forårsblomstrende stauder og løg, som visner væk fra jordens overflade efter blomstringen, hører til mine favoritplanter.
Stjernemagnoliaen er allerede så småt begyndt at smide de tidligste blomster, og nedenunder den blomstrer de forskellige blodurt på livet løs. Det vil dog sige, at den rosa Amy står et mere skyggefuldt sted og er forsinket i forhold til de andre.



I år er der en pæn blomstring i erythronium sibiricum, og ifølge eksperterne sker det kun, hvis den har gennemgået en kold periode. Sidste år så jeg den næsten ikke, så måske har de ret.

Erythronium hendersonii er nok min yndlingshundetand. Med tiden danner den en fin lille gruppe, og blomsten er da et lille kunstværk. På grund af det varme vejr har flere af blomsterne allerede lagt ørerne tilbage, og det gælder også White Beauty.



Pulsatilla/kobjælde er en staude, jeg glæder mig over at gense hvert eneste forår uanset, hvilken farve de har; men i år er humøret ekstra højt, fordi jeg omsider får lov til at opleve den himmelblå variant, som kaldes Budapest. Den har jeg sået frø af hvert år, jeg har kunnet opdrive dem fra de alpine frøformidlinger, men resultatet har altid været skuffende og lignet den lilla herunder til forveksling. Den er også nydelig, men Budapest er lige et my kønnere.



Den semidobbelte adonis amurensis fukujokai kommer lidt som en overraskelse her i april, når man er vant til at se adonis i blomst om vinteren.

Jeffersonia dubia 

Cyclamen pseudoibericum er forårsblomstrende og tager over efter den vinterblomstrende coum.

Til sidst et billede af clematis Pixie i blomst. Den har se halvvissen ud henover vinteren, så jeg er taknemlig for de blomster, den trods alt har kunnet sætte an.

Kommentarer

  1. Jeg blir helt betatt av alt du viser som blomstrer hos deg nå! Så mye fint du har. Jeg er enig med deg i at planter som visner ned etter blomstring er det noe eget ved. Dine hundetenner er så fine, og de er som små kunstverk ja. Kubjeller er også så fine. Alle du viser er egentlig veldig fine alle sammen 😊

    SvarSlet
  2. Hej Marit. Nu er der ikke længere frostskader og den slags, der skæmmer de blomster, som springer ud. Tværtimod er de superfriske at se på. Det er herligt!

    SvarSlet
  3. Hej Marie!
    Det har verkligen exploderat av vackra blommor hos dig. Backsipporna har precis kommit upp ur jorden här och min stjärnmagnolia är full i knoppar. Skall bli spännande att se om det blir många som slår ut. Äntligen har vi haft en riktigt varm skön dag idag.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er en sand eksplosion. Godt at læse, at varmen også har indfundet sig i din have. Det er en skøn tid.

      Slet
  4. Åh hvor har du mange dejlige planter, jeg bliver lidt misundelig, for de få sjældenheder jeg havde, kunne jeg ikke tage med mig, for de er jo ikke til at finde om vinteren. Yderligere generer det mig, at den nye ejer stort set ikke viser billeder på fb af alt det skønne, der er nu. Men jeg har jo selv valgt. Vi har det ikke så lunt her hos os, vinden er stadig skarp fra alle verdenshjørner, men der kommer da lidt af den tidligere haves herligheder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sidste forår humpede jeg rundt med en brækket ankel og kunne ikke nyde foråret, som jeg kan i år. Det er virkelig lykken. Det er klart, du savner alt det smukke i den gamle have. Det kan vist ikke være anderledes.

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
  5. Ja, det rykker sandelig, og den overskrift er der nok mange der kan genbruge i denne tid, men du har da virkelig grund til at være tilfreds med havens skønheder! Jeg er fuld af beundring for din sans for de små og tidlige, og din vedholdenhed når det gælder om at skaffe flere og flere varianter. Tillykke med Budapest! En rigtig køn kobjælde i en herlig blå farve. - Og så alle de fine hundetand med deres vidunderlige tegninger og farver - ja, og alt det andet som jeg slet ikke kender!
    Tænker dine større projekter ligger tilbage i tiden, da I udformede haven, og nu gælder det om at raffinere det der er fra år til år. Måske når jeg også dertil engang:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  6. Jeg gætter på, at planterne har et indbygget vækkeur, som sætter dem i gang, og så sørger det flotte forårsvejr for, at det sker på flotteste vis. Efter så mange forsøg er det en kæmpesejr omsider at kunne nyde synet af Budapest. De store projekters tid er forbi for vores vedkommende, det er vi enige om; men justeringer og småændringer og nyinvesteringer synes jeg er med til at fastholde energien og haveglæden. Jeres have er I allerede nået langt med. Der er virkelig sket meget.

    SvarSlet
  7. Den 26.4 tager Per og jeg til Lønbæk, Dorte har inviteret os til Haderup og se hendes have, vil I med igen, så vi kan gentage turen fra sidste år, nu er det jo på et andet tidspunkt end sidste år?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne have været hyggeligt, men Sørens kroketklub holder stævne den dag, så det kan vi desværre ikke.

      Slet
    2. Ok så nøjes vi med Haderup denne gang.

      Slet
  8. Hvor er de yndige de hundetand, set så tæt på har de, de fineste tegninger i kronbladene.
    Og en magnolie i fuld blomst? wow, jeg har lige været ude og kikke på min. Der er ikke antydningen af blomster. Den burde ellers osse være en forholdsvis tidlig.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hundetandene er usædvanligt fine, synes jeg også. Mærkeligt med jeres magnolia, for der er en del, der blomster her rundt omkring i nabolaget.

      Slet
  9. Et fantastisk syn med magnolien i fuld blomst. Det er altid lidt spændende med magnolier og den sene nattefrost. Dine blodurt er så fine og de hundetand er små kunstværker. En fornøjelse med sådanne tidlige vækster, der lyser op før resten af haven er i fuld gang. Tillykke med Budapest - en sejr for vedholdenhed (stædighed?)!

    SvarSlet
  10. Hej Sydney. Ja, der er meget, man kan nyde synet af nu, og I år er vi heldige at kunne opleve magnoliaen i blomst helt uden frostsvidninger. Lidt stædighed skader ikke 😁

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid