En kæmpe er faldet


Allerede i november 2012 lagde vores belle de boskop æbletræ sig om på siden efter en intens  regnvejrsperiode; men Søren formåede at rejse det op igen, og ved hjælp af et støtteben har det overlevet lige til i onsdags, hvor en lignende omgang regn gav det dødsstødet. Denne gang står det ikke til at redde, og det kan heller ikke undre, når man ser, hvor gennemhullet stammen er lige over jordoverfladen. 
Træet har sat mange æbler an, som man kan se på kronen. De seneste år er de dog blevet mindre og mindre, så det er godt, vi fik plantet en afløser sidste år; for når man først har vænnet sig til at have belle de boskop æbler, er de svære at undvære.



Noget helt andet: Salvie holder jeg meget af, altså ikke krydderurten, men stauderne, og især dem med intense, mørklilla farver; men de trives ikke i vores tunge lerjord. Derfor havde jeg en plante i en krukke for et par år siden, og lige siden har der været selvsåede salvier der, hvor krukken oprindeligt stod. Piksten og grus passer åbenbart salvie bedre end vores havejord.

De såkaldte solbærsalvier kan overhovedet ikke overleve ude, men er så nuttede, at jeg accepterer bøvlet med at sørge for, at de trives i krukker. Den, der dufter af solbær, er ikke sprunget ud endnu, men det er Autumn Joy og Nachtvlinder.



Udsigten til skovhaven fra mit kontor domineres af en gruppe fjerbuske. I gamle landbohaver stod der altid store grupper af fjerbusk, som dengang blev kaldt spirea. I dag tror jeg ikke, de er ret almindelige.Hvad den høje hedder, ved jeg ikke, men den lavere i forgrunden er Horatio, som er en krydsning mellem en lav og en høj fjerbusk. Dens blomster minder en del om astilbe, men planten er højere og tåler tørke bedre. Der går mange år, mellem jeg får vist disse fjerbuske på bloggen,  selvom de faktisk er rigtig kønne stauder og fungerer godt i skovhaven.


Den helt lave koreanske fjerbusk, som er blevet brugt til at skabe Horatio, ser ikke ud af meget lige nu, men er et udmærket bunddække og får de flotteste efterårsfarver.
aruncus aethusifolius

Kun 15 cm høj er denne formosalilje, selvom den i sit hjemland bliver mellem 30 og 90 cm, og kun en enkelt blomst kunne det blive til i år.
lilium formosanum pricei

Kommentarer

  1. I er heldige med jeres nye Belle de Boskop, jeg købte et for mange år siden, den har ikke givet mange blomster og selvfølgelig heller ikke æbler. Nu behøver jeg ikke ærgre mig over den længere. Der groede til sidst en clematis i den. Fjerbusk af den høje slags, startede jeg haven med, Ida forærede mig sin, der var blevet for stor. Flot var den, men de sidste år var der ikke meget sjov ved den, det var sikkert for tørt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi ville have haft en rød belle de boskop, men den var ikke til at opdrive. Forhåbentligt får de nye æbler i det mindste røde kinder. Fjerbuske tåler en vis mængde tørke, men selvfølgelig går det ud over væksten og blomstringen.

      Slet
    2. mit træ var rød Belle de boskop

      Slet
  2. Hej Marie!
    Så tråkigt att ett stort ståtligt träd säckar ihop. Den har varit stark som orkat stå kvar trots att den var ihålig. Är imponerad över alla äppelkart. Fjäderbusken är dekorativ. Jag har endast några få liljeknoppar kvar, som jag försöker skydda. De andra är uppätna av antingen hare eller rådjur.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Træet levede på lånt tid, så vi var forberedt. Det er, som om man altid lige halter et skridt bagefter, når det handler om at beskytte planterne mod de sultne dyr.

      Slet
  3. Så synd med det store epletreet, men det er en tid for alt som det så pent heter. Ditt nye epletre ser lovende ut med alle eplene. Ja, stauden Salvie er jeg også så glad i, men den lilla blir mindre for hvert år som går her. I fjor plantet jeg en hvit variant av den, og den har doblet seg på et år. De liker nok god drenering ja. Flott solbærsalvie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er en tid for alt, ja. Hvid salvie er bare desværre ikke nær så interessant for mig som den lilla. Det er den mørklilla farve, jeg er vild med.

      Slet
  4. Synd når et gammelt træ forsvinder, men jeres nye æbletræ ser ud til at være godt i gang. Godt at salvierne kan finde et godt sted at være hos dig. Den koreanske fjerbusk er meget fin - sikke et flot løv!

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi synes selv, at vi var snydeheldige, at vi fandt et nyt æbletræ i sådan en fin størrelse, så vi ikke kommer til at vente i årevis på de første æbler.

      Slet
  5. Der bliver altid et hul når sådan en kæmpe falder.. Vores lever osse på lånt tid. Det knækkede en kæmpegren af for et par år siden, det viste sig at være delvis hul. Så vi plantede et nyt. Rød boskop skulle det være, men de æbler der har kommet indtil nu, viser knapt rød kind. Så det er vist falsk vare betegelse at kalde det rødt...
    Fjerbusk er statelige, men vist mere følsomme overfor tørke end jeg troede. Mine er i hvertfald ikke nær så blomsterrige som før. Eller er det måske fordi de får mere skygge nu??
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. En gren, der falder af, og hul I stammen, er ikke gode tegn. Den røde variant er det åbenbart ikke helt ligetil både at finde og få godt i gang. Vores gamle fjerbusk ser heller ikke ud af meget længere. Den får hverken meget lys eller vand og trænger uden tvivl kraftigt til at blive flyttet og plantet om.

      Slet
  6. Ak og ve, en kæmpe er faldet. Det er jo en ulykke, men altså mere eller mindre forudsagt. Godt I har en ny på vej, selvom det vil vare noget før I har Belle de Boskop æbler nok. Du gav mig en idè med dine fjerbuske! Er de mon nogenlunde rådyr-sikre? Jeg overvejer at indføre en eller flere af de høje (gammeldags) i kolonien, hvor så meget andet er forsvundet ned i rådyrmaver. De små koreanske har jeg et par stykker af herhjemme og de er så fine i bladværket, men de høje er jo også smukke.
    Salvier er lidt mærkelige, for vi havde enormt mange af dem på den kirkegård, hvor jeg arbejdede, og der var jorden massivt blåler, men de såede sig selv i perlestenene. Måske skal de bare have lidt løst materiale for at slå an, og dernæst er de åbenbart ret ukritiske? Dine er meget søde, både de selvsåede og dem du forkæler i potter.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er mit indtryk, at rådyrene går helt uden om fjerbusk, måske fordi bladene føles ru og nok ikke er behagelige at få i munden. Det er også min konklusion, at salvie foretrækker meget løs og gruset jord, men det kan vi simpelthen ikke tilbyde her på matriklen.

      Slet
    2. Jamen tak Marie! Så skal jeg ud og købe mig en fjerbusk.

      Slet
    3. Velbekomme. Så vil jeg anbefale Horatio, for den har arvet det fine løv fra den koreanske fjerbusk og er så solid i stilkene, at den ikke vælter i blæsevejr.

      Slet
  7. Det var godt, I havde garderet jer med et nyt æbletræ, og jeg kan se, det nye træ allerede bærer frugt. De to salvier, som desværre ikke er hårdføre, har nogle utroligt smukke blomster. Tror du, jeg kan plante en i en krukke og opbevare den i garagen i vinter? Nu er forårets stedmorblomster ved at se triste og ranglede ud i krukkerne, og så ville det jo have været dejligt, hvis jeg havde haft en salvie, der kunne have taget over.

    Hilsen Elna

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu håber vi selvfølgelig, at æblerne på det nye æbletræ bliver store og flotte. Jeg opbevarede salvierne i et pivutæt, uopvarmet drivhus, og to ud af fire overlevede, så chancerne for overlevelse må siges at være fifty-fifty.

      Slet
  8. hvor er det trist at miste sådan et godt træ :(, men vi håber det nye træ kan leve op til sin forgænger :)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid