søndag den 27. august 2017

To bede plus lidt andet

Ved stuehusets østgavl på en lille skråning ligger dette bed lige neden for terrassen. Min plan har gået ud på at kombinere mørkt og gråt løv med orange blomster og blade.

Først og fremmest er det sedum washfield ruby og heuchera obsidian, der udgør det mørke element sammen med en lille berberis og de store olieplanter. De grå er to forskellige bunddækkende artemisia/ bynke.

Det orange leveres af en heuchera, en dahlia, som lige tager en lille pause i blomstringen, hot chocolate og olieplanterne.,Jeg bilder mig ind, at de grå og mørke omgivelser får den lille koreagrans farve til at stå frem, hvor grønt ellers normalt er baggrundsfarven.
abies koreana cis

I baggrunden og i et andet bed står en mørk hyld.

Aeonium schwarzkopf ville også passe godt ind i bedet, men fordi den skal ind om vinteren, har jeg valgt at have den som potteplante lige overfor på terrassen.

Den kan godt bære at blive zoomet ind på.

Et rødgult mellemspil i form af  leopardlilje/ lilium pardalinum og dahlia Ann Breckenfelder. Dahliaens bagside er næsten et helt lille kunstværk.


Det bed, vi kalder halvmånebedet pga formen, set fra forskellige vinkler. Her er det især mørklilla og mørkt pink,  der hersker, og så står der er lav, hvid sommerfuglebusk i baggrunden. Vi har fået overskyet vejr igen igen, så billederne virker måske lidt dystre.
Den gule montbretia/ crocosmia Paul's best yellow blev glemt  i jorden i efteråret og har klaret at overvintre ude. Den sarte blomst tilhører hosta plantaginea. Jeg havde forventet en rent hvid blomst, men klager bestemt ikke.
                     

27 kommentarer:

 1. Åhhh, her har du funnet frem farger som jeg liker! De mørke fargene er så fine. Sedum har jeg fått dilla på og den du viser har jeg ikke sett før. Mange spennende nye sorter av de nå.

  SvarSlet
 2. Brugt på lyse steder, hvor man rigtigt kan se dem, holder jeg også meget af de mørke planter.

  SvarSlet
 3. Det hele ser fantastisk ud også selv om det er overskyet...det er det så ikke her ret meget af tiden. Det må da være en fejl at jeg ikke har en gul Montbretia, mig der elsker gule blomster. Er den mere sart end de almindelige og den mørkorange...hedder vist Lucifer, hvis jeg husker ret, for dem har jeg da aldrig taget ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da utroligt, at vores vejrforhold er så forskellige, når vi bor i hver vores ende af Midtjylland. Jeg gik ud fra, at den gule montbretie var lidt sart, men det har den vel i grunden modbevist.

   Slet
  2. Hej Marie.Er da vild med dit halvmånebed.......det ser bare godt ud.
   Og er da også selv glad for at blande de mørke planter og buske i bedene.
   God søndag Jette,der også har nydt alle de smukke dahlia i dit forrige indlæg.

   Slet
  3. Hej, Jette. Det glæder mig, at du kan lide bedet. Jeg nød også dine dahlier i dag

   Slet
 4. Hej Marie!
  Här var det välplanerade vackra rabatter, allting ser frodigt och fint ut. De mörka färgerna är vackra, men är också väldigt förtjust i din fina halvmåne rabatt, så fina växter. När jag ser dina frodiga rabatter så är det än mer tydligt att det är väldigt torrt och trist i mina.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i haven har vi virkelig fået masser af regn, så planterne har vokset sig enormt store og frodige. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at din have er tør. Vejrforholdene har virkelig varieret meget denne sommer.

   Slet
 5. Hej Marie, jeg kan godt lide din tanke om farvespil mellem de mørke løv og det grønne. Den lille gran viser sig frem mellem det grå og mørke løv - god ide.
  Din orange gule dahlia sammen med Liljen er bare flotte. Utrolig hvad planter og blomster egentlig kan. Halvmåne bedet står flot og den hvide Sommerfuglebusk er fin som en kontrast til det blå. Må jeg også lige bemærke dine/jeres fine bedkanter - her i haven trænger jeg til at få rettet dem lidt op. Græsplænen har tendens til at ville gro ind i bedene!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Anne. Jeg er så glad for, at du forholder dig analyserende til især de to bede. Græskanterne plejer bestemt ikke at være så trimmede, men det pynter unægteligt, når de er det.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Så genomtänkt med färgerna och den gröna koreagranen framträder väldigt fint met den mörka omgivningen, jättesnyggt Marie! Själv är jag ganska dålig på detta med färger, tänker mest på former men försöker lära mig mer om spännande färgkombinationer.

  Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok også planternes struktur, jeg går mest op i; men med årene har jeg prøvet at blive bedre til også at tage farverne med i betragtning, når planterne skal placeres.

   Slet
 7. Hej Marie
  Tror generelt at Montbretia kan overvintre her - ligesom mange gladiolus gør det - men sikker kan man jo aldrig være
  Det fungerer da rigtig godt - dit mørke bed!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt Firth Firth her med overvintring af den slags planter. Det har også været sjovt at finde egnede planter til det mørke bed.

   Slet
 8. Flotte bede og flotte farvekombinationer, et halvmåneformet bed, ja det er da nyt. Hostablomsten er lækker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Halvmånen er opstået, fordi den form passede bedst sammen med nabobedene. Ja, hostablomsten er delikat og dufter også lidt.

   Slet
 9. Jeg kan godt li' ideen med de mørke planter sammen med orange.... men Olieplanter, dem skal man have nye af hvert år, ikke?

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt! Jo de skal sås hvert år. I år blomstrer de Heldigvis så tidligt, at vi sandsynligvis kan tage frø af vores egne planter.

   Slet
 10. Hej Marie. Jeg kan også godt lide det mørke med det orange. Det er en flot kombination. Jeg må sige, at jeg også beundrer jeres græs, hvor er det flot grønt! Den gule montbretia er meget pæn, jeg har en rød, den er jeg også ret glad for! Hostablomsten er flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Birgitte. Græsset burde også være grønt med alt det vand, vi har fået, og muldvarpene er heldigvis blevet mindre aktive.

   Slet
 11. Hvor er det mørke bed flot. Jeg synes Hot Chokolate er svær at passe ind (derfor har jeg holdt igen med at få den), men her passer den perfekt.
  Den gule Crocosmia, skal den ind, jeg har nogle forskellige og de står alle ude om vinteren. Jeg så for øvrigt i et engelsk haveprogram, at det navn vi bruger på dans Montbretia, egentlig er den invasive type af Crocosmia.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja,jeg synes også, at farven på hot chocolate er temmelig speciel. Nu har denne gule montbretie jo klaret en vinter ude, så jeg tager nok chancen igen i år.

   Slet
 12. Hvor ser det godt ud i jeres bede. Jeg kan især godt lide bedet med de mørke lilla og pink farver, og med den hvide sommerfuglebusk, der lyser op. Bedet virker så harmonisk. Jeg kan ikke se, om der er planter med gråt løv, for det kunne nok også klæde de lilla og pink blomster.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Sommerfuglebuskens blade er grågrønne, og det er vist det eneste grå i bedet. Gråløvede planter foretrækker vel i reglen tør og let jord, og det er der ikke i bedet; men ingen tvivl om, at det ellers ville gøre de mættede farver endnu dybere.

   Slet
 13. Your island borders are a feast for the eyes. I like the shapes and the vivid colours of your plants all in the right balance, wonderful!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you. I am glad you like them.   Slet
 14. Hvor er det mørke bed flot. Jeg synes Hot Chokolate er svær at passe ind


  เย็ดสาว

  SvarSlet