torsdag den 18. januar 2018

haven i dag

I dag startede jeg med en omgang migræne, og ovenpå den var det rart at tage en stille og rolig runde i haven, og det kom der et "ekstra" indlæg ud af. Jeg valgte at tage billeder med min makrolinse, som hedder Tamron SP 90mm F/28 1:1. Pr definition kan den selvfølgelig gå helt tæt på motivet; men faktisk er den også velegnet til portrætter og kan levere fine, detaljerede billeder på afstand. Man skal bare vænne sig til at zoome ud og ind med fødderne så at sige. Billedet af sensommerhaven tog jeg nok på ca 15 meters afstand.

Der er mange løg og småplanter, som er klar til forårsblomstringen, lige så snart vejret bliver lidt lunere. Cyclamen coum er en af dem; den står i ly under den formklippede, brogetbladede bukdsbom.


Et hjørne af det nyrenoverede staudebed med vortemælk/euphorbia ascot rainbow som den centrale figur. Det er en plante, som jeg bliver mere og mere glad for.

De fleste glasbærbuske er grå og kedelige nu; men en enkelt i køkkenhaven står stadigvæk med fine bær.


Ilex verticillata plantede vi ned i køkkenhaven for en uge siden, og allerede i dag har fuglene fortæret halvdelen af bærrene.

Vores januarvejr er det værst tænkelige med frost og tø, der skifter ustandseligt. Det er sådan set utroligt, at der stadigvæk kan findes roser med farve. Det er Eden, Hot Chocolate, Penny Lane, Mozart, rose de Molinard og Ghislaine de Feligonde. Men nu MÅ det da virkelig være slut.

Det skiftende og fugtige vejr er hård tobak for, hvad der ellers blomstrer lige nu. Vinteradonis har fået en beskyttende grangren, og det er tydeligt at julerosen i drivhuset befinder sig bedre end den, der er plantet ud i haven.


26 kommentarer:

 1. Aj då... migrän är ett jäkla elände. Skönt att kunna gå ut och fånga lite i trädgården. Det är underbart att ha ljusstarka linser att jobba med.

  Krya på dig! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Carina. Ja, svage linser klarer sig ikke ret godt i det grå januarvejr.

   Slet
 2. Migrene er noe herk. Jeg har mye vanlig hodepine, og synes at det er ille nok.

  I dag har jeg lagt i vann frø av C.coum som jeg snart skal så. Dine er jo så vakre, og de skulle jeg gjerne hatt over alt her. Den er neppe herdig her, men jeg vil prøve likevel.
  God bedring!

  SvarSlet
  Svar
  1. tak, Marit. Det værste er heldigvis overstået. Jeg synes altid, der er cyclamenfrø, der spirer - det bliver spændende.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja, Uha! Det er en dejlig makrotele, flotte billeder og den har også et supergodt ry. Er det et Nikon eller Canon kamera du har?
  Dybdeskarpheden er lille og det ses netop specielt ved makro, jeg stiller altid manuelt skarpt.
  Nu lover de tø langt op i Skandinavien fra onsdag næste uge, så mon ikke de rigtige forårs blomster vil sætte lidt fart på - Jeg må ud og tjekke mine adonis dine viser jo allerede farve!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit kamera er Nikon d5500 - til den kræsne amatør:-} Jeg er mest tilbøjelig til at bruge blændeprogrammet, og der indstiller man jo også manuelt. Det kunne være rart med noget entydigt vejr - enten mildt eller rigtigt vintervejr.

   Slet
 4. Jeg har lige bestilt den Vortemælk.Den ser så fin ud sammen med dine svampe.Er de i granit? Den fine julerose til højre, har du navn på den?
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er spændende, hvor hårdfør vortemælken viser sig at være. Svampene er af granit, og det er Søren, der har lavet dem. Så vidt jeg husker, hedder julerosen Jacob og evt. lidt mere.

   Slet
 5. Ja det er flotte billeder du har taget med dit objektiv. Dine Helleborus er nået langt, jeg har ingen, der er sprunget ud endnu. Jeg har kun et par roser tilbage, de kan ikke lide det omskiftende vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det. Den ene Helleborus er allerede på sin sidste blomst. Hverken de eller roserne kan lide vores vintervejr.

   Slet
 6. Helt enig i at det er noget kedeligt vejr vi har for tiden. Jeg ville faktisk gerne have dagsfrost og en bunke sne - selvom det besværliggør transport osv....men det beskytter planterne og slår forhåbentlig noget kryb ihjel, som vi så ikke skal døje med til foråret.
  Håber stadig på rigtig vinter omkring uge 7-8...der har vi tit fået en dynge sne - efter en rimelig mild januar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lad os bare håbe,at februar bringer sne og frost.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Flotte bilder du tar. Nikon er et bra kamera. Roser på denne tiden. Bevares. Nydelige Helleborus. De er uunnværlige på denne tiden. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Hanne-Lise. Det er lidt naturstridigt med roser nu. Så passer helleborus bedre til årstiden.

   Slet
 8. Hej Marie!

  Spännande att testa med nytt objektiv, den första bilden är ju knivskarp trots det gråa och mörka vädret.

  Kul att se dina vårcyclamen så fräscha, jag tror mina också har klarat sig. Såg dem för några dagar sedan men nu ligger de under snön som fallit de senaste dygnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan virkelig godt mærke på sådan en grå dag, at linsen er lysstærk. Dine cyclamen hygger sig garanteret under den lunende sne.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Här är allt täckt under ett vitt snötäcke. Dina bilder ser inte speciellt vintriga ut, med cyklamen och helleborus. Glasbärsbuskarna är speciella med de granna bären, så fina. Här är det en helt annan färgskala, vitt och grått.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Marika. Jeg ville faktisk gerne bytte farver i haven. Et lag sne som dække over planterne den næste måneds tid kunne jeg godt tænke mig, men det sker næppe.

   Slet
 10. Fine billeder - jeg er evigt på jagt efter det helt rigtige kamera. Det dér, der kan det hele og ikke koster noget... din kombi med makrolinsen er noteret :-)
  Jeg kender godt til migræne - det er slemt, så jeg føler med dig.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din medfølelse, Lisbeth. Det helt rigtige kamera finder vi nok aldrig. Jeg er glad for mit Nikon, men synes også tit, at det er for tungt og bøvlet at slæbe rundt på.

   Slet
 11. Rigtig flot Vortemælk og cyklamen lyser godt op.
  Det er rigtig træls med migræne, efter at jeg begyndte at gå til zoneterapi er det heldigvis meget sjældent at jeg har det.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Lene. Migræne har jeg kendt til, siden jeg var 15, så den er blevet en slags 'fact of life'. Heldigvis er anfaldene ikke voldsomme længere.

   Slet
 12. Det er ikke sjovt med migræne, men jeg kan forstå, du har lidt af det altid. Smukke billeder, du har taget med din makrolinse, og det er da utroligt med roser i midten af januar måned!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg, ja. Makrolinsen klarer sig godt selv i gråvejr, det er rart at kunne undgå, at billederne bliver uldne.

   Slet
 13. Øv for migræne, det kender jeg også, men det lyder som om at du har en effektiv migrænemedicin.
  Det er lige før roserne har deres bedste tid om vinteren, hvor der hverken tænkes på utøj eller pletter på bladene - det er kun selve rosen det drejer sig om :-) Fine er de og det er dine billeder med makrolinsen også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min migrænemedicin hedder Maxalt Smelt, og hvis jeg tager den ved det første symptom, kan den holde anfaldet på et minimum, men absolut ikke fjerne migrænen.
   Det er da rigtigt, at selve rosenbusken er aldeles uinteressant her om vinteren. Det er kun selve blomsten, vi er interesseret i.

   Slet