torsdag den 31. august 2017

Hvad er mon dette? Er det mon en trold, eller er det en fortvivlet landmand fra Salling, der anråber vejrguderne om tørvejr, eller er det et udgået kirsebærtræ iført humle?

I dagens anledning viser jeg en Princess Diana blomst, selvom jeg i grunden synes, medierne går lidt amok i sentimentalitet. Søren har lovet at lavere et højere stativ til princessen til vinter, så hun ikke behøver at slænge sig henover naboplanterne

Det er også cyclamentid - og nøgen jomfru tid.
Billedet her skal vise den indre bøgehæk, som Søren har studset igen, bag ved det gamle staudebed. Det pynter med den stramme baggrund, især de to buer var blevet lådne.

Bedet er efterhånden ikke et staudebed, men et "mixed border", hvor der også indgår træer og buske. Her er det hortensiaen Love You Kiss, der danner en buket sammen med en asters (frikartii 'mönch').

Hvis man ved det, kan man ganske svagt skimte slyngrosen St. Swithun i baggrunden. Den udmærker sig ved at være dejligt lyserød og ikke spor pink i mine øjne.

Parasoltræet/  Sciadopitys verticillata står i samme del af haven omgivet af forholdsvis lave stauder og pyntet af tropaeolum speciosum.

Staudebedet, jeg lige har vist, er sammensat af planter, jeg holder af, og som topper på forskellige tidspunkter, men er formentlig ganske umoderne, idet mit indtryk er, at det er cottagehaver og præriebede, der anslår tidens populære stil. Noget lidt prærieagtigt, i hvert fald i den danske fortolkning af en prærie, er der vel over vores sensommerbed, men vores lerjord bevirker, at planterne bliver noget kraftigere, end jeg tror, de er  på den rigtige prærie.
 

Naturen er da uberegnelig: Selvom vi ikke har haft mange solskinstimer, har Skovfogedtræet givet de flotteste, store, røde æbler i mange år.

Black Beauty blomstrer utroligt længe og flot. Det er ikke så mærkeligt, at den bliver flittigt benyttet i liljeforædlingen.

25 kommentarer:

 1. Trolden er nok en udgået kirsebær med humle, men det kan godt ligne en trold.
  Det kom lidt bag på mig, at St. Swithun skulle være en slyngrose, det har jeg ikke beregnet den til at være, men de engelske roser har det med at gå i vejret. Min er ny i haven og ganske lille, de første blomster var næsten hvide.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, St. Swithun er skam en regulær slyngrose. Blomsterne bliver lysere med alderen.

   Slet
  2. Iflg. Help med find 90 - 150 cm, men jeg kan godt se, at der er andre, der kalder den en slyngrose. Så skal jeg nok have flyttet min.

   Slet
  3. Vores er oppe i 2 meter i år, så den vil være meget besværlig som fritstående plante.

   Slet
  4. Ja det kan jeg godt se, min er kun 40 cm endnu :)

   Slet
 2. smukke og interessante blomster - som sædvanligt - du kan altid præsentere noget som jeg ikke mindes at have set før, og ikke bare at jeg ikke har set dem før, tit er det også nogen jeg kunne ønske mig selv at ha' (måske er det bare mig der ikke kender så mange planter, i virkeligheden)Denne gang er det tropaeolum speciosum, den har jeg godt nok set før, først i England og senere hos Markas Have (en lokal Hosta-mand) som fortalte mig at den faktisk er i familie med landløbere !!! Skovfogedæbler har jeg OGSÅ set før, men hvor er det dog længe siden - men man skal næsten også kende nogen der har et træ, de egner sig vist ikke som handelsæbler, de bliver utroligt hurtigt melede.... men friske fra træet er de en himmerigsmundfuld. Tak for det smukke syn af dit umoderne bed :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tropaeolum er sådan set en sjov familie med en del ret sjældne og ofte ikke helt hårdføre slyngplanter og så også med tallerkensmækkeren, som vi alle kender fra barndommen. Din beskrivelse af Skovfogedæblet er spot in.

