lidt forskelligt

Selvom solen glimrer med sit fravær, er der mange planter, som gløder i gråvejret, eller hvis farver er blevet endnu mere intense. Pinky Winky synes jeg er mere iøjnefaldende end nogensinde før.

Hortensiaen herunder er lige så iøjnefaldende, bare på en anden måde.

Død mands fingre/ decaisnea er også blevet endnu mere blå

Hosta venusta var en sjældenhed for år tilbage som den eneste dværghostaart i handelen. I dag vrimler det med hundedyre, bittesmå musehostaer, og venusta ses stadigvæk ikke særlig ofte. Den deler sin runding her med hundetand, der blomstrer om foråret.

18. juli blomstrede hostaen, og det gør den rigtig godt.

I det større billede oplever jeg, at hostaen trækker den gule farve frem øverst i liljerne og i de andre hostaer på billedet.

Da jeg tog billeder af  rosenslynger / rhodochiton og gul fasanbusk / leycesteria formosana, tænkte jeg, at de havde nøjagtig de samme farver; men når man ser dem sammen, er der alligevel en lille, men tydelig nuanceforskel.


Oliventræet har vi flyttet frem og tilbage en del år efterhånden. Alligevel er det første gang, det producerer rigtige oliven - altså kun to, hvis sandheden absolut skal frem:-}



Svaleurt/ chelidonium majus eller meconopsis villosa eller skovvalmue /stylophorum diphyllum??????
Frøene blev sået som meconopsis villosa, men er det helt sikkert ikke. Indtil nu har jeg gået ud fra, at det var skovvalmue; men de oprette frøstande tyder mere på svaleurt, så det.... Jeg faldt over dette link, som viser, at jeg ikke er den eneste, der har besvær med at skelne dem fra hinanden.
            

Under alle omstændigheder fungerer planten udmærket som bunddække under en lav kristtjørn.

Den krybende aster snow flurry er også et udmærket bunddække. På afstand kan de små astersblomster godt minde om snefnug.

Kommentarer

  1. hej Marie

    Det er da sjovt med de to oliven!
    Egentlig en flot blomst på den lille Hosta venusta, kan godt forstå at man har krydset videre med den.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er sjovt nok selv at have avlet to oliven. Du har helt ret i, at venusta bliver brugt rigtig meget i krydsningsarbejdet.

      Slet
  2. Man skal jo starte et sted... så to oliven er vel lige to stk. gin & tonic... ;o)
    Hvor er det et fint bed, med de små minihostaer. Sjovt at din Pinky Winky er så flot rød, min står stadig grøn. Læste lidt det samme hos "Ildkatten", hvor hendes rådhusvin stadig stod grøn. Det må handle om placering for dem alle. Din døds mands finger... uha uha... passer lige til Halloween. ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Så bliver der to drinks til mig, for Søren holder sig til øl. Ja, det tror jeg, du har ret i. Den enkelte plante kunne måske også vlre disponeret for sene eller tidlige høstfarver.

      Slet
  3. Flott avling av oliven! Jeg har også fått til det en gang, men jeg tror det var noen flere enn to :)
    Pinky Winky hadde fine farger ja, og syrinhortensia er en skatt i hagen fra de begynner å blomstre til frosten tar de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, olivenavlen er ikke kæmpestor, det må jeg blankt erkende. Hortensierne ser til gengæld forfærdelige ud om vinteren, så det skulle bare mangle, at de leverer varen resten af året.

      Slet
  4. Nøj... oliven, det er da spændende.
    Ja, for pokker - den er skræmmende, den Død Mands fingre - i disse "klovnetider".
    Flot Pinky Winky og også den på næste billede. Hortensia kan noget helt særligt om efteråret og man drages imod dem. De er så smukke.

    SvarSlet
    Svar
    1. I har ret, de blå fingre passer perfekt med Halloween. Nogle hortensier er næsten flottere nu, end de var, da deres blomstring var på sit højeste.

      Slet
  5. Jeg holder med de andre, spændende med oliven, jeg har også en lille oliven, men forventer nu ikke frugter, jeg passer ikke særligt på den. Farverne er fantastiske også uden sol heldigvis. Vi har for en gang skyld været mere heldige end jer, vi har haft sol hele dagen, det er længe siden sidst. Flot træ med hostaer omkring, de er også fine, når de bliver gule.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores oliven bliver heller ikke passet specielt godt., så måske handler det lige så meget om plantens alder. Ja, solen var selektiv i går, og i dag bliver det vist ikke bedre.

      Slet
  6. Det er spændende at betragte, hvordan en farve kan trække tilsvarende farver frem andre steder - som med dine gule hostaer. Jeg har nogle gange oplevet at en blomst med en bestemt farve kan trække den samme farve frem på blomster, der er placeret langt væk. Det er fint, når blomster - eller blade - spiller sammen på denne måde.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtigt, det er en fin virkning og måske på en måde mere interessant end at samle en farve i et enkeltbed.

      Slet
  7. Jeg har svaleurten herhjemme, den har den flotteste orange saft i stænglen, og kan godt klø lidt på huden. Jeg plantede den i troen om at det var en vild akeleje:-)
    Det er spændende når farverne kommunikere over afstand, det er med til at skabe en vis harmoni og ro.
    Tillykke med høsten, så FLOT:-)))

    SvarSlet
    Svar
    1. Svaleurt er også en lidt vild urt og sikkert lige efter dit hoved, kunne jeg forestille mig. Det med den gule farve er jo ikke planlagt, det er sjovt, når naturen selv skaber sammenhæng.

      Slet
  8. Hej Marie.Smukke glødende efterårsfarver du viser.Er vild med billedet at dit opstammede træ med de små hosta under.
    Og to oliver er da super.
    Og din krybende asters er da skøn at have lige nu.
    Synd i ikke havde det smukke vejr som os i går.
    God dag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, heldigvis er der meget, man kan glæde sig over, selvom vejret langt fra er fremragende. Jeg kan næsten ikke huske, hvordan smukt vejr opleves.

      Slet
  9. Hej Marie!

    Kul att du nämner H. venusta, en mycket trevlig representant för det stora släktet. Det var min första miniatyr och helt rätt, den var länge ensam Hosta i det formatet. Snygg placering under trädet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der har vi tydeligvis gjort præcis de samme erfaringer.

      Slet
  10. For nogen dage siden skrev du om vinget benved - med den fantastiske smukke røde farve - er det høstfarven ? Og får den de fine orange/lyserøde frugter... eller blander jeg forskellige arter af benved sammen ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er høstfarven, ja. Resten af sæsonen er det bare en grøn og temmelig anonym plante. Jeg tror, du tænker på frugterne på almindelig benved. Dem på vinget benved er bittesmå og også orange, og man bemærker dem slet ikke ved første blik.

      Slet
    2. tak for svaret, ja jeg tænker på frugterne som man kan møde på buske i læhegn osv

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer