søndag den 28. januar 2018

frøsnak

For alle os, der kan lide at så frø, er det noget af en højsæson, nu hvor de frø, der kræver frost eller vekslende frost og tø for at spire, skal i jorden. Hvis man foretrækker at så sommerblomster, kan man  tage det mere med ro og eventuelt hente masser af inspiration fra Susannes blog. Min hovedinteresse er imidlertid at så stauder og løg og ind imellem enkelte træer og buske, og så må man væbne sig med Wozniackisk tålmodighed, dels fordi der kan gå mange år, før man virkelig ser et resultat, og dels fordi såningen ofte mislykkes.
Jeg har lagt min frøliste for 2018 op som en side her på bloggen, og dagens indlæg består af kommentarer og illustrationer til nogle af frøene. Hvis latinske betegnelser har det med at give allergilignende symptomer, er nok bedst at springe over begge dele.

Lilium mackliniae, som er en af mine favoritliljer, figurerer på frølisten for første gang og i flere varianter. Det gør den, fordi den er dyr og besværlig at anskaffe og efter sigende forholdsvis nem at få til at spire - vi får se.
             Nomocharis såede jeg sidste år af samme årsager som liljen og har den med igen i år.  Første år ligner de nye planter små græsstrå, og det er spændende, om de dukker op igen i år. I forvejen har jeg nogle få løg  i krukker, som dog desværre ikke blomstrede i 2017. Disse billeder er fra 2016.
              


I år er der flere forskellige anemoner af trullifolia og obtusiloba slægten - slægterne?? - på min liste. I 2017 havde vi stor fornøjelse i en lang periode af Pradesh, som imidlertid er steril og derfor ikke kan frøformeres. Tidligere var det den gule, vi kunne glæde os over flere år i træk, men sidste år var den pist forsvundet, så nu vil jeg forsøge at genetablere den ved at så den.


Codonopsis er altid på listen. Den hvide Himal Snow blomstrede ikke sidste år, og Grey Wilsonii med den flotte ring fik kun ganske få blomster - jeg tror, vejret var for koldt og mørkt i 2017.


Meconopsis er også en fast ingrediens i en eller anden udformning.  Alle mine meconopsisfrø kommer fra de 3 klubber, jeg er medlem af, og man ved aldrig, hvilke frøønsker man får opfyldt. Derfor kan det være lidt tilfældigt, hvilke frø posten leverer her i januar. Spændende er det altid at se, hvilke farvenuancer sådan nogle frøformerede planter kan opvise.

 

I år har jeg næsten udelukkende gået efter staudeagtige typer, hvor jeg ofte mere har haft fokus på de monokarpe, som dør efter blomstringen, men som har det smukkeste løv, man kan tænke sig. 

Her står en kasse med napaulensis fra 2015 og venter på at blive plantet ud i det lille drivhus, som skal beskytte dem mod al vores regn, der ellers let får dem til at rådne.


 Etiketten siger, at eventuelle blomster skal blive pink, men det stod der også ved dem, der blomstrede i år, og de blev cremehvide i stedet for - sådan kan det gå, når man sår frø.

21 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Uha, det er da en flot liste!
  Mine Nomocharis blomstrede heller ikke sidste år, håber det var for at spare op.....
  Og Meconopsis ja, Spændende med farven, men har skal du i det mindste ikke vente så mange år.

  Held og lykke!

  Og ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. I det hele taget var der forskellige planter, som ikke blomstrede i 2017, så jeg tænker, at det nok var vejret, der ikke var gunstigt. Meconopsis når nu ikke at blomstre i år.

   Slet
 2. Fantastisk såliste du har! Jeg blir så imponert over din iver etter å så. Mye spennende på din liste. Vakre farger på de meconopsis du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man har da lov til at drømme lidt, og noget skal nok lykkes.

   Slet
 3. An impressing list of not so usual plants, but so exciting to try. The last few years I'm slowing down with sowing, but I have tried the Nomocharis before and also Meconopsis cultivars. The results were variable. Meconopsis betonicifolia are great and did very well in my garden but they disappear and then you have to start again. The Nomocharis did once quite well, but I also lost that one. Codonopsis I have sown several times from own collected seeds.
  Wish you success!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you, Janneke. All the plants you mention have to be sown regularly if we want to keep them in our garden. If not, they will disappear.

   Slet
 4. Det var da en imponerende frøliste. Jeg kan godt forstå, man kan synes, det er spændende at så (og eksperimentere) med forskellige planter, som både er sjældne og krævende. Din tålmodighed må komme på prøve, når der går flere år inden blomstring, men så meget sjovere, må det vel være, når det endellig lykkes. Held og lykke med såningen!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Elna. Det en speciel tilfredsstillelse at nyde synet af f.eks. et flot træ og vide, at man har sået det som et lillebitte frø; men tålmodighed kræver det unægteligt.

   Slet
 5. Jeg beundrer din tålmodighed, hvis jeg sår frø, forsvinder skiltet og jeg har glemt, hvad jeg puttede i, eller jeg glemmer at vande, så det er ikke meget, jeg gør i den slags. En af de få jeg har haft held med er Penstemon Raven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit ømme punkt er vandingen,når frøene har spiret. Penstemon har jeg til gengæld næsten aldrig sået.

   Slet
  2. Det er ærlig snak Lisbeth - hi hi

   Slet
 6. Underbar meconopsis napaulensis även om färgen blev fel :) Och en härlig frölista. Jag ser att vi har flera gemensamma men L mackliniae har jag missat i år. Har inte fått fröerna ännu men behöver göra samma lista som du - hur ska jag så och förvara sådderna.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 7. Ja, det gør ikke noget som helst, at farven viste sig at være forkert. Jeg glæder mig til at se din frøliste.

  SvarSlet
 8. Hej Marie!
  Helt underbara Meconopsis, alla färgerna är fina. Lika spännande varje år, att se hur det lyckas med sådderna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika. Ja, frøsåningen har indbygget spænding, og sådan er det heldigvis hvert år.

   Slet
 9. Hej Marie!

  Ojsan vilka rariteter, jag tror du samlat något av det allra vackraste blommor som trädgården bjuder på i ett enda inlägg. En del har gästat min trädgård, som Nomocharis t.ex. men den blev inte långlivad. Två av mina Codonopsis torkade bort i sommartorkan i fjol så jag har inget större hopp om att återse dem. Men jag skall pröva igen.

  Tack för ett riktigt spännande inlägg!

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, Gunilla. Det er også smukke blomster i min optik; men som du skriver, kan man ikke forvente, at de lever særligt længe. Derfor er det et forsøg værd at prøve at så dem.

   Slet
 10. Spændende frøliste du har.Mange specielle sorter du viser i dine fotos.Jeg bliver selv mere og mere grebet af dyrkning af planter fra frø,men jeg foretrækker også at så stauder og enkelte buske/træer.
  Jeg sår aldrig frø direkte i bedene,måske fordi jeg “ikke kan følge processen”,som jeg kan når de vokser i potter,minidrivhuse m.m.
  Dine Meconopsis er helt bedårende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan godt blive hooked af at så frø, og de giver os jo også mulighed for at få fat i planter, som ellers er vanskelige at få fingre i. Jeg sår den heller ikke direkte i bedene, eller kun hvis det drejer sig om frø, der 100% sikkert vil spire. Jeg er selv rigtig glad for mine meconopsis, selvom de skal holdes ved lige med såning.

   Slet
 11. Næsegrus beundring herfra over flid og tålmodighed (og plads) til frøsåning.

  SvarSlet
 12. Yes, it does not matter that the color turned out to be wrong. I am looking forward to seeing your freelance.

  หนังการ์ตูน

  SvarSlet