   Slet
 3. Hej Marie

  Det er da også et fantastisk flot eksemplar af Black Beauty du har!
  Princess Diana er en ualmindelig flot texensis - lækker!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vores Black Beauty er imponerende. Sådan set burde jeg nok kigge lidt til løgene, når den er færdigafblomstret. De ligger nok i trængsel. Vi kan ikke blive uenige om Princess Diana.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Rabatten är så vacker med den fina häcken i bakgrunden. Fina liljor och en riktigt kul humlegubbe.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marika. Humlegubbe er da et fantastisk udtryk.

   Slet
 5. Det ligner bestemt på et troll! Vi her i Norge, i alle fall min generasjon fikk trollene inn med morsmelken.

  Vakre cyclamen du har! Den gjenstår å se om mine noen gang blir så flotte som dine!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit svar endte efter Lenes kommentar.

   Slet
 6. Jeg er helt sikker på, at det er en landmand, der råber på tørvejr, så han kan få høstet det sidste :-)
  Prinsesse Diana er så fin, jeg har ikke så megen held med klematis, men den kunne jeg let fristes til at prøve.
  Det der med, hvad der er moderne i haven synes jeg er lidt pjattet, man skal da have det man selv synes er flot og det der passer til det sted man bor.
  mvh
  Lene Bedstemorshave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har vist haft det samme høstvejr, Lene☺ Ja,vel er det pjattet; men det påvirker jo udbuddet af planter og indholdet af bøger og artikler og TV programmer.

   Slet
 7. Ja, i Norge har I fjelde og trolde, her i det flade Danmark har vi de mere harmløse nisser. Det er rigtig sjovt at have cyclamen i haven, når de begynder at så sig selv.

  SvarSlet
 8. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 9. Hej Marie!

  Det var då en vacker skulptur av prinsessan, jag gissar att hon trivs där. Och dina cyklamen är så vackra, jag måste nog testa några höstcyklamen också, blir inspirerad av dina bilder.

  Sciadopitys verticillata som på svenska heter solfjädertall är en mycket vacker barrväxt. Jag förlorade den andra tallen nu i vår i den sena vårfrosten, hade haft den i många år. Jag vill gärna göra ett tredje försök men jag behöver nog en paus innan jag planterar den igen, saknar den.

  Trevlig helg Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er trist, når man mister planter, man holder af, og især trist, når det handler om træer, fordi vi forventer, at de skal skabe kontinuitet i haven og holde i mange år. Frosten kan åbenbart være barsk i din have.

   Slet
 10. Jeg synes, det er et ualmindeligt smukt bed, du viser. Smag og behag er jo forskellig fra haveejer til haveejer, og godt for det. Personlig er jeg mest til en have med mange grønne planter og knap så meget til cottagehaver, der bliver lidt urolige efter min smag.
  Skovfogedæbler vækker minder om min barndomshave. Hvor jeg dog elskede disse æbler! På min daglige morgentur går jeg forbi en have, hvor der er et skovfogedæbletræ, og nogle gange ligger der nedfaldne æbler på stien. Jeg har den største lyst til at samle dem op, for det er jo umuligt at købe skovfogedæbler. De er sikkert ikke holdbare nok.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Elna. Cottagehaven har efter mine begreber en enkelt periode, hvor den topper, og så bliver den lidt småkedelig resten af året. Der er vist en del nostalgi forbundet med skovfogedæblet for mange mennesker.

   Slet
 11. Tak for du har din egen havestil. Ja der er mange retninger og du er moderne med stubberi osv. Jeg kender ingen der har så mange fine specielle planter som jer. Det er dejligt at se hækken flot klippet i baggrunden og med bue. Wauv det er fint. Her har jeg også fed jord så prærien er henvist til krukker - hvis jeg skulle lave sådan et bed..Din Black Beaty er smuk . Den må jeg se efter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dejligt positiv! Og hvor har du også fuldstændig ret i, at vi skal indrette haven, som vi selv ønsker det og ikke ud fra tidens trend. Og så er der lige vores jordbundsforhold at tage hensyn til ☺

   Slet
 12. I think it's an uncommon beautiful bed you show. taste and pleasure are different from garden owners to garden owners, and good for it. Personally, I'm most like a garden with many green plants and hardly any cottage gardens, which get a little troubled to my taste.


  หนังจีน

  SvarSlet
 13. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

  ดูหนัง

  SvarSlet