Fur m.m.

I weekenden tog vi på familieudflugt  til øen  Fur, først og fremmest for at se et yderst sjældent guldfund, som en af vores bekendte har gjort på en mark ikke ret langt herfra. Fur Museum kalder det  Grønning Guldet, og det er virkelig imponerende i sin lidenhed.


Et pudsigt sammentræf er det, at den lykkelige guldfinder er identisk med den stenhugger, som har skabt figuren af Rødstensmanden, der står uden for museet.  Ifølge sagnet bor han under Rødsten, hvor han har gemt en masse guld, nok til at dække hele Rødsten, hvilket han ynder at gøre ved fuldmåne.

Ellers er Fur især kendt for sit moler (mo-clay eller diatomite clay  på engelsk), der gemmer på et utal af fossiler, og som også sælges i form af kattegrus. De medbragte hamre blev svunget af både store og små med stor ihærdighed, og nogle få, små fossiler blev da også fundet..

Vejret var gråt i gråt, alligevel håber jeg, at man kan skelne den typiske lagdeling af moleret.

I haven skal man også have øjnene med sig for at få øje på noget nyt. Blomsterne på høststenbræk/ saxifraga cortusifolia ser f.eks. umiddelbart ikke ud af ret meget, men er ret sjove i nærbillede.


En enlig codonopsisblomst forsvinder næsten blandt bladene.


Impatiens qingchengshanica ‘Emei Dawn’ er navnet på planten herunder. Impatiens kender vi som flittiglise, og det ligner blomsten jo overhovedet ikke. Nu har jeg fundet ud af, impatiens hører til balsaminslægten, og så kan jeg sagtens se ligheden med springbalsaminens blomster.


Tropaeolum speciosum har enkelte blomster tilbage og har sat ganske få blå bær.En anden slyngende tropaeolum er austropurpureum, som er ny i drivhuset. Den har sendt den første sytrådstynde lian op af jorden. Nu skal jeg have fundet noget, den kan klatre op i. Den bliver det så spændende at følge.




En enkelt fyldt hvid nøgen jomfru ser fin ud på trods af det fugtige vejr, og der bliver ved med at dukke smukke rosenblomster op, i dag viser jeg Reine Victoria og Nostalgi



Kommentarer

  1. Man kan sagtens se lagdelingen af moleret på dit billede, men det havde helt sikkert været sjovere at være der i solskin. Jeg har sjovt nok også lige været ude og tage billeder af høststenbræk, det er nu ikke alle planterne, der er blomst i, jeg havde opgivet at få blomst i mine i år, men pludselig var de der.
    Hvad er din erfaring med Reine Victoria, den har jeg ikke, jeg har læst at den er lidt sart.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, noget solskin havde bestemt været at foretrække. Vores stenbræk har opført sig lige som din. Reine Victoria minder rigtig meget om Mme Pierre Oger. Min erfaring med den er ikke, at den er specielt frostsart.

      Slet
  2. No siger do nok liige tropaeolum - hvad var navnet nu på den fantastisk flotte ' lian' I har i haven? Jeg har været forbi Thisted endnu engang med job, og tog en omvej hjem forbi lønbæk - der var jo mange sjove ting! Et par af dem fik et lift med til Fyn :-) hilsner!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen det var lige netop speciosum. Det var da en rigtig god idé at besøge Lønbæk. Anne Marie har klart flere ting, du kunne være interesseret i, end Heide i Thisted.

      Slet
    2. Mange tak, jeg vil se om jeg kan finde den ude i verden. Fur er rigtig spændende, vi boede derovre et par dage en flok venner og børn - og der blev fundet mange mere eller mindre definerlige fossiler i moleret.

      Slet
  3. Hej Marie

    Fur er en helt unik og spændende Ø!
    Ja, man skal lige søge lidt for at finde blomster i haverne, men det gik da meget godt for dig!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv børnebørnene syntes, Fur var spændende at besøge. Det kan ellers være svært at finde et mål, som alle aldre synes om. Balsaminen havde jeg opgivet, så den var det helt opløftende at få øje på.

      Slet
  4. Fur er spændende, nu både med guld og moler :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, guldet er kun til låns og skal tilbage til Nationalmuseet efter udstillingen.

      Slet
  5. Så flott staue han har laget, og det kan jo tyde på at han visste hvor gullet lå gjemt ;)
    Det var flott å se alle lagene i jorden, og hvilket fargespill det er i den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er noget, der tyder på det. Molerlaget er meget specielt med alle lagene,som blev dannet for 55 millioner år siden.

      Slet
  6. Fur er så flot/spændende, elsker billedet af de forskellige jordlag! Men hvor er det mange år siden vi sidst har været der....
    God dag:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er mange snusfornuftige jyder, der udnytter den gratis færgeoverfart lige nu.

      Slet
  7. Spændende tur til Fur I havde og forudseende at medbringe hammere så I kunne søge efter fossiler;))
    Heldigvis ved du hvad du skal kigge efter når du skal tage billeder i haven som vi kan se. Så er den der igen den høststenbræk og cordonopsisblomsten - jeg beundrer altid dem begge.
    Impatiens og balsaminslægten, ja det er til at se:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Fur var en positiv oplevelse, helt sikkert. Det er faktisk sjovt, at efter en del år med havebloggeri så genkender man mange planter i hinandens haver.

      Slet
  8. It must have been exciting, searching for fossils on Fur. So interesting and exciting to see the Tropaeolum austropurpureum grow. The Tropaeolum speciosum, another tricky one. You are so lucky to have some beautiful red flowers and seed, I tried them twice but they did not survive, I suppose they don't like the wet and cold climate together.

    SvarSlet
    Svar
    1. Indeed, Fur was exciting. Speciosum was a long time getting started, and now it has almost become a weed among the rhododendron.

      Slet
  9. Fur er et fantastisk sted og spændende med guldhistorien. Du har vist været nede på knæ med de små søde blomster du har fundet i haven. Jeg har forøvrigt lige fundet den rigtige plads til den guldbaldrian, jeg fik af dig hos Vivi. Den har stået i potten siden og ventet tålmodigt på mig. ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glædeligt overrasket over, så mange mennesker der faktisk kender Fur. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg tror, du bliver glad for din guldbaldrian.

      Slet
  10. Sikke en spændende dut I havde til Fur. Der har jeg ikke været...hm..der er faktisk mange steder i DK jeg ikke har set...
    Det må vi se at få gjort noget ved efterhånden.
    Min søster er lige flyttet fra Sjælland til Sønderjylland, jeg glæder mig til at komme over og se det nye hus (og have).

    SvarSlet
  11. Svar
    1. Da børnene var små, holdt vi sommerferie rundt omkring i Danmark hvert år, og på den måde har vi fået snuset til egne, vi ellers ikke kendte til, og dem er der bestemt også mange af for os.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer