om bloglivets glæder og en del om stewartia

I lørdags havde vi inviteret til blogtræf og fik en forrygende eftermiddag i selskab med otte hyggelige, haveglade og havekyndige mennesker, Selv vejrguderne opførte sig eksemplarisk, så vi kunne ikke have drømt om en bedre eftermiddag.
 Lilium macliniaea og gøgeurt/ dactylorhiza

Plantenavne svirrede i luften og blev jævnligt efterlyst, og ved denne aconitum kom jeg uhjælpeligt til kort; men så er det jo fedt, at bloggen har et plantearkiv, hvor man kan slå den slags op. Helt ærligt, hvem kan gå rundt og huske sådan et navn😏

aconitum lycoctonum subsp moldavicum

En anden af gæsterne var interesseret i artsnavnet på vores stewartia; men igen kom jeg til kort. Træet har vi haft henimod 30 år, og enten fik vi ikke artsnavnet at vide, eller også glemte vi det omgående, for dengang skulle vi jo bare have en stewartia og anede ikke en pind om, at der var flere arter at vælge imellem. 

På et tidspunkt forsøgte jeg at identificere arten vha internettet og konkluderede dengang, at det måtte være serrata pga træets tidlige blomstring, blomsternes kop- eller klokkeform og dets ret upåfaldende bark. men nu har jeg erfaret, at stammen på serrata exfolierer/ skaller af, og det har vi (eller rettere jeg) ikke observeret på vores træ.

Derfor har jeg ledt lidt videre og er standset op ved rostrata, bl.a. fordi Bjarne Dinesens billeder ligner vores træ rigtig meget - og så dog alligevel ikke, hvis man f.eks.sammenligner blomsternes bagside. Rostratas blomster lader desuden til at åbne sig mere op end på vores træ.

Tilbage  hos serrata besluttede jeg at give stammen på vores træ en omgang vask og skylning for at kunne tage barken i nærmere øjesyn, og hvad åbenbarede sig? Jo, især på sydvestsiden, som får mest lys og derfor ikke bliver voldsomt dækket af alger, er der tydelige afskalninger, hvilket selvfølgelig ikke overraskede Søren.

Konklusion (indtil  andet er bevist): vores træ er et stewartia serrata.
Et link til en artikel om stewartia

'Vi tog en berberis med,' sagde to af gæsterne og forærede os en hjemmelavet diphylleia sinensis/ paraplyblad.  De kigger vist ind på Hortofilia engang imellem 😀  Rigtig god bloghumor!

dicksonia fibrosa
Et andet par forærede os denne flotte bregne, som med tiden udvikler en stamme og derfor kaldes træbregne. Den bliver det spændende at følge.
Dagens mærkeligste plante var dog denne Bowiea / knoldasparges, som jeg aldrig har set før. Umiddelbart troede jeg, at løget var en kunstig dekoration; men alle stænglerne vokser rent faktisk op af toppen af løget, som med tiden fornyr sig selv.  Den skal stå i bryggersvinduet og skabe godt humør, hver gang vi går forbi den.

Kommentarer

  1. Jeg vil give dig ret. Det må være Stewartia serrata med de blomster. Da det er en frøplante, kan en vis variation forekomme.
    Hilsen og tak for linket.
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var godt, at du er enig med mig. Så mener jeg, det er slået fast.

      Slet
  2. Jeg har tænkt på, hvordan det gik i lørdags, det lader til at have været en super dag med spændende plantesnak, det kan vi lide. Men at du kommer til kort med navne, kommer noget bag på mig. Flotte specielle plantegaver du har fået, og sikken et arbejde du har lavet for at finde ud at Stewatias efternavn :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var en super dag. Hvad navne angår, så oplever jeg, at der er nogle bestemte plantenavne, som bare ikke vil lagres på harddisken.

      Slet
  3. Ja, det er jo det som er så fint med bloggen. Det er et stort arkiv som jeg også bruker mye. Så godt at værgudene var på deres side på lørdag. Med så mye ustabilt vær så vet en jo aldri :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig! Det er et af bloggens store fortrin, at den kan bruges som arkiv. Man har da lov at være heldig en gang imellem.

      Slet
  4. Hej Marie

    Super at i havde så god en dag, det er altid morsomt at snakke med folk der ved så meget indenfor ens eget interessefelt.
    Og det ser jo rigtig godt ud i haven!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo sjovt at møde andre, der deler ens interesse, ingen tvivl om det. Ja, haven er rigtig junifrisk.

      Slet
  5. Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke havde mulighed for at komme. Sikke spændende gaver, du fik. Jeg håber, du har set min kommentar, som jeg ved en fejl kom til at skrive undet indlægget "Det regner".

    SvarSlet
  6. Jo, det har jeg, og jeg har også svaret dig. Gaverne er virkelig godt fundet på.

    SvarSlet
  7. Godaften Marie.Dejligt at i havde en dejlig dag med gode gæster.Og fine gaver.
    Har altid beundret din viden........og navne på næsten alle planter.
    Men man kan nu ikke huske det hele.
    Derfor har jeg en skuffe med billeder og navne på det jeg køber.
    Har selv travlt med at gøre hus og have klar til salg.Men det er lidt hårdt.Men jeg må jo også huske at nyde min have.
    God aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. God aften, Jette. Du har ret, man må gardere sig på en eller anden måde, hvis man gerne vil kunne sætte navn på sine planter. De må være en speciel oplevelse at gå rundt i de vante omgivelser i bevidstheden om, at du snart skal flytte derfra, men din have er uden tvivl smuk.

      Slet
  8. Hej Marie!

    En blommande stewartia är nog bland det vackraste man kan uppleva i trädgården. Inte alltid enkelt att hitta namn på gamla växter, men du är enveten så det löste sig till slut.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er meget tilfredsstillende at få mysteriet løst, selvom træet naturligvis er lige smukt uanset navnet. Det er i øvrigt svært at finde rigtig gode, illustrative billeder blandt de utallige, der ligger på nettet.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid