Et søndagsindlæg på en fredag.


 Uden egentligt at have bestemt det, har jeg fået for vane at udgive et indlæg om søndagen; men i morgen skal vi til konfirmation, og på søndag får vi gæster, så indlægget er rykket frem til i dag.

Jeg starter med surbundsplanter. Plettet gøgeurt/dactylorhiza maculata står i nærheden af rhododendron  campylogynum black med de sjove klokkeformede blomster.


Det er også heromkring de blå valmuesøstre holder til, nenlig i et bed i skyggen på nordsiden af stuehuset, som ikke tørrer ud. Det er morsomt at se, hvordan blomsten grangiveligt ligner krøllet silke, når den lige er sprunget ud, hvorefter stoffet glatter sig mere ud.


Rhododendron yakushimanum koichiro wada har vi både som krukkeplante og udplantet i et bed. Jeg foretrækker 100% blomsterne i krukkeplanten frem for de fuldt udsprungne, hvide blomster i bedplanten. Desværre kan jeg ikke abstrahere fra, hvor omstændeligt det er at fjerne de visne blomster og frøstande, når de er afblomstrede. Hvis vi skal have flere rhododendron, vil jeg have som krav, at de skal være selvrensende.


Så er jeg rykket over i staudebedet. Først en kombination af stjerneskærm og pileurt.

Så skumblomst/tiarella sammen med en broget storkonval/polygonatum variegatum.

Dernæst den mørke bronzeblad/rodgersia pinnata superba

Og til sidst en kombination af etageprimula og prydallium m.m. med en rødbladet acer  palmatum Brandt's dwarf i baggrunden.

Vores hjultræ/trochodendron aralioides er blevet til en krukkeplante her i foråret. Omplantningen gik glat, fordi træets rødder var samlede i en utroligt fast og sammenhængende klump.


Hjultræets blomster er sikkert ikke alles kop te, men det  gætter jeg på, atåkandemagnoliaens blomster  er.

Jeg slutter med et motiv, som jeg er blevet mere og mere glad for med årene. Det er især de mange forskellige former og konturer, der fascinerer mig.

Kommentarer

  1. Ja godt du ikke svigter, selvom I har travlt. Der er så meget fint at vise i din have. Jeg kan godt forstå, du er faldet for det sidste motiv, det ser godt udJ eg faldt over Rodgersia, jeg købte nemlig en sidst år, som jeg troede var død, men sørme om ikke den er på vej op nu. Der er kun to stængler op, men der er knop i, det er super. Hjultræet er specielt og Sieboldii har en flot blomst, der kommer vist ikke blomster i min i år heller.

    SvarSlet
    Svar
    1. Før i tiden syntes jeg, at jeg skulle nå at registrere alt, hvad der udviklede sig. I dag tager jeg tingene meget mere afslappet, og hvis der er motiver, som er meget besværlige, springer jeg over dem, også selvom det drejer sig om noget, jeg synes er vigtigt. Det er ikke altid nemt at forklare, hvorfor planter vælger at springe blomstringen over engang imellem, men det sker jævnligt.

      Slet
  2. Dine indlæg er altid velkomne, uanset om det er fredag eller søndag.
    Hjultræets blomst er måske ikke smuk, men det har da charme, sød er den da. Flot det har kunnet tåle en flytning til krukke.
    Du må have det mere fugtigt end jeg. Mine etageprimula vil kun trives i kantmudderet i "søen", slet ikke i selve haven.
    God weekend hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dejligt, at du gider lægge en kommentar til mit indlæg. I 2018, tror jeg det var, visnede alle vores etageprimula, og vi havde mange forskellige. Efter et par år var der fint gang i pulverulenta igen, som oven i købet såede sig selv ude i græsplænen. Nu har jeg vænnet mig til at tage frø af dem for at sikre mig, at de ikke dør ud.

      Slet
  3. Dine indlæg bliver altid læst, uanset hvornår du lægger dem ud. Men jeg er ikke på haveblogs hver dag, så der kan godt gå nogle dage, før jeg ser dem.
    Dine gøgeurt er rigtig flotte. Jeg skal vist en tur på engen for at se, om "mine" er sprunget ud.
    Spændende med en rhododendron med klokkeformede blomster.
    Pileurt og stjerneskærm er smukke selskabsplanter. De levner vist ikke ukrudtet mange chancer.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Omvendt så holder jeg op med at tjekke kommentarer til mine indlæg efter 2-3 dage. Gøgeurt i en eng er et smukt syn. Nej, i staudebedet er der ikke plads til ret meget ukrudt. Der er lommer med skvalderkål, som jeg ikke har været i stand til at udrydde.

      Slet
  4. Det er en travl tid både i haven og på helligdagene, hvor der holdes fester og sammenkomster, og man kan godt få brug for en stille stund, hvor man bare nyder de fine beplantninger i haven. Du har som vanligt nogle gode kombinationer Marie. Den mørke Rhododendron sammen med orkideen med de mørke pletter på bladene virker lidt mystisk men meget raffinereret. Også dine pileurt og stjerneskærme er fin - der er bare meget dejligt at glædes over!
    Når det kommer til krøllet silke kan vores almindelige røde valmuer jo godt være med i den beskrivelse, og det virker utroligt at de fine kronblade har styrke til at piske rundt i vinden. Dit hjultræ ser fint ud i krukken, og blomsterne minder mig om Efeu blomster. Sådan en åkande-magnolia er jo bare pragtfuld og eksotisk, og dit sidste motiv er sådan et godt parti! I evig forandring og altid spændende med sine forskellige elementer af runde tætte former, høje slanke og det vandrette hegn der holder det hele sammen. Meget vellykket!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din grundige kommentar, det sidste motiv tror jeg ville bestå sort-hvid prøven, hvor det er formerne, der træder frem.

      Slet
  5. Det er deilige bilder du viser av alt det flotte som blomstrer hos deg nå. Former og konturer lykkes du veldig godt med, Marie.

    SvarSlet
  6. Fine kombinationer du viser. Skønt når forskellige planter kan komplementere hinanden. Jeg læste et sted at nye havefolk elsker blomster mens de garvede elsker løv. Bedet du viser til sidst er meget flot. Fantastisk med variationen i grønne toner og planteformer og løvet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Noget er der nok om det, du skriver, for et blomsterhav siger mig absolut ingenting, men det har det dog aldrig gjort, ikke engang dengang jeg var nybegynder.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Vackert, med fina färger och former på dina växter. Undrar över Pilörten, om den sprider sig mycket ? Har en Ormrot Persicaria Bistorta som förökar sig något förskräckligt, så jag var tvungen att gräva upp den. Ser att det kommit nya plantor så jag fick inte upp allt , så jag får gräva lite till. Så synd då jag gillar växten. Den sista bilden är så fin, riktigt harmonisk.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Pileurten har jeg prøvet at google og er nået frem til, at den må hedde bistorta carnea, og den breder sig faktisk slet ikke urimeligt. Farven er ganske nydelig, synes jeg.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Slut på juni

Fra det kultiverede til det selvsåede

Intet juniindlæg uden roser

Mest bregner