lørdag den 28. oktober 2017

nogle træer

På gårdspladsen har vi sået græs og plantet træer på den oprindelige møddingsplads. I dag kan man undre sig over, at man lagde møddingen der nogle få meter fra eget vandværk, men dengang (omkring år 1900) var man ikke obs på forurening og den slags.

Det højeste træ er et tulipantræ/ Liriodendron tulipifera. Om det er en søjleversion, eller om træet breder sig ud med årene, ved jeg ikke, men eftersom det er omkring 20 år gammelt, gætter jeg på at det er en søjleform.
Det næsthøjeste er et tempeltræ/ ginkgo biloba. Det har været længe undervejs, og i dag griner vi, når vi mindes, at vi de første år begyndte at tro, at det var en dværgversion, vi havde købt.
Efter at have hørt på stormens susen i nat, frygtede jeg, at begge træer havde tabt bladene; men heldigvis varer det lidt endnu.

Det mindste træ er et fligetbladet tørstetræ/ Rhamnus frangula 'Asplenifolia'.

Fra haven vil jeg gerne vise en sjældenhed, nemlig brogetbladet hjerteglød/Disanthus cercidifolius Ena Nishiki. Nogle steder på nettet står der, at den med tiden udvikler sig til et mindre og opretvoksende træ, men foreløbig er den nærmest en bunddækkende busk. Løvet er noget helt specielt her om efteråret. Blomsterne springer først ud i november, men overses nemt.


Træer behøver jo ikke nødvendigvis at vise efterårsfarver for at gøre indtryk. Derfor slutter jeg med parasoltræet/ sciadopitys verticillata, stjernemagnolia/ magnolia stellata og det gamle skovfogedtræ.
21 kommentarer:

 1. Jeg beundrer dine flotte trær. Ginko biloba har jeg ikke prøvd her, men får lyst til å plante et og se om det overlever. De er så vakre.
  Ena Nishiki har jeg også takket være deg. Min står for øverig i kjelleren. Den fikk de flotteste høstfarger innen den mistet bladene. Den er ganske anonym helt til høsten kommer, men da skifter den uttrykk :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ginkgoen mener jeg er ganske robust. Jeg forstår godt, du overvintrer hjertegløden i kælderen, i hvert fald indtil den har fået nogle år på bagen.

   Slet
 2. Nej hvor er de smukke både tulipantræ og Ginkgo Biloba, jeg er ret vild med de træer, det er vist ingen hemmelighed :) Der er mange flere blade på jeres træer, det er ved at være sket med tulipantræet, der er ved at være langt mellem bladene, har jeres i grunden blomstret? Hjerteglød ser spændende ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg har på fornemmelsen, at træerne på Samsø er foran vores. Måske betyder det noget, hvad for noget jord de står i. Vores er jo leret og holder godt på fugten. Nej, tulipantræet har ikke blomsret endnu - vi håber hvert forår, at nu er det nu.

   Slet
 3. Hej Marie

  Imponerende farver på Disanthus cercidifolius
  Tulipantræet er jo opret og hurtigvoksende, der er små parceller i nogen skove hvor man prøver træet rent forstmæssigt.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tulipantræet burde næsten være mere udbredt, selvom det kræver meget plads. Det har mange gode kvaliteter.

   Slet
 4. Flotte blader på ginkgo biloba og tulipantre, de er flotte nå på høsten. Deres tulipantre er nok mye mer søyleformet enn vårt. Vi venter også spent på blomstring, hver vår nå :-)
  Brogbladet hjerteglød skal vi være på utkikk etter på vår neste tur til Danmark.
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi må huske at udveksle erfaringer om eventuelle blomster i tulipantræet til foråret. Brogetbladet hjerteglød tvivler jeg på, at I kan finde i Danmark - desværre. Jeg fandt den i planteskolen A Touch of Green i Holland.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Så fina träd, det brokbladiga har jag inte sett förr. Vackert med skiftande färg på bladen. Vi har inte haft storm, men idag blåser det friska vindar, och snart har min ek och lönnarna tappat alla löv.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også farvespillet i bladene, jeg er faldet for. Jeg vil også beskrive vejret som kraftig blæst snarere end storm, men alligevel rusker det i træer og blade.

   Slet
 6. Hvor er de smukke - dine træer. Og lige nu bringer de jo sol til gårdspladsen. Alletiders at plante på møddingen, der er da næring nok. Håber ikke de fine farver er blæst væk i nat!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis står de med bladene endnu. Det er mere lætræerne, der har stået for skud. Det er vist blevet køligere derude, det må jo også komme før eller senere.

   Slet
 7. Stora och vackra träd :) Jag har små frösådda gingkoträd.... Har sett mycket tulpanträd när jag rest i USA och de är oftast, alltid väldigt smala och upprätta. De växer samman med många andra högresta träd och får inget utrymme för att breda ut sig i naturen. Däremot är de oerhört höga.

  Ha en fin söndag! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for info, Carina. Det var virkelig interessant.

   Slet
 8. Fine solskinsfarver på møddingspladsen. Vores Tulipantræ er nu lige så gul og fuld af frugter, der ligner kogler. De er desværre ikke bestøvede.Det er ca 15m højt,30 år og har blomstret i en del år.Jeg tror også jeres er en søjletype, for normalt er de med vandrette grene og brede. Jeg er lidt pjattet med de små ginkgo og så er de nemme at pode. Tak for det fine navn på Disanthus.Det passer så godt til planten.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tulipantræet tester virkelig ens tålmodighed. Ginkgo træet købte vi som en lillebitte stikling i en åben have på Mors, så vi aner intet om dets herkomst.

   Slet
 9. Hei Marie.
  Har også tempeltre- ginkgo biloba. Har hatt mitt i mange år, og det vokser veldig sent. Men det gjør visst dette treet. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i, at tempeltræet vokser langsomt.

   Slet
 10. Hvor er de flotte, dine træer :)
  Vi har også et lillebitte Ginko Biloba, som foreløbig står i en potte.
  Godt at ikke alle bladene røg i stormen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som lille ny ligner tempeltræet i grunden også et bonsaitræ, men pludselig begynder det at vokse.

   Slet
 11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